keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Timo Pieni Huijaus - EmävaleTimo Pieni Huijaus - Emävale
Rähinä Records, 2010

Biisilista
01. Vermo
03. Ilotalo (Nti. Heyhei)
04. Onnenpotkut ft. Gbrl
06. Mun hattu
07. Maksoin ft. Joniveli
08. Pennist
09. Robin of Velkala
10. Niin isol ku mahtuu
11. Varjoon jää
12. Kahdeksas veljes
13. Tuulimylly
14. Vedä se yli ft. Koala Kläk
15. Kuningas ft. Elastinen
16. Ruusutarha ft. Illi

Rähinä Recordsin ottopoika Timo Pieni Huijaus saattoi pitkäaikaisen projektinsa vihdoinkin päätökseen. Elastisen kanssa tehdyn mixtapen, Pyhimyksen kera levytetyn albumin ja kymmenien (muiden artistien levyillä suoritettujen) vierailujen jälkeen oma debyyttisoolo on nyt ulkona. "Emävale" paisui lopulta 16 kappaleen mittaiseksi.

Satunnaisten kuuntelijoiden keskuudessa Joniveli ja Timo Pieni Huijaus on totuttu erottamaan omaksi lokerokseen Rähinän artistikatraasta. Tämä johtunee erityisesti siitä, että kaksikko riimittelee huomattavasti nöyremmällä tyylillä kuin lafkan muut nimet. TPH:n matalaääninen tiputus on katkonaista ja teksteissä vaikuttaa aina olevan oma mystinen sävynsä. Ikään kuin mies olisi vaarassa eksyä sivuraiteille, mutta pysyisi kuitenkin koko ajan kiinni aiheessa.

Timon esikoislevyllä ei kuulla kuin neljää vierailevaa räppäriä, joten vastuu biisien pysymisestä kasassa jää valtaosin tekijälle itselleen. Viimeistään tämän albumin myötä käy selväksi, ettei TPH ole pelkkä yksittäisten säkeistöjen ihme vaan pystyy kirjoittamaan ehjiä kolmen värssyn kappaleita. Hänen valtikseen muodostuu kokemus, jonka pohjalta on syntynyt hienoja tekstejä mm. matkailusta (Mun hattu), vaikuttamisesta maalaamisen avulla (Niin isol ku mahtuu) sekä elämän tärkeistä valinnoista (Katusoittaja).

Kappaleilla esiintyy runsaasti viittauksia erityisesti kotimaisten artistien tuotantoihin, lähtien aina Olavi Virrasta Jenni Vartiaiseen asti. Sanoituksista löytyy myös sisäpiirin läppiä, joita kuuntelijan on mahdotonta tajuta ("He-Man meni Mr. Finland -kisaan ja voitti") ilman artistin selvennöksiä. Koska KAIKKI läpät syljetään tismalleen samalla äänenpainolla, monia oivaltavia rivejä huomaa vasta useiden kuuntelukertojen jälkeen tai kansilehtistä selaamalla. Kaikki tämä nostaa sanoitusten arvoa, vaikkei kyseessä olekaan mitään vaikeasti sisäistettävää rakettitiedettä.

Sujuvien tekstien lisäksi levylle on eksynyt myös muutamia sairaita biittejä. Mainittakoon näin kärkeen vaikkapa Elastisen huikea boogietamppaus Vedä se yli tai saman tekijän raaka boom bap -flipautus Tee mitä pitää. TK saa rouheista rummuista ja osuvasta samplesta aikaan Ilotalon, kun taas teoksen parhaasta taustasta vastaa Ola raidalla Robin of Velkala. Biiseille on napattu myös ilahduttavan paljon voksusampleja Rähinän vanhoilta julkaisuilta (mm. Kapasiteettiyksikön suurimmilta bängereiltä Kiitos ja Mä pysyn liikkeessä).

Rähinää käsitellään paljon sanoituksissakin, sillä TPH haluaa tehdä selväksi viihtyvänsä erinomaisesti ko. kollektiivin parissa. Kahdeksas veljes -edustusbiisi saattaa mennä monien kohdalla yli hilseen, mutta sen toisessa versessä paljastetaan mielenkiintoisia yksityiskohtia artistin historiasta. Paljon aikaa käytetään myös rahan käsittelyyn. Onpa levylle ujutettu Uniikin levyllä aloitetun ja Asan platalla jatketun "trilogian" viimeinenkin osa, Tuulimylly.

Katutaiteilija T. Snellman on onnistunut työstämään viihdyttävän esikoislevyn, jonka kruunaa Koala Kläkin vierailu. Tasaisesta kokonaisuudesta on vaikeaa löytää heikkouksia.

4½ / 5

Levy-yhtiö: www.rahina.com

Ei kommentteja: