tiistai 4. tammikuuta 2011

Tekdino - KontrastigalleriaTekdino - Kontrastigalleria
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Dinosauroidi
02. Kontrastisäätöö
03. Siniristiinnaulittu ft. Laamanni
04. Neimles träk
05. Etydi
06. Mitä sä säädät
07. Parempi väki
08. Kamikaze lentäjän voima
09. Yksi kaakao kermavaahdolla, kiitos
10. Päiväkirja
11. Suunta on parempaa
12. Myllykirje
13. Laamanni 1 (skit)
14. Kuolleiden räppärien seura ft. Dodgeri & Laamanni
15. Laamanni 2 (skit)
16. Tyhjää täynnä
17. No mut sorii ft. 187-VL
18. Sosiopaatti

Mikäli rapin SM-skabat ovat viime vuosina kiinnostaneet useammin kuin kerran, olet luultavasti todistanut myös Tekdinon riimittelyä livenä. RRMafia-nimiseen kollektiiviin lukeutuva helsinkiläinen on nimittäin kilpaillut Nosturin lavalla mestaruudesta 2007 - 2009. Viimeisimmän osallistumiskerran jälkeen mies julkaisi luonnollisena jatkumona esikoisalbuminsa "Kontrastigalleria". Nyt omakustanne on päätynyt myös blogin syyniin.

Vokalistina Tekdino jättää karmean ensivaikutelman. Kaikki albumin kappaleet on ilmeisesti nauhoitettu yhdellä otolla sisään, sillä artikulointi puuroutuu tasaisin väliajoin epäselväksi sössötykseksi. Jokainen varmasti muistaa kouluvuosiltaan ne fantasiasta tai pienoismalleista kiinnostuneet persoonat, jotka elivät vilkkaan mielikuvituksensa kanssa täysin omissa maailmoissaan. Tekdinon räppääminen kuulostaa tasan yhtä näsäviisaalta ja rytmittömältä kuin näiden larppaajien tarinoinnit.

Siinä missä helsinkiläisnuorukaista on vaikeaa nähdä mikissä enää tulevaisuudessa, silkka kirjoittaminen onkin jo paljon lupaavampaa. Tekdinon kynäily on hämmentävä sekoitus nyrjähtänyttä mustaa huumoria ja himoa tekniseen rimmaamiseen yhdistettynä maailmaan, jossa termit kuten "pissis", "servaus" ja "ihQ-posse" kuuluvat normaaliin sanavarastoon siinä missä viittaukset Antisthenesin kaltaisiin kreikkalaisiin filosofeihin. Parhaimmillaan biisit yltävät sanoituksiltaan ihan hervottomiksi, kuten Tyhjää täynnä -biisikin todistaa:

"Mul on niin tylsää, et kuuntelen Iso H:n tylsintä plattaa / meen huutaan Pipefestiin 'hiphop on syntistä paskaa' / otan pikavipin ja meen Thaimaaseen polkemaan parituslasta / ja lopetan rimmaamisen vasta kun aivois todetaan rasitusvamma"

Taso ei tietenkään pysy läheskään yhtä korkeana läpi tunnin (!) mittaisen levyn, mutta Tekdino jättää itsestään joka tapauksessa fiksun ja hauskan kuvan kirjoittajana. Neimles träkin ensimmäinen verse kertoo hankaluudesta raapustaa riimejä bussimatkan aikana, yhteiskunnallista kritiikkiä viljellään useammilla raidoilla joista Kontrastisäätöö ei ole se vähäisin ja Suunta on parempaa tekee räpin parissa suositut nostalgiabiisit naurunalaisiksi käsittelemällä vain hahmon ahdistavia nuoruusmuistoja (koiran kuolema, vanhempien avioero, siskon paluu suljetulta osastolta, manipuloivat kouluvirkailijat jne).

Tällaista mielikuvitusta pitää ehdottomasti vaalia tarkkaan. Vierailijatkin yltävät lähes samalle tasolle ainakin parisuhteen vastoinkäymisiä käsittelevällä kappaleella No mut sorii. Biisillä ilmeisesti nuhaisena jonkun Messengerin äänitystoiminnon kautta räppäävä 187-VL tiputtaa romanttisesta ravintolaillallisesta: "okei perunat oli hyvii, kuten myös pihvi / mut miks tilasit maitoo kun mä halusin viskii / sit sä aloit itkee et sä oot absolutisti / oliks toi vitsi?". Platan sairainta osastoa edustaa hienolla tyylittelyllä alkava Yksi kaakao kermavaahdolla, kiitos, jolla mässäillään ajatuksilla kahvilanpitäjän kiduttamisesta.

Alkeellisen flown lisäksi "Kontrastigallerian" selkeitä miinuksia on biitit. Niihin on löydetty lähes poikkeuksetta yksi toimiva koukku, mutta sen jälkeen on tyydytty HipHop eJay -tason vääntöön. Valtaosa biiseistä on sinne tänne rönsyileviä sessareita, jotka on miksattu / nauhoitettu väärissä käsissä. Sanoitusten tasokin nousee vasta levyn keskivaiheilla huippuunsa ja siihen mennessä moni potentiaalinen diggari on jo polttanut oman kopionsa roviolla.

Rap näyttäisi olevan Tekdinolle hyvä keino ajatuksien ilmaisemiseen, joten ei muuta kuin lisää pökköä pesään. Mahtavasta mielikuvituksesta huolimatta hyväksi mc:ksi on kuitenkin liian pitkä matka, sillä ensin pitäisi osata räpätä.

1½ / 5

Oho!
Pahoittelut pienestä kansikuvasta, ainoa jonka löysin.

2 kommenttia:

Artemis kirjoitti...

Suora lainaus foorumilta koska oon laiska paska.

"OH SHIT! RAKENTAVAA PALAUTETTA!

Onneks Tekin äänitykset on mm. Rappion miksailun takia parantunnu tästä. Tavallaan on blogin kanssa samaa mieltä, vaikka pistemäärä ois voinnu jäädä ees hiukan korkeemmaksi. Onneks ei maininnu mua arvostelussa. :D

thumbs up silti tälle arvostelulle. Tuli jotenkin Lukkifiilis, pitkästä aikaa saatiin oikeesti rehellistä palautetta eikä vaan suorasanasta haukkumista."

(Olen siis tuo tällä levylle susipaska Laamanni)

Kannattaa seurata Tekin kehitystä muuten. RRMafian ilmainen nettiplatta "La Cosa Norppa" on kaikkien kehityksestä sanoituksissa ja seteissä hyvä esimerkki, kun tällä kertaa on myös kokenut miksaaja messissä.

-Laamanni

Mikko kirjoitti...

No prob! Arvostan aina sitä, että negatiivinenkin palaute osataan ottaa rakentavasti vastaan.

PS. Skitit (joita kaikilla kunnon räppilevyillä kuuluu ollakin) oli kovia!