lauantai 12. maaliskuuta 2011

TKU Passive - Passiivista vastarintaaTKU Passive - Passiivista vastarintaa
Omakustanne, 2011

Biisilista
01. T.K.U.
02. Niin hidas
03. Menee
04. Edellä män
05. Saatanan hyvin ft. Saimon & Andy
06. Maitta vapaa
07. Tuhti stygi ft. Haamukirjoittaja Alpo Magnum
08. Et tietää voi ft. Saimon
09. Aikajuoksuaikaa
10. Passiivista vastarintaa ft. Itäpuoli & Prof. Juselius
11. TKU powwa
12. Puolin toisin
13. Laskelmointivirheitä
14. Jäniksen selässä
15. Polkemassa

Sveden Passive -kollektiiviin kuuluvat Joonah ja Neo muuttivat Turkuun. Sillä välin kun kahdeksanhenkisen porukan muut jäsenet viettivät hiljaiseloa, karkulaiset päättivät purkittaa yhteisen mixtapen. Lopputuloksena syntyi "Passiivista vastarintaa" -omakustanne, jonka kaksikko julkaisi nimellä TKU Passive.

Projektista tekee mielenkiintoisen se, että toinen vokalisteista luottaa ulosannissaan reggaen verkkaiseen voimaan ja toinen puolestaan puskee riimejä vihaisen räppimeiningin siivittämänä. Joonah käynnistää useimmiten kappaleet kiireettömällä lauleskelullaan, minkä jälkeen Neo ottaa homman haltuun.

Ensimmäisten viiden raidan aikana käy jo selväksi ettei tämä yhdistelmä toimi. Joonah:n teennäiset lauluosuudet eivät sovi taustoihin saati sitten tavoita kuuntelijan huomiota. Neon rasittava huutoräppi ei tuo biiseihin asennetta eikä kummaltakaan vokalistilta löydy edes karismaa. Valtaosa kertosäkeistäkin tunnutaan nimenomaan huutavan purkkiin (ainakin levyn alkupuolella), vaikka duossa olisi myös oma "laulaja" näille osuuksille.

Molemmat pysyvät kyllä ongelmitta biitissä, mutta muilta osin tekeminen ei yksinkertaisesti vakuuta. Sanoituksista on hyvin vaikeaa tavoittaa sanomaa tai edes päästä tekijöiden kanssa samalle aaltopituudelle. Välillä Saimon käy sylkemässä jotain ruotsiksi, kunnes sekava sanojen tulva alkaa taas soljua ohi korvien. Kai ne jostain lungista fiiliksestä ja musiikin vääntämisestä julistaa. Mene ja tiedä.

Mixtapen biittipuoli koostuu niin lainataustoista kuin kotimaisten tuottajien tekeleistäkin. Päällimmäisenä jää mieleen monet dubstep-väännöt, joita levylle on haalittu varsinkin kanadalaiselta Datsikilta ja maineikkaalta Ruskolta. Samuel K.B. liikkuu samoilla apajilla yllättävän tyylikkäästi. Mukana on kuitenkin myös vivahteita reggaesta sekä jazzahtavasta hiphopista. Kovimman taustan tarjoilee Alamaa raidalla Et tietää voi.

"Passiivista vastarintaa" jättää yhdentekevän vaikutelman TKU Passiven tuotannosta. Tyylit ei uppoa eikä sanoituksista irtoa mitään, mutta sävellykset toimii (makeista lainataustoista puhumattakaan). Levyn nimikkoraita esittelee kaksikon parasta osaamista.

2 / 5

Ei kommentteja: