perjantai 3. joulukuuta 2010

Olli Peks - Palava sieluOlli Peks - Palava sielu
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Peli käyntiin
02. Palava sielu
03. Polttaa ft. Essi Kujala
04. Suut
05. Värejä ft. Eero Mäkelä
06. Välisoitto ft. Ruu
07. Täysii ft. Korkki
08. Paluu tulevaisuuteen
09. Ikkunan takana
10. Kadotettuja rakkauksia ft. Eero Mäkelä
11. Viimeinen tanssi ft. Korkki
12. Kaupunki nukkuu ft. Korkki
13. Viimeinen mahdollisuus

Länsirannikon edustaminen jatkuu, sillä Naantalissa vaikuttava Olli Peks julkaisi Get Wet Tuotannon tavoin levyllisen räppiä viime elokuussa. "Palava sielu" -omakustanteella noudatellaan tosin hyvin erilaista tyylisuuntausta Riku Riettaaseen ja kumppaneihin nähden. Gangsta rapin sijaan nyt riimitellään genrerajoja rikkovien eurosoundien päälle.

Tällainen tyylisuuntaus yhdistetään hyvin helposti Adam Tenstan nimeen. Tässä tapauksessa ko. lokerointi ei ole vääryys, sillä vaikutteita on ilmiselvästi otettu nimenomaan Ruotsin suunnalta. Electrobiittien päälle vaaditaan ehdottomasti itsevarma ja teknisesti vakuuttava mc, mitä Olli Peks yrittää toki parhaansa mukaan ollakin. Tuloksena on vain hieman liian vaikeaa flowta tavoitteleva räppäri, jonka artikulointi jää kiireen takia vastustamattomasti keskinkertaiseksi puuroksi.

Aihevalinnat ovat niitä perinteisiä räppikeloja: paskanjauhantaa selän takana, rakkautta, likkojen pokaamista, oman tyylin esittelyä ja kuvailua unohtamatta yökyöpelin elämää, josta pusketaan nykyään aika monilla albumeilla. Idearikkaampaa osastoa edustaa elämän väriloistoa käsittelevä ja jonkin tunnetun suomi-iskelmän melodiaa mukaileva Värejä. Se on, vähemmän yllättäen, "Palava sielu" -levyn paras kappale. Omaperäisyys ja tarttuvuus tehoaa aina.

13 raitaa sisältävän lätyn pahimmaksi heikkoudeksi ei kuitenkaan muodostu keskinkertainen ulosanti saati sitten persoonallisuuden puute. Eniten hiertää se kuinka ulkomaisissa tuotannoissa harmittomilta kuulostavia ratkaisuja yritetään kääntää suomen kielelle. Jo pelkästään osa kappaleiden nimistä kertoo oleellisen: Peli käyntiin, Polttaa, Täysii... Tulee mieleen 2000-luvun alku ja omakustanteet, joita on vaikeaa kuunnella nykyään ilman myötähäpeää.

Pakko on narista myös kertosäkeistä, joista osa on aika järkyttävää kamaa. Vierailevat laulajat Eero Mäkelä ja Korkki saattavat kuulostaa paremmilta vaikkapa rock-biiseillä, mutta näihin biitteihin nuo kärsiviltä kuulostavat toteutukset eivät sovi sitten yhtään. Tulee ihan oikeasti mieleen Get Wet Tuotannon läpällä tehdyt taustavoihkinnat. Lisäksi jotkin voksuchoppailut ja samplet kuulostavat äärimmäisen epäolennaisilta, varsinkin Suut-biisin epäonnistunut ns. They Wanna Know -episodi.

Odotan mielenkiinnolla lisää materiaalia Olli Peksiltä, sillä ihan ideoiden tasolla biiseissä on jonkin verran potentiaalia ja flow hioutuu varmasti ajan myötä oikeaan kuosiin. "Palava sielu" -levyllä ainoita hurrauksen aiheita antaa lähinnä tuottaja Ruu, jonka taustat ovat kelvollista euroräppijytkettä omalla pienellä mausteella.

2 / 5

Ei kommentteja: