keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Fredi ja Stefu - HimoFredi ja Stefu - Himo
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Paras tapa vihaajille kostaa on menestyä
03. Kielletty hedelmä
04. Timantit on ikuisii
05. Puhelimet hälyttää
06. Himo
07. Koputa puuta
08. Rahat tiskiin
09. Helsinki
10. Painajaisii

Fredi ja Stefu kunnostautuivat viime kesänä voittamalla Mestarisoundin järjestämän demoskaban, jonka pääpalkintona toimi lavan jakaminen mm. Devin the Duden kanssa Turku Soundcheck -festivaaleilla. Samoihin aikoihin helsinkiläisduolta ilmestyi myös "Himo"-niminen omakustanne.

Mistään keltanokista ei ole kuitenkaan kyse, sillä Fredi ja Stefu ovat tehneet musiikkia niin yhdessä kuin erikseenkin jo kymmenen vuoden ajan. Kokemus tulee kaksikon materiaalissa parhaiten esille itsevarman asenteen muodossa. Levy alkaa korostetun energisellä Introlla ja päättyy yhtä kunniakkaasti kappaleeseen Painajaisii. Jätkien tyylit eivät ole kovinkaan poikkeuksellisia, mutta riimittely on puhdasta ja hyvät lauluäänet takaavat useita messeviä kertosäkeitä.

Siinä missä ns. tekninen puoli on hallussa, Fredi ja Stefu kompastuvat monien muiden artistien tavoin kiveen nimeltä omaperäisyys. Saatekirjeessä kerrotaan* kuinka "kokoonpanon musiikki ei ole sidottu vain yhden tyylin hiphopiin, vaan omakustanne tarjoaa monipuolisen paketin undergroundista popahtavampaan materiaaliin ja kaikkeen siltä väliltä, josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin". Levy on kyllä monipuolinen, mutta niin on Cheekin albumitkin. "Himo" muistuttaa juuri niitä.

Naiset, raha, kotiseutu... Tuttua kamaa. Luottamusta puhelimien ja velkojen kautta käsittelevä Puhelimet hälyttää on niin ikään tehty juuri samalla idealla (mutta huomattavasti paremmin) Cheekin synkällä raidalla Pelkkää puhetta. Sen sijaan Paras tapa vihaajille kostaa on menestyä kuulostaa nimensä puolesta juuri sellaiselta biisiltä, jolla saatettaisiin kuulla piilovittuilua noin väsyneistä aiheista räppääviä kohtaan. Ei kuulla. Tälläkään kertaa kaikkien miellyttäminen ei tuota onnistunutta lopputulosta.

"Himo" on helposti lähestyttävä platta, mutta juuri tylsät aiheet vievät parhaan terän pirtsakasta meiningistä. Kiusauksia enemmänkin luonnollisina asioina kuin syntisinä laittomuuksina käsittelevä Kielletty hedelmä, yhden teeman ympärille rakennettu nimikkobiisi Himo ja menevä Koputa puuta edustavat omakustanteen selkeää parhaimmistoa.

* Saatekirjeen tekstiä muutettu hieman loogisemmaksi, sisältö sama.

2½ / 5


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Joulua Mikko. Loistokas blogi, pröps.

Mikko kirjoitti...

Kiitos paljon ja oikein hyvät joulut myös sulle!