sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Rekami - Iskuja vyön alleRekami - Iskuja vyön alle
Skill Street Entertainment, 2010

Biisilista
01. Alottelu
02. Keskivertoräppäri
03. DJ
04. Pyhä Laurentius ja Pelonkerjuu
05. VIP
06. Iskuja vyön alle
07. Hovimestari (skit)
08. Levee elämä ft. Are
09. Kaikki punaselle
10. Ei tarvii miettii
11. V niinku verkosto
12. Ruffi, kaunis ja rohkee ft. Kriso
13. Pieni tyttö
14. Mikään ei ärsytä
15. Totuus

Hänellä on sekava menneisyys Enkkäpojat-kollektiivin parissa. Hänen biittinsä seilaavat kansainvälisillä vesillä yhtenään. Hän omistaa pienlevy-yhtiön. Tuottaja, toimitusjohtaja, dj, Ice Cuben hengenheimolainen, huolehtiva veli. Jotkut tuntevat hänet aliaksilla LX-Beats tai REKA. Hänen identiteettinsä liitetään myös kaduilla pelätyn Pyhän Laurentiuksen nimeen. Hän on Rekami.

Skill Street Entertainment julkaisi elokuussa Rekamin pitkäsoiton "Iskuja vyön alle". Pahviläpyskän sisään sullottua kiekkoa ei kannata aliarvioida, sillä se ilmoittautuu viimeistään tällä kellonlyömällä mukaan vuoden 2010 parhaiden kotimaisten rap-levyjen kärkikamppailuun.

Levy alkaa lämmittelyn merkeissä. Kaiuttimista kantautuu iskulinjoja tulittavan Rekamin aggressiivinen puskeminen ja nokkela riimittely. Hieman kulmikas flow ja fiilispohjalta vedetyt tuplaukset istuvat täydellisesti raakoihin biitteihin, joita tarjoilevat Aren levyllä kunnostautunut Kriso, Hannes H:n lätyllä ansioitunut W. Kempton sekä pidemmän linjan tekijä eeegac.

Kun itseironian täyttämä DJ saadaan päätökseen, pääsee helvetti irti. Pyhä Laurentius ja Pelonkerjuu iskee täysin puskista. Vihainen Rekami riehuu ja eeegacin mahtipontiset sulosävelet pauhaavat taustalla. Hävyttömän kova raita aiheuttaa mielleyhtymän Jedi Mind Tricksin tuotantoon. Otteita lyriikoista:

"Keräät mun levyjä niinku naiset kerää Iittalaa / uhraa vaik elämäs mulle, en silti tule feattaamaan"

"...yrität nitistää mua hengiltä, mä kostan sen / hakkaan sua niin kauan et sä näytät Sofi Oksaselt / siin on mun Puhdistus, missä on mun Finlandia?..."

Ja tätä herkkua seuraa lisää, tosin ei ehkä aivan yhtä brutaalina kuin edellisissä esimerkeissä. Albumin nimikkobiisin toinen verse on yksi viihdyttävimmistä, joita olen kuullut suomiräpissä. Ei fillereitä, vaan pelkkiä täysosumia Krison boom bap -biittiin. Yksittäisistä läpistä pakko lainata vielä pieni pätkä VIP-raidalta nimitiputuksen takia:

"varmistat, että kaikki tarvittava on laukus, meet / taksiin, sanot naiskuskille et sä kuulut Saurukseen / nainen innostuu ensin, mut jättää homman kesken / radiolähetys paljastaa ettet sä ookaan Kesken"

Rekami onnistuu vetämään kappaleensa viihdyttävällä tavalla täysin överiksi, mutta osaa myös ilmiöiden yksityiskohtaisen kuvailun. Tästä todisteena esimerkiksi erinomaisen osuvasti sanoitettu V niinku verkosto, mikä käsittelee erityisesti Facebookin lumoa. Tai vaikkapa uhkapelurin rutiineita kuvaileva Kaikki punaselle. Kaiken kaikkiaan lähes jokaiselta träkiltä löytyy useampia naurettavan tehokkaita iskulinjoja tai läppiä, joita haluaisi lainata.

Suosikkibiisit. Ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen olisin kirjoittanut, että niitä on 15. Nyt tasaisesta joukosta on ehtinyt kuitenkin jo erottua joitakin: Pyhä Laurentius ja Pelonkerjuu, VIP, Iskuja vyön alle sekä V niinku Verkosto jo aiemmin mainituista. Lisäksi Mikään ei ärsytä (josta TLI-jätkät muokkasivat selvästi I Just Had Sex -hassuttelunsa) ja menneisyyttä rehdisti tonkiva Totuus sulkeutuvat suosiooni.

Keskitason alle jäävät puolestaan Kaikki punaselle ja Pieni tyttö. Jälkimmäisen tarina semi-bipolaarisesta naisesta palauttaa kyllä mieleen Vastiksen hienon "Et tiedä minne joudut" -levyn tunnelmat, mutta ei yllä korkeammalle edes Dj Milljoonan häiriintyneen taustan myötä. Jos joitakin risuja pitäisi vielä jakaa, niin todettakoon että osa kertosäkeistä ei erotu värssyistä millään tapaa (mm. DJ ja Kaikki punaselle), osa voksusampleista kuulostaa päälleliimatuilta ja Krison vierailu mikissä ei vakuuta.

Tuntemattomampien tuottajanimien raffit biitit, Rekamin kahden värssyn tylytykset ja yleisen PINTTYNYT meininki tekevät "Iskuja vyön alle" -levystä lähes klassikon.

4½ / 5

Levy-yhtiö: www.skillstreet.fi

2 kommenttia:

Qwirzounexx kirjoitti...

Tuli eilen funkiestista (Y) Aivan loistava levy!

A kirjoitti...

Rekami pistää kyl sellasta iskulinjaa ulos et huhhuh! Kriso jätti kylmäks ja jotenki Arenkaan osuus ei iskeny omaan korvaa, johtuu varmaan vaan Rekan tiputtavista läpistä. Sofi Oksanen läppä tiputtaa joka kerta kuuntelukerroista huolimatta! Helposti yks 2010 kovimpia julkasuita.