lauantai 15. tammikuuta 2011

Ruger Hauer - Se syvenee syksylläRuger Hauer - Se syvenee syksyllä
Monsp Records, 2010

Biisilista
01. Pelle Époque
02. Sig Sauerkraute
03. Dallas
04. Pettävä annostus
05. Jokaiselle jotakin
06. Täällä
07. Huomioita kävelystä veden päällä
08. Täällä vielä
09. Vampyyri
10. Marraskuu
11. Riippusilta

Wikipedian mukaan Suomessa tehdään eniten itsemurhia toukokuisin. Sen sijaan masennuslääkkeiden perään huudellaan jo aikaisin syksyllä, suurimman kysynnän osuessa lopulta marraskuille. Tämän huomasivat myös Ruger Hauer -yhtyeen jäsenet Paperi T, Pyhimys ja Tommishock, jotka suuntasivat kahden vuoden ajaksi labraan taistelemaan kaamosta vastaan. Lopputuloksena syntyi lääke nimeltä "Se syvenee syksyllä".

Monsp Recordsin kautta julkaistulla pitkäsoitolla käsitellään erityisen paljon kuolemaa. Levy käynnistyy kolkolla avausbiisillä, jolla "kauniista ajasta" on saatu yhtä kirjainta muuttamalla "paskaa aikaa". Myöhemmin ammutaan se viimeinen laukaus, mittaillaan määreitä huolimattomasti ja noustaan veden alta juuri ennen kuin happi ehtii loppua. Hyvästit jätetään hirsipuussa kiikkuen, galaksien välille riippusiltaa rakentaen.

Vaikuttaako synkältä? Ei hätää. Niin erikoiselta kuin se ehkä tuntuukin, "Se syvenee syksyllä" nimenomaan kohottaa mielialaa. Korkealentoista lyriikkaa tiputtavan Pyhimyksen, syvissä vesissä useiden omakohtaisien kokemuksiensa kanssa uivan Tommishockin ja yhden värssyn muita vähemmän räppäävän, mutta sitäkin nälkäisemmän Paprun käsissä viestikapula siirtyy riimittelijältä toiselle ilman vaihtovirheitä tai omalta radalta poikkeamista.

Asetelmaa täydentää Huge L, jonka tuotanto vaikuttaa kehittyneen jälleen isolla harppauksella eteenpäin. Lahjakkaiden tekijöiden aivoituksista syntyy nurinkurisia, mutta äärimmäisen hienoja hetkiä: kolme siviilipalveluksen suorittanutta miestä räppäämässä aseista asiaan kuuluvin efektein (Sig Sauerkraute), Papru disauttamassa vastenmielisiä poliitikkoja euforisen ujelluksen soidessa taustalla (Vampyyri) ynnä muuta vastaavaa.

Parasta on, ettei kukaan Ruger Hauerin kolmikosta jää albumilla varjoon. Jokaisen versen jälkeen voisi huudattaa sumutorvia häpeilemättä ja anella pikakelausta takaisin alkuun. Ilahduttavin yllätys on Paperi T, jota on kuultu kolmikosta vähiten ennen tätä projektia. Hänen tasonsa pysyy läpi teoksen korkealla ja itse asiassa Porvoon kasvatti suorittaa myös platan ainoan murhan, sylkemällä selkeästi parhaan värssyn Jokaiselle jotakin -biisillä. Muilla kappaleilla kolmikko pysyy hyvin pitkälti tasoissa.

Tämän takia onkin ironista, että juuri Pettävä annostus (jolla Paperi T ei siis varsinaisesti räppää) muodostuu ehdottomaksi suosikikseni tältä levyltä. Pyhimyksen flow on huikea ja Tommishock pääsee niin ikään oikeuksiinsa Hugen upean biitin päällä. Kädet nousee voiton merkiksi ilmaan viimeistään siinä vaiheessa, kun filttereiden läpi matkaavan jumitusfunkin taustalta erottuu vaimea pitchattujen kasaritomtomien ääni. Kaiken lisäksi Paprun kertosäkeessä s-kirjaimet ovat kuin nyrkiniskuja 60-luvun Batmaneista!

Ruger Hauer -triolla on hämmästyttävä kyky paketoida painavat sanomat kauniisiin kääreisiin. "Se syvenee syksyllä" viihdyttää ja niin halutessaan myös koettelee kuuntelijaa. Jotain albumin tasosta kertonee se, että yhdestätoista kappaleesta peräti seitsemän kisaa papereissani vuoden parhaan biisin tittelistä (Sig Sauerkraute, Dallas, Pettävä annostus, Huomioita kävelystä veden päällä, Täällä vielä, Vampyyri, Marraskuu) eikä loputkaan raidat petä.

Slaughterhouse on tästä lähtien "jenkkien Ruger Hauer".

5 / 5

Levy-yhtiö: www.monsp.com

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvä arvostelu! :)

Tuma kirjoitti...

hyvä arvostelu kyl!.itekki pidän kyl vuoden parhaampana julkasuna-Tuma