sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Liljan Loisto - Takaisin Karjalan mailleLiljan Loisto - Takaisin Karjalan maille
Suomen Musiikki, 2010

Biisilista
01. Laps olen Karjalan
02. Kadonnut onni
03. Heili Karjalasta
04. Jos vielä Karjalassa olla vois
05. Muistatko Monrepos'n
06. Karjalan kunnailla
07. Säkkijärven polkka
08. Evakon laulu
09. Tähdet taivahalla
10. Heili Karjalasta Dub
11. Laps olen Karjalan Dub

Vuodesta 2007 lähtien keikkaillut Liljan Loisto -projekti on nyt päätynyt myös levylle asti. Suomen Musiikin julkaisema "Takaisin Karjalan maille" sisältää Karjala-aiheisia vapauslauluja reggaesävelin versioituina. Kokoonpanoon kuuluu Timmion Recordsille levyttänyt Yona, Jätkäjätkistä sekä lukuisista omista projekteistaan tuttu Puppa J ja viisihenkinen Punky Reggae Band.

Yhtyeen mukaan tarkoituksena on yhdistää kaksi kaukokaipuista paatosta: suurten ikäpolvien kiihkein kotiseutunostalgia sekä jamaikalaisen rastareggaemusiikin palavasieluinen paluumuuttofiilistely. Albumin lähtökohdat ovatkin hienosta ideastaan huolimatta niin erikoiset, että niillä luulisi vähintään jakavan mielipiteitä ikäihmisten keskuudessa.

Tekijät ovat valinneet levylle yhdeksän suosikkibiisiään evakkojen laulukirjoista ja legendaarisilta humppalevyiltä. Näistä nuorisollekin tuttuja lienevät mm. Heili Karjalasta, Karjalan kunnailla sekä Säkkijärven polkka. Oudompiakin vetoja löytyy, sillä esimerkiksi itse kuulin kappaleet Kadonnut onni, Jos vielä Karjalassa olla vois ja Tähdet taivahalla ensimmäistä kertaa vasta tämän teoksen myötä.

Riemastuttavimpia versiointeja ovat ehdottomasti rempseä Säkkijärven polkka, jonka vauhdikas meininki onnistuu sytyttämään jopa paremmin kuin alkuperäinen teos ja Yonan fantastisesti tulkitsema Laps olen Karjalan. Yonan äänestä on vaikeaa olla pitämättä, joten radiosta tuttu Muistatko Monrepos'n yltää myös kauniiksi uudelleenversioinniksi. Originaalillakin raidalla kuultavat teennäiset venytykset olisi tosin voinut yrittää jättää pois.

Pitkään tuntuu siltä, että Puppa J jää kokonaan Yonan varjoon eikä kykene ottamaan kannaksia haltuunsa. Lopulta hänenkin tähtihetkensä saapuu Evakon laulun muodossa. Pupan tulkinnassa on juuri oikeanlainen kohtalokas ja tunteikas sävy, mikä pitää näin karua tekstiä silmällä pitäen ollakin. Komea veto, jonka (liiankin) pitkä loppufiilistely antaa aikaa sulatella kuulemaansa ja eläytyä sodan tunnelmiin. Träkin alkuun on kaiken lisäksi ujutettu lyhyt NWA / Public Enemy -tyyppinen sample.

Muutoin reggaesävelet eivät oikein vakuuta. Osa biiseistä saattaa kärsiä siitä, etteivät ne ole mulle ennestään tuttuja ja osa taasen tuottaa pettymyksen. Esimerkkinä vaikkapa Heili Karjalasta, jonka tempoa on melkeinpä hidastettu entisestään uudelleenlevytyksen yhteydessä. Rytmeihin olisi toivonut enemmän menoa ja meininkiä, kun on sentään kyse iloisesta viisusta.

Pitkäsoiton kokonaisvaltaiseksi ongelmaksi muodostuu sellainen kiltti välimallin soittaminen. Totta kai reggae antaa kappaleille uuden ilmeen, mutta tämä uusi sävy on läpi levyn suoraan sanottuna munaton. Ikään kuin yritettäisiin pitää evakot ja iskelmän ystävät tyytyväisinä, mutta samalla tuoda varovaisesti jotain ennenkuulematonta raidoille. Liian monesta versiosta puuttuu tyystin potku.

Rajuimpia kokeiluja lienevät lyhyt autotunen käyttäminen biisillä Karjalan kunnailla sekä itäisen naapurimme tuominen läsnäolevaksi mandoliinin avulla. Ei näillä sydäriä aiheuteta, hyvä jos edes sitä mielipiteiden jakautumista ikäihmisten keskuudessa. Mikäli päätetään käyttää esimerkiksi autotunea, niin mieluummin sitten hieman ronskimmin kuin parin sekunnin verran kerrallaan. Se nimittäin kuulosti todella hyvältä.

"Takaisin Karjalan maille" -levystä huokuu tekijöiden kunnioitus perinteitä kohtaan ja se ilmenee albumilla ylivarovaisuutena. Kappaleiden joukkoon mahtuu onnistuneitakin versiointeja, mutta vastaavasti liian moni jää tasapaksuksi rivibiisiksi. Liljan Loistolle kuitenkin pisteet yrityksestä. Materiaali toiminee paremmin livenä kuin levyllä.

3 / 5

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joulupukki muisti Liljan Loistolla. Olen ikäihminen (1943) ja pidän laulujen tuoreista sovituksista kovasti. "Vapauslauluja"?? Minusta biisit ovat Karjala-aiheisten rallien ja laulujen klassikkoja!

Nimimerkki "Karjala on Suomelle kuuluva rikkaus"

Mikko kirjoitti...

Niin, vapauslauluja. Näin yhtye itse kuvailee niitä saatekirjeessään, nettisivuillaan sekä levy-yhtiönsä verkkosivuilla.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tätä saisi ostaa??