sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Get Wet Tuotanto - Vol. 1Get Wet Tuotanto - Vol. 1
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Jookkeri - Silvotut tissit (intro)
02. Riku Rietas - Playa
03. Roska - Kellokortti
04. Roska & Retku - Kiikarit part. 2
05. Roska - Lähiöhuudit
06. Riku Rietas - Kaljaa saatana!
07. Mertenmies - Sillo enne
08. Riku Rietas & Pahennus-Kus - Saatanan vuosi 2009
09. Herra Kurki - Kurkipotku (skit)
10. Riku Rietas, Retku, Pahennus-Kus & Tempsi - Demoneit ja roinaa
11. Roska, Haamu & J. Kriisi - Glubi
12. Roska & Heimo AK - Tävek
13. Riku Rietas - Yä
14. Riku Rietas - Puu
15. Heimo AK - MPSSS
16. Outro

Siinä missä vuosi 2010 on hiillostanut useat nimekkäät suomiräppärit julkaisemaan uutta musiikkia ja tarjonnut tilaisuuden monen ikuisuusprojektin valmistumiselle, murroksen aika on luonut myös ilahduttavan paljon tuoretta verta kentälle. Get Wet Tuotanto sopii hyväksi esimerkiksi tästä. Riku Rietas -nimisen artistin johtama turkulaiskollektiivi julkaisi elokuussa tuhdin kokoelman, jonka myötä länsirannikko näyttäytyy meille muille suomalaisille hieman erilaisessa valossa kuin aiemmin.

Levyn avausraidat antavat hyvää osviittaa siitä mitä tuleman pitää. Kaarinalainen elävä legenda, Jookkeri, korkkaa julkaisun käyntiin sekavalla riimittelyllä silvotuista tisseistä. Tätä seuraa platan pääarkkitehdin sooloträkki Playa, joka kertoo (kirjaimellisesti) pelimiehen arjesta. Mainioilla vinkunoilla säestetty biisi on lopun juonenkäänteineen ehdottomasti kokoelman kärkitasoa.

Levyllä nojataan pääosin perinteisiin aihevalintoihin kuten kosteat illanvietot, mielenterveys, kotikulmat sekä menneet ajat. Persoonallisempina teemoina käsitellään yksinäisyyttä (Puu) ja raastavaa kyttäämistä (Kiikarit pt. 2). Harvasta ideasta saadaan mitään poikkeuksellista irti, mutta ainakaan 16 raidan joukossa ei ole päällekäin meneviä konsepteja. Näin pitkällä levyllä tällainen saavutus on jo hatunnoston arvoinen.

Mikissä vierailee monenlaista tekijää. Suurimman huomion varastaa luonnollisesti Mertenmiehen ja Riku Riettaan muodostama Roska, jota edustetaan lähes kaikilla biiseillä joko yhdessä tai vain toisen jäsenen panoksella. Kaksikolla on sana hallussa eikä Raimolta peritty rytmitajukaan kuulosta hullummalta asenteen ollessa kohdillaan. Toisaalta levyltä löytyy pienissä rooleissa myös sen tason tekijöitä (Pahennus-Kus), että Haamu ja J. Kriisi kuulostavat heidän jälkeensä suorastaan ylivertaisilta suomiräppäreiltä.

Materiaalia on väsätty pilke silmäkulmassa, mikä kuuluu valmiista tuotoksesta niin hyvässä kuin pahassakin. Meininki pysyy läpi levyn hyvänä ja rosoinen riimittely irroittaa muutamat kunnon naurutkin hauskoilla iskuilla. Toisaalta yksi biisien tärkeimmistä elementeistä, kertosäe, on onnistuttu kurauttamaan melkeinpä kaikkien kappaleiden kohdalla. Välillä vika on aneemisessa vokalistissa, välillä biitissä. Muutamassa tapauksessa tarkoituksellisessa perseilyssä (Glubi).

Aiemmin mainitun Playan lisäksi kokoelman kohokohtiin voidaan lukea myös Demoneit ja roinaa. Rietas ja Retku onnistuvat asettumaan ahdistavien hallujen vietäviksi juuri oikealla tavalla, toisin kuin Pahennus-Kus ja Tempsi jotka tuhlaavat hyvän biitin tyhjänpäiväisyyksiin. Heimo AK tyylittelee osuvasti syrjäytymisestä sekä mielenterveydellisistä ongelmista träkillä MPSSS ja oluelle tehty suoranainen g-balladi Kaljaa saatana! ylittää niin ikään kokoelman keskitason.

Kaiken kaikkiaan Get Wet Tuotannon "Vol. 1" on tarkastamisen arvoinen omakustanne, jos gangsta-henkinen soundi uppoaa ja mikäli hauskat tarinat ovat enemmän mieleesi kuin täydellisesti ajoitettu flow. Koko pläjäyksen tuottanut Riku Rietas on sen tason lupaus, että häneltä jään odottamaan mielenkiinnolla jopa soololevyä.

2½ / 5

Ei kommentteja: