torstai 27. tammikuuta 2011

Taskumatti & Rokuli K - KäpälämäkeenTaskumatti & Rokuli K - Käpälämäkeen
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Raato
02. Käki
03. Leijonaharjaa
04. Robin Hood
05. Hirvikärpäsiä
06. Jänishousu ft. 6mäki
07. Käpälämäkeen
08. Käpälämäki

Musta Perjantai oli tamperelainen yhtye, joka julkaisi joulukuussa 2007 suodatinpussiin sullotun levyn ja lopetti toimintansa seuraavana vuonna. Viisikon jäsenistä Kauhukoira vieraili myöhemmin Tykopaatin pitkäsoitolla, P-a-täri esiintyi Hannibalin & Joku Roti Mafian debyytillä aliaksella Manhattan Dynamiitti ja Suomen virallinen talkbox-mestari 6mäki jatkoi eri artistien tuottamista aktiivisesti. Nyt myös loput kaksi jäsentä, Taskumatti ja Rokuli K (ent. Kukkonen) puskevat julkaisurintamalle yhteisellä EP:llään.

Marraskuussa ilmestynyt "Käpälämäkeen" sisältää jonkin verran kokeellisempaa rytmimusiikkia kuin kotimaiset räppilevyt keskimäärin. Mietoja grime-vivahteita ja suhinaa. Rokuli K on tuottanut kaikki biitit, kun taas Taskumatti vastaa persoonallisella tyylillään räpeistä. Riimipolitiikka kulkee yhtä karuilla linjoilla kuin levyn äänimaisemakin: päätöntä elämää pyöritellään sekä kaupungin sykkeessä että sen ulkopuolella.

Taskumatin ulosantia voisi kuvailla arvaamattomaksi. Flow on parhaimmillaan äärimmäisen nopea ja kuulostaa hyvältä, mutta jo saman värssyn aikana räpit saattaa sotkeutua epäselväksi sanailuksi ohi biitin. Kaikesta päätellen Taskumatti arvostaa räppäämisessä enemmän tunnelmaa kuin jotain teknisesti puhdasta urheilusuoritusta. Hänen äänensä erottuu selkeästi massasta ja samoin tekee myös miehen hengitystekniikka. En olisi ikinä uskonut kirjoittavani tällaisesta asiasta, mutta Taskumatti ottaa happea ärsyttävän usein kuin olisi hukkumaisillaan.

Kappaleisiin on keskityttävä toden teolla, jos sanomista haluaa saada jotain irti. Lyriikat eivät ole sitä kuuluisaa rakettitiedettä, mutta holtittoman kerrontatyylin mukaan on vaan vaikeaa hypätä. Lopulta kolme biisiä siirtyy kokonaan skipattavien listalle: Raato, Leijonanharjaa sekä Käpälämäki. Vastaavasti muita positiivisemmassa valossa mieleen jäävät Käki ja 6mäen upeilla talkbox-osuuksilla kuorrutettu Jänishousu.

Henkilökohtaisesti en saanut ihan täyttä selkoa siitä, onko "Käpälämäkeen" lopulta lintu vai kala. Lupaavalta kuulostanut julkaisu ei kuitenkaan kolahtanut läheskään niin lujaa kuin olisin toivonut. Kokonaisuus jää valjuksi.

2½ / 5


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse pidin levystä. Hieno teema valittu ja loistava kokonaisuus. 4/5 tähtee multa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ja perusteltu arvostelu. Itse olisin myös anatanut enemmän tähtiä. Nykyään julkaistaan enään niin harmittavan vähän levyjä, joissa on kantava kokonaisuus. Kuten mielestäni tässä levyssä on. Vaikkei ihan saumatonta jälkeä olekkaan.