lauantai 12. maaliskuuta 2011

Urbaanilegenda - 21 12Urbaanilegenda - 21 12
Omakustanne, 2011

Biisilista
01. Mariana
02. Tao tao
03. Varota varo
04. Juoksupoika
05. Koko olemuksella
06. Valinta
07. Laki on laki
08. Korttitalo
09. Missä minä olet?
10. Intiaanin nimipäivä
11. Pienet asiat tekee meistä isoja
12. Amsterdam Galactica

Urbaanilegenda on pysynyt sitkeästi Jyväskylän tunnetuimpana rap-yhtyeenä, vaikka kolmikko ei ole julkaissut yhtäkään levyä sitten vuoden 2004. He nousivat suuremman yleisön tietoisuuteen samplaamalla erästä 70-luvun R&B-hittiä klubiträkillään Pelaa dominoo ja julkaisivat kaksi promolevyä, jotka ovat tätä nykyä keräilyharvinaisuuksia.

Ensimmäinen studioalbumi, "Rivien välistä", ilmestyi paikallisen 2 Fly Entertainmentin kautta ja erosi varsinkin sanoituksiltaan aiempien omakustanteiden sisältämästä materiaalista. Trion salaisena aseena toimi kolme erilaista tyyliä, jotka samalla kuitenkin tukivat toisiaan. Urbaanilegendalla oli myös hyvät välit kollegoihin ympäri Suomea ja poikkeuksellisen lahjakas tuottaja omissa riveissään.

Nyt kokoonpano on viettänyt hiljaiseloa yli kuuden vuoden ajan vain iskeäkseen uudelleen. Yhtyeen ulkomailla asuva lenkki Jonne Kuusisto piipahti nimittäin kolmen viikon joululomalla Suomessa ja tänä aikana Urbaanilegenda levytti uutta materiaalia kokonaisen albumillisen verran. Tuloksena syntyi digitaalisena julkaistava teos nimeltä "21 12". Kuusiston, Joniveljen ja Soul Valpion tuoreella hengentuotteella on kestoa noin yhden tunnin verran.

"21 12" esittelee täysin uudestisyntyneen Urbaanilegendan. Mikäli yhtyeen musiikista on ehtinyt aikoinaan vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen, se kaikki kannattaa nyt unohtaa. Perinteiset räppibiitit ovat vaihtuneet elektronisen musiikin alatyyleihin ja sanoitukset ovat harpanneet entistä enemmän suuntaan, jossa kuuntelijalle jätetään vastuu tulkitsemisesta. Soul Valpio ei ole enää pelkkä räppäävä konekivääri eikä Jonne Kuusisto hampaat irvessä sanoja tukahduttava Kasanova. Joniveli puolestaan laulaa yhä enemmän.

Kappaleiden teemoista jää mieleen palasia sieltä täältä. Teksteissä käsitellään ainakin saavuttamatonta rakkautta, inhimillisyyden ja yksityisyyden katoamista lakipykälien viidakkoon, varautuneisuutta sekä rytmin voimaa. Pöydälle isketään myös politiikka - ilman sitä paskanjauhantaa. Kaiken kaikkiaan läpät on kirjoitettu sellaiseen muotoon, että ne eivät ainoastaan näytä sieviltä paperilla vaan myös kuulostavat hyvältä räpättyinä.

Tuotannollisesti kyseessä on Joniveljen kaikkien aikojen onnistunein teos. Pitkätukka on luonut levylle soundimaailman, jota on mahdotonta lokeroida minkään tietyn genren alle. Platan alkupuolella tunnelma on aggressiivinen ja sähköinen, mutta seestyy huomattavasti albumin edetessä. Taustoilla kuuluu elementtejä trip rockin, housen, breakbeatin, downtempon, likaisen electron, acid jazzin, junkan, rapin ja monien muiden tyylisuuntien piiristä.

Levyn tarttuvin biisi Koko olemuksella menee jopa niin pitkälle, että samba vaikuttaa kohtaavan elektronisen musiikin koukerot huumaannuttavalla tavalla. Joniveli hoilaa lähtemättömästi rytmin ulottuvuuksista ja Soul Valpio tiputtaa hauskoja tietoiskuja tanssimisesta. Kuusisto puolestaan loistaa erinomaisella värssyllään isojen kysymysten äärellä pyörivällä Missä minä olet? -raidalla. Mainitsematta ei voi jättää eeppistä Pienet asiat tekee meistä isoja -maailmanparannustakaan, joka pysyy tiiviinä pakettina koko kahdeksan minuutin kestonsa ajan.

Urbaanilegendan paluu on kaikessa yllättävyydessään harvinaisen vakuuttava esitys. Aiempaa teatraalisemmat kappaleet tarjoavat paljon pureskeltavaa ja ajoittan teksti yltää hieman liiankin lennokkaaksi. Erinomainen tuotanto luo levylle omaleimaisen tunnelman, kun taas riimittelijöistä on kypsynyt rohkeita oman visionsa toteuttajia. "21 12" antaa hyvän syyn olla uudesta musiikista innoissaan.

4½ / 5

Ei kommentteja: