torstai 18. marraskuuta 2010

Nopsajalka - Kuningas SoundiNopsajalka - Kuningas Soundi
Monsp Records, 2010

Biisilista
01. Kelei pitelee ft. Paha-Nuutti
02. Tervetuloo paratiisiin ft. Stig Dogg
04. Hiki pintaan ft. Posteljoona
05. Puu kaatuu
06. Stereot ft. Juno
07. Superperjantai ft. Dj Svengali
08. Mun minimi ft. Paleface
09. Teet mitä teet ft. Juno & Super Janne
10. Matkamies ft. Leijonamieli, Stepa & Are

Monsp Records teki aikoinaan yllättävän siirron kiinnittämällä Nopsajalan artistikaartiinsa. Muutamissa huippusuosituissa reggae-kokoonpanoissa vaikuttamisen lisäksi hänet tunnetaan ulosanniltaan genrensä ehdottomasti taitavimpana tekijänä. Nyt helsinkiläiseltä on ilmestynyt jo kolmas soololevy nimeltään "Kuningas Soundi".

Albumin idea on hieno. Nopsajalka ja hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Dj Svengali nimittäin pyörittävät kesäisin Kuningassoundi-nimistä klubia Helsingin Vanhassakaupungissa. Kiekon kaikki kappaleet on nauhoitettu perjantaisin kesäklubin esiintyjien kanssa ennen heidän keikkojaan. Näin ollen vierailijoita kuullaankin kaikilla muilla biiseillä paitsi träkillä Puu kaatuu.

Klubia hehkutetaan luonnollisesti paljon, onhan se toiminut yhtenä tärkeimmistä inspiraatioista näille raidoille. Perinteisen reggaen tyyliin asiaa riittää myös lemmenleikeistä ja naisista. Kappaleesta toiseen toistuvaksi teemaksi nousee ehkä kuitenkin stressittömyys. Biisit kuten Kelei pitelee sekä Paineet tippuu ovat kaikessa huolettomuudessaan mitä parhainta mainosta Kuningassoundille, sillä rytmit ja sanoitukset ilmentävät automaattisesti myös keikkailtojen hyvää tunnelmaa.

Nopsajalka on levyllä parhaimmillaan silloin, kun hän pääsee käyttämään voimakasta ääntään estoitta hyväkseen. Jo mainittujen esimerkkien lisäksi Hiki pintaan, Puu kaatuu ja Mun minimi tuovat tätä taitoa paremmin esille. Sen sijaan vähänkin aneemisemmat taustat tai vierailijat eivät oikein istu levylle. Tervetuloo paratiisiin sekä Teet mitä teet edustavat juuri tätä osastoa.

Vaikka levylle ei ymmärrettävästi ole yritettykään kirjoittaa mitään syvällisempiä sanomia, Nopsajalan ainoa heikkous taitaa löytyä tekstien parista. Mies ymmärtää biittien, koukkujen ja laulamisen päälle, mutta jää läpillään turhan useasti vierailijoiden varjoon. Matkamies tullaan muistamaan erityisesti Leijonamielen ja Stepan kovatasoisista värssyistä, Asa ja Paleface tyylittelevät yllättävän hienosti, Juno taasen käsittelee musiikkia sekä stereoita osuvammin. Jopa Svengalin ilahduttavasta featista tuntuu jäävän enemmän mieleen kuin Nopsan verseistä.

Yli puolet biiseistä on kuitenkin sen verran tarttuvia, että "Kuningas Soundi" ajaa asiansa ensi kesää odotellessa.

3½ / 5

Levy-yhtiö: www.monsp.com

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Leijonamieli ja Stepa oli Matkamiehessä ok, mutta Are vai ylivoimaisesti kyllä kyseisen biisin!! Totta kyllä, että Nopsa jäi vähän taustalle monessa..

Anonyymi kirjoitti...

"Mä tarvin roudanrin, mun muistitikulle."