maanantai 10. tammikuuta 2011

Matinpoika - Vasta kohtaMatinpoika - Vasta kohta
Yellowmic Records, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Seuraa vaa
03. Meillä
04. Sä et tiedä, vielä
05. Kunnon poika
06. Tänä päivänä
07. Miten teet sen ft. Elfunkk
08. Reppu selässä
09. Joulutunnelmaa
10. Eri kuorissa
11. Kuka se olikaa
12. Sattumaa satumaassa ft. Linda
13. Rauhanlinnut ft. Juno
15. 2010 ft. Jessica & Linda
16. Hameen alle ft. Juno, Okku, VilleGalle, Jessica & Linda
17. Etsin & löydän
18. Outron

Yellowmic Records jatkaa tuoreiden kykyjen tukemista. Tällä kertaa lafka toimii Matinpojan debyyttilevyn julkaisukanavana. 23-vuotias helsinkiläinen omaa taustaa sekä musiikin että runojen parissa. Räppäämisen mies aloitti 2003, jonka tuloksena ilmestyi myös omakustanne muutamaa vuotta myöhemmin. Parhaiten hänet tunnetaan vierailuistaan Junon "V-Tyylillä" sekä jäsenyydestään GBR-kollektiivin riveissä.

"Vasta kohta" esittelee tekijästään kaksi puolta. Ensinnä on se tyylilajin perinteitä kunnioittava riimittelijä, joka haluaa mahduttaa debyyttilevylleen pari possebiisiä sekä oman historian kuvailemista. Toisaalta albumilla käsitellään myös pohdiskelevaan tyyliin hyvin laajojakin aiheita, jollaisia rap-artistit normaalisti kaikkoavat henkensä edestä. Pöydälle nostetaan mm. kaikkivaltias luoja (Kuka se olikaa) sekä maapallo ja sen asukit (Meillä).

Matinpojan selkeä vahvuus piilee omalaatuisessa tyylissä. Hän osaa kirjoittaa fiksua lyriikkaa ja ennen kaikkea sommitella säkeistönsä persoonallisella tavalla. Äänenkäyttö on vahvaa, vaikka kyseessä ei olekaan mikään laulurastas. Lisäksi hänellä riittää korvaa taustoille. Erityisesti eL:n tuottamat biitit kuten kuten Etsin & löydän, Ku sä leijut siel tai Sä et tiedä vielä ovat erikoisia, mutta hyviä.

Kunnon poika on osoitus siitä mihin Matinpoika parhaimmillaan pystyy aiheen, biitin ja kaikkien värssyjen natsatessa yhteen. Lämminhenkiseen sävellykseen levytetty kunnianosoitus äidille on sanoitettu niin upeasti, että mutsi on taatusti ylpeä. Suomiräpissä aihetta on lähestytty yleensä lähinnä huumorin kautta, koska aihe tuntuu ilmeisesti muutoin liian nololta. Tässä tapauksessa ei tehdä kompromisseja.

Tunnin mittainen levy pitää luonnollisesti sisällään myös heikkouksia. Ensimmäisenä tulee mieleen kokonaisuuden miksaaminen yhtenäiseksi pötköksi, mikä on selvästä tarkoituksesta huolimatta kurautettu täysin. Toisena pituus. Levylle on hyväksytty liikaa träkkejä, jotta tunti olisi alusta loppuun mielenkiintoinen. Esimerkiksi pakolliset possebiisit, joilla osoitetaan keiden kanssa Matinpoika on tehnyt ja tekee yhteistyötä, eivät istu teoksen linjaan ollenkaan.

Bängäävään kasaribiittiin nauhoitettu Miten teet sen kuulostaa enemmän Herrasmiesliigan biisiltä, vaikka tuokin potkua platan keskivaiheille. Hameen alle antaa varsinkin Junolle tilaisuuden loistaa rautaisella versellä, mutta on turha lisä levylle. Muista biiseistä Rauhanlinnut, 2010 ja albumin melkeinpä ainoa synkkä biisi, Joulutunnelmaa, eivät uppoa. Lisäksi kuuntelijalle puskee ajoittain esiin salakavala fiilis liiallisesta maailmanparantamisesta.

"Vasta kohta" -levyn perusteella näyttää siltä, että Matinpoika on löytämässä oman tyylinsä varsin nopeasti. Ensimmäinen studioalbumi ei ole vielä täysosuma, mutta se antaa ehdottomasti odottaa tekijältään vielä parempia teoksia. Jo tämä platta osoittaa tuoretta lähestymis- ja tulkitsemistapaa genren parissa.

3½ / 5

Oho!
En odottanut liikoja, kun takakanteen oli merkitty vieraileviksi artisteiksi nimet Jessica ja Linda. Yleensä tämä on tarkoittanut suomiräppilevyillä jotain naapurin kuorolikkoja, joita on pyydetty levylle paremman puutteessa. Tällä kertaa odotukset ylittyvät kuitenkin moninkertaisesti: Linda Ilves hakkaa kaiken maailman lauranärhet 100 - 0. Tämä on totta.

Levy-yhtiö: www.yellowmic.com

Ei kommentteja: