perjantai 12. marraskuuta 2010

Pelikaani - Aina ei voi sataaPelikaani - Aina ei voi sataa EP
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Aina ei voi sataa
02. Vapaa ku taivaan lintu ft. Lossi Turunen
03. Siipirikko
04. Alkoholi ft. Henry Who?

"Aina ei voi sataa", toteaa Pelikaani uudella neljän biisin EP:llään ja lienee väittämässään aivan oikeassa. 26-vuotias artisti kuuluu espoolaiseen kokoonpanoon nimeltä Kaksi Ääntä, jonka toinen jäsen on lähes yhtä persoonallisen taiteilijanimen valinnut Atomi. Viime aikoina Pelikaania on voinut nähdä myös Lossi Turunen & Juoksut -yhtyeen tuplaajana.

Elokuussa julkaistulle omakustanteelle on valittu juuri sellaisia haikeita biittejä, joihin ei voi räpätä millään muulla tyylillä kuin vuolaasti tilittämällä. Riimiteltävää riittääkin juuri vakavista aiheista kuten alkoholin haitat ja vastoinkäymisten voittaminen. Samalla tunnetaan kaipuuta entistä tyttöystävää sekä vapautta kohtaan. Tällaisista aiheista on vaikeaa kirjoittaa mielenkiintoista lyriikkaa yhtä säkeistöä enempää ellei kynäniekkana hääri jonkinlainen lahjakkuus.

Pelikaanin kohdalla ei valitettavasti arvioida poikkeuksellisen kyvykästä kirjoittajaa. Näkökulmat ovat samanlaisia kuin sadoilla muilla kotimaisilla riimittelijöillä: vapauteen pyritään yllätyksettömästi sieltä surullisenkuuluisasta "oravanpyörästä", mistä jauhetaan joka kolmannella räppilevyllä. Yhtä tylsiä kaavoja noudattelevat myös sanavalinnat, minkä kuuntelija huomaa viimeistään Siipirikko-biisin kohdalla. Naisen hymyä kun verrataan aurinkoon ja ulkonäkö on niin kaunis, ettei sitä voi edes kuvailla sanoin.

Tällä levyllä suurin ongelma taitaa olla siinä, että musiikkia tehdään enemmän omalle itselleen kuin meille muille. Kaavamaiset ilmaisut ja harmaa saarnaaminen eivät välitä artistin tunteita satunnaisen kuuntelijan päänuppiin. Pelikaanin hyvä ääni ja selkeä artikulointi menevät hukkaan, kun tarinat ovat niin ilmiselviä. Kannattaako naisesta lopulta tehdä träkkiä, jos hänen kauneuttaan ei pysty edes kuvailemaan? Etenkin kun Ideaali ja Jay Who? käyttivät samaa Salosen tekemää taustaa jo viime vuonna julkaistulla yhteislevyllään.

"Aina ei voi sataa" EP:n paras asia on Atomin hieno sävellys kappaleella Vapaa ku taivaan lintu. Henry Who?:n eli Dena Henan kanssa väsätty Alkoholi sisältää puolestaan eniten yritystä. Muutoin kyseessä on tasapaksu levy, joka jää auttamatta julkaisuvuotensa muun annin jalkoihin.

2 / 5

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Aina ei voi sataa", argumentoi Pelikaani uudella neljän biisin EP:llään[...]

Argumentointi tarkoittaa perustelemista. "Aina ei voi sataa" ei ole argumentti, vaan väite. :)

Muuten OK arvostelu.

Mikko kirjoitti...

Kiitos poiminnasta - lipsahdus korjattu!