sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Olli-PA & Funksons - Laiva lasipullossaOlli-PA & Funksons - Laiva lasipullossa
Joku Roti Records, 2010

Biisilista
01. Merisää
02. Kaamos (VIDEO)
03. Nämä rattaat ft. Pyhimys
04. Perusjannu
05. Mikä se plääni on?
06. Lepposaan tahtiin
07. Laiva lasipullossa ft. Refu
08. Alamua
09. Mitä me soitetaan? ft. Holtiton D
10. Pikkujuttuja ft. Holtiton D

Olli-PA ponnisti vuonna 2008 ilmestyneellä "Syke"-debyytillään niin Bassoradion soittolistalle kuin Pipefestin keikkalavallekin. Erityisesti oululaisräppärin rentoa elämäntyyliä kuvaillut 33 hittaalla ku vinyyli sai tuolloin kehuja osakseen. Uudella "Laiva lasipullossa" -albumilla konetaustat ovat vaihtuneet kahdeksanhenkisen bändin soitannaksi ja omakustanne-politiikasta on puolestaan siirrytty pienlevy-yhtiö Joku Roti Recordsin alaisuuteen.

Kokoonpanon keulakuvan lisäksi räppäämästä löytyvät herrat Matti Myöhäne sekä Riki Hatka. Lyriikat käsittelevät edelleen elämistä oman aikataulun mukaan, mahdollisimman kaukana oravanpyöristä, rattaista ja virastoista. Kaikki on lungii, kun voi vaan jumittaa himassa. Ei oo paineita, ei stressiä. Ainoa huoli tuntuu koskevan sitä, että he ovat ns. systeemille kuin likaisia rikollisia halutessaan jättäytyä yhteiskunnan ohjenuorien ulkopuolelle. 33 hittaalla ku vinyyli on erinomainen biisi, mutta sama aihepiiri ei kanna enää kokonaista pitkäsoittoa.

Oulun murre mahdollistaa räppäreille hyvin nopean flown ja kuulostaa venyvine sanoineen kovin eloisalta. Mulle se ei kuitenkaan kolahda millään, vaikka oon syntynytkin Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Ei ainakaan tällä tapaa tulkittuna. Saatan olla jämähtänyt johonkin takapajuiseen Koskelan Jussin mentaliteettiin, mutta jatkuva laiskottelusta räppääminen yhdistettynä Oulun murteeseen ylittää ärsytyskynnykseni kohtuullisen kevyesti. Tämän välttämiseksi Olli-PA & Funksons -kokoonpanon tuotoksia on kuunneltava sanoitusten osalta lähinnä pintapuolisesti.

Sovitusten ja sävellysten kantilta "Laiva lasipullossa" on toteutettu oikein hyvin. Bändiltä löytyy oma tyyli, johon räpit tuntuvat istuvan ilman väkinäistä änkeämistäkin. Liveinstrumenttien käyttäminen räppilevyillä saattaa pahimmillaan aiheuttaa laimean sekamelskan, missä vokalistit yrittävät kilpalaulaa soittajat suohon. Tällä albumilla mihinkään tällaiseen ei tarvitse edes kiinnittää huomiota. Niko Konttisen (rummut), Lasse Rasinkankaan (koskettimet), Jesse Heikkisen (kitara) ja Jukka Törrön (basso) taustat toimii levylläkin, kuten tekee myös Tanja Torvikosken laulut.

Perinteisen reggae-soundin varaan rakennettu Laiva lasipullossa painautuu varsinkin hyvän kertosäkeensä takia muita kappaleita paremmin mieleen. Rytmijalan saavat vipattamaan myös nimikkoraitaa seuraavat Alamua sekä Mitä me soitetaan. Levyn sanoitukselliseksi huippukohdaksi jää Olli-PA:n säkeet kappaleella Nämä rattaat. Niissä tiivistetään levyn aihepiiristä kaikki oleellinen. Harmi vaan, että teeman käsittelyä ei jätetty tähän yhteen träkkiin.

3 / 5

Facebook: www.facebook.com/pages/OlliPA-Funksons
Levy-yhtiö: www.jokurotirecords.com
MySpace: www.myspace.com/ollipa

TILAA "LAIVA LASIPULLOSSA" THE FUNKIESTISTA

Ei kommentteja: