sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Roska - Ranteet aukiRoska - Ranteet auki
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Kylil ft. Heimo AK
03. Perustuu tositapahtumiin
04. Oikee suunta ft. H&H
05. Paheksuvat katseet
06. Kiikarit part. 3
07. Ei järkee
08. Lataamo ft. Heimo AK, Haamu, Helppo J, Isimasa & LempiJoe
09. Ranteet auki
10. Ittensä surma ft. Pahennus-Kus & J. Kriisi
11. Maailmanloppu

Roska on Mertenmiehen sekä Riku Riettaan muodostama yhtye, jonka tukikohtana toimii Euroopan tämänhetkinen kulttuuripääkaupunki Turku. Heidät esiteltiin Get Wet Tuotannon elokuussa 2010 julkaisemalla kokoelmalla. Nyt parivaljakolta on ilmestynyt "Ranteet auki" -niminen pitkäsoitto.

Kuten albumin kansikuvasta ja tittelistä voi jo päätellä, materiaali ei ole järin positiivista. Tai kuten herrat itse asian ilmaisevat: "me ei olla sit mikään vitun Super Janne". Tällä levyllä elämää ei tunneta tarkoituksenmukaisena, vaan mielessä pyörii ennemminkin itsetuhoiset ajatukset sekä maailmanloppu. Onneksi raskaita aiheita keventää kappaleilla viljeltävä musta turkulaishuumori.

Kaksikko riimittelee toisistaan poikkeavilla tyyleillä, joten tunnistamisen kanssa ei tule ongelmia. Mertenmiehen erottaa etenkin hillittömistä raivonpuuskista. Aina kun kömpelöllä flowlla räppäävän ämseen läpät alkavat mennä ohi biitin, hän yrittää päästä takaisin rytmiin vetämällä seuraavat riimit hampaita kiristellen. Mertenmiehen eräänlaiseksi tavaramerkiksi voisi laskea myös täysin puskista tulevat, turun murteella syljetyt tiputtavat lainit kuten:

"turha on elää, turha on kuolla / turha on vanhojen naisten VITTUJA nuolla"

Täysin omaleimainen tyyli on ehdoton vahvuus, vaikka se ei aina kuulostaisikaan kovin sulavalta. Riku Rietas räppää sen sijaan jo hieman vakuuttavammalla flowlla. Hän on tehnyt myös kaikki levyllä kuultavat taustat ja on sillä saralla selvä lahjakkuus. Hieman hapuilevat, mutta hyvillä sampleilla varustetut eteläbiitit tuovat jollain tavalla mieleen Huge L:n varhaisen tuotannon. Ei siksi että soundimaailmat kohtaisivat, vaan juuri persoonallisuuden vuoksi.

"Ranteet auki" sisältää monia ihan mielenkiintoisia vetoja. Kuumottava kyttäyssaaga Kiikarit on edennyt jo kolmanteen osaansa ja Lataamo vie seitsemän turkulaista räppäriä (mm. Haamu & LempiJoe) psykiatriseen sairaalaan. Roskan biisit erottuvat kaiken lisäksi kohtuullisen helposti perinteisestä suomiräpistä meininkinsä takia. Samalla on kuitenkin vaikeaa löytää syitä, miksi juuri tämän levyn poimisi hyllystä uudelleen soittoon. Pelkästään yksittäiset repeilyt ja tuoreet taustat eivät auta muita teoksia vastaan.

Roska on kehittynyt kaveripiirin hassutteluista varteenotettavaksi yhtyeeksi, jolla on kuitenkin vielä paljon matkaa parhaisiin teoksiinsa. Onneksi kehityskäyrä näyttää suuntautuvan ylöspäin.

2½ / 5

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

menny miehet sekasin? toi vittuja nuolla taitaa olla rikun laini

Mikko kirjoitti...

Oon monessa asiassa kyllä väärässä, mutta mielestäni tässä oon ollu kerrankin oikeassa :)

Jounas kirjoitti...

Mäkin kyllä vähän fundeerasin tossa kun tänään arvion luin, että meniköhän äijät mahdollisesti väärinpäin :)

Mikko kirjoitti...

AAAAAARGHHHHH, meikäläinen oli jälleen väärässä. Jäi vaivaamaan ja varmistin yhtyeeltä. Kiitos korjauksista!

fatinjohto kirjoitti...

Hyvä arvostelu silti!

Anonyymi kirjoitti...

Roska ft paljon possee - Lataamo at youtube -> http://www.youtube.com/watch?v=ATLRrXsFbgQ