sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Hannes H. - Ei turhia paineitaHannes H. - Ei turhia paineita
Skill Street Entertainment, 2010

Biisilista
01. Alkusoitto
02. Ei turhia paineita
03. Mä vihaan mun pomoo
04. Kevät ft. Jussi Kuoma & Are
05. Tsekkaa sun mikkis ft. Rekku & Jani Laguuni
06. Leuka rintaan
07. Tuntenut satoja, rakastanut muutamii ft. W. Kempton
08. Mikä on kun ei taidot riitä ft. Eino Antiwäkki
09. PMP ft. W. Kempton
10. Kesä Californian ft. Rakki
11. Kahen vaiheil ft. W. Kempton
12. Mun sydän sykkii
13. Onks tää sitä elämää (remix)
14. Rukoile mulle

Hannes H:n debyyttialbumi "Ei turhia paineita" päätyi pienlevy-yhtiö Skill Street Entertainmentin neljänneksi viralliseksi julkaisuksi. Lukijoille taustoitettakoon, että olen saanut etuoikeuden seurata lahtelaisräppärin kehitystä viimeisten viiden vuoden ajan. Tämän seurauksena kovalevyltäni löytyy läjäpäin hänen tekemiään instruja, sessareita, lyhytaikaisia projekteja sekä kunnollisia biisejä. Tiedän siis potentiaalin.

Hannes Hauskan suurimpana ongelmana on aiemmin ollut se, ettei mies ole jaksanut hioa kappaleitaan valmiiseen kuosiin. Raidat on jätetty keskeneräisiksi ja sen jälkeen julkaistu nettilevitykseen huvin vuoksi. Debyyttilevyä varten tämä ongelma on saatu ilahduttavasti aisoihin. Hanneksen artikulointi sekä flow ovat parantuneet niin paljon, että materiaali kuulostaa huomattavasti hallitummalta kuin ennen. Hänen äänensä on ollut aina vahva ja tyyli riittävän omalaatuinen, mutta nyt koko tekeminen on muodostunut jotenkin varmemmaksi.

Henkilökohtaisen kehityksen lisäksi myös oikeiden yhteistyökumppanien valinta on ollut tärkeässä roolissa "Ei turhia paineita" -levyllä. Hannes saa kiittää avusta etenkin W. Kemptonia, sillä kyseinen herrasmies on tuottanut valtaosan albumista ja tekee kolme vakuuttavaa vierailua myös mikissä. Kempton osoittautuu molemmissa rooleissa yllättävän kovaksi tekijäksi: biitit mukailevat 2000-luvun parasta mainstream-jenkkiräppiä, ääni ja tyyli ovat puolestaan kylmäkiskoisen röyhkeitä.

Itse kokonaisuus on yksi tasaisimmista kotimaisista räppilevyistä, joita olen tähän ikään mennessä kuullut. Hannes H seikkailee pitkäsoitoilla hyvin pitkälti egotrippailujen ja itseironisten aiheiden välillä. Erillisiksi teemoiksi nousevat lähinnä Jussi Kuoman ja Aren sävyttämä Kevät sekä klassinen "viesti hiphopille" -asetelma Mun sydän sykkii -träkin muodossa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, ettei Hannes räppää yhdelläkään kappaleella yli kahta verseä.

Biiseiltä löytyy oivaltavia yksittäisiä laineja, mutta valtaosaksi läpät ovat sellaista yleismaailmallista peruspuskemista. Tulevaisuudessa Hannes H:n toivoisikin ehkä panostavan selkeämpiin konsepteihin ja vahvempiin näkökulmiin, jotta kappaleiden sanoituksellinen anti ei jäisi tylsäksi. Samaten Tsekkaa sun mikkis -tyylistä asennetta olisi mukavaa kuunnella enemmänkin. Nyt jää sellainen fiilis, ettei Hannes H ole osannut päättää onko hän levyllään sympaattinen kovan onnen kundi vaiko hyvään itseluottamukseensa nojaava räppäri.

Ehkä joistakin päällekkäisistä aihevalinnoista huolimatta "Ei turhia paineita" -levyllä ei ole ainuttakaan heikkoa biisiä eikä biittiä. Kyseessä on huoletonta perusräppiä. Ei enempää eikä vähempää.

3½ / 5

Levy-yhtiö: www.skillstreet.fi

Ei kommentteja: