tiistai 19. lokakuuta 2010

Hannibal & Joku Roti Mafia - Ad PortasHannibal & Joku Roti Mafia - Ad Portas
Joku Roti Records, 2010

Biisilista
01. Viimiset päivät
02. Babylon palaa
03. Tähä voit luottaa ft. Jodarok
04. Kuten Funkadelic
05. Sielunruokaa ft. Edorf & Tykopaatti
06. Legendastatus
07. Porteillas ft. K-Rino
08. Eilen-tännään-huomena
09. Perusgettoarkea
10. Kuuletko kama kutsuu ft. TKK & Lempi-Joe
11. Hyvinkää Lada Ride
12. Puuratti ft. Stepa, Tykopaatti & Edorf
13. Neron heikkouet

Joku Roti Recordsia pyörittävä Hannibal juhlisti 20-vuotista taivaltaan rap-musiikin saralla julkaisemalla uuden albumin. "Ad Portas" on seuraaja viime vuonna ilmestyneelle "Streets of Nekala" -esikoiselle. Aiemmin lähinnä lukuisten kokoonpanojen riveissä vaikuttanut Baali astuu sooloillaan askeleen eteen ja asettuu paitsi levy-yhtiönsä, myös bändinsä (Joku Roti Mafia) keulakuvaksi.

Levyä on pakko lähteä purkamaan epätavallista reittiä, sillä en malta säästää tuotannon hehkuttamista arvion loppupuolelle. Kirjoittaessani ruutupaperille huomioita levystä, lähes jokaisen kappaleen aikana toistui sama virsi. "Loistava biitti!" Hannibal, Ilari Autio ja kumppanit ovat oivaltaneet, että edes yhteiskuntakriittisen musiikin ei tule olla tylsää luuppailua. Raidoilla kuullaankin paljon biittien päälle soitettua ekstraa ja piristäviä väliosuuksia.

Soundimaailmaltaan "Ad Portas" on yhtä monipuolinen kuin tekijänsä musiikintuntemus. Jo levyn ensimmäisessä siirtymässä kohtalokas Viimiset päivät vaihtuu osuvasti Babylon palaa -biisin uuteen aamuun. Ihan vielä ei sentään äidytä soittamaan suoranaista bluesia tai countrya, mutta sen sijaan esimerkiksi p-funk sekä reggae saavat oman tilansa levyltä. Yhtä lailla talkboxit ja vinkunat ovat kunnossa, onhan kyseessä sentään Joku Roti -julkaisu.

Teoksen pääosassa on tietysti Hannibal itse. Hänellä on aiempien tuotoksiensa tyyliin painavaa sanottavaa ja tällä kertaa kritiikki esitetään kenties entistä suorasanaisemmin. "Ad Portas" on barrikadiräppiä, jonka aikana ei kaihdeta oikeiden nimien tiputtelua saati valtaapitävien kyseenalaistamista. Hannibal ilmaisee varsin selkeät mielipiteensä mm. eliitistä, kovien huumeiden vaikutuksista, mediasensuurista ja radioräpistä.

Rankimmaksi biisiksi muodostuu katolista kirkkoa ja täten myös Vatikaania käsittelevä Porteillas, jolla on mukana yhdysvaltalainen K-Rino. "Stalin, Mao, Hitler kansanmurhissa ampu kovilla / mutta Paavien imperiumiin ku vertaa ne näyttää kuoropojilta." Onneksi levyn tunnelmaa on kevennetty esimerkiksi musiikintekoa käsittelevillä träkeillä ja hauskoilla skiteillä, jotta "Ad Portas" ei käy liian ahdistavaksi knowledgen jakamiseksi.

Hannibal vakuuttaa jokaisella osa-alueella. Sanoituksia ei olla rustattu musiikin kustannuksella eli kerronta on hyvin sujuvaa ja verset pysyvät sopivan kompakteina. Levyllä on paljon läppiä, joita tekisi mieli lainailla ja huudella pitkin kyliä. Tyylit on myös hallussa. Kun Hane puskee, silloin kuunnellaan hiljaa vieressä silkasta kunnioituksesta. "Ad Portas" sisältää myös paljon artistin rohkeita lauluosuuksia, mikä on ehdottomasti positiivinen asia.

Vierailijat jäävät Hannibalille selvästi kakkoseksi, joskin Edorfilla on Sielunruokaa-biisillä julmetun kova featti. "Täs on läskisoosit ja kunnon käristys / räppiä joka on hooceempaa ku munalävistys." RRREEEWIND! Hetkeä myöhemmin Hane kuitenkin tappaa biisin jatkamalla Ekin "Suomi-neidon alapää on likasempi ku pedofiilirinki" -läpästä: "Ja yläpää on lobotomoitu / lappitrendi on konstruktoitu / tyhjentämään Pohjosen talot / täyttämään Etelän lompakot."

Huonoja vierailuja platalta ei löydy, mutta K-Rinon kankea alkuspiikki on vaivaannuttava. Hieman jää myös kaivelemaan, että "Ad Portas" ei lopu Puurattiin. Se viimeistelisi laadukkaan paketin tyylikkäällä tavalla, sillä kaikki raidat välillä 1 - 12 kolahtavat allekirjoittaneelle lujaa. Neron heikkouet olisi saanut jäädä jopa kokonaan pois kiekolta. Muutoin kokonaisuudesta ei ole pahaa sanottavaa.

Onko "Ad Portas" sitten lopulta todellinen klassikko? Monet viiden tähden kriteerit täyttyvät: kiekko kestää kevyesti jopa päivittäistä soittoa, levyllä ei ole mitään merkittäviä heikkouksia ja materiaali on laadukasta. Ainoastaan maailmanloppu voi estää sen, että tätä levyä tullaan kuuntelemaan lukuisissa talouksissa vielä monien vuosienkin päästä. Kaiken lisäksi siltä todellakin löytyy 12 helvetin hyvää biisiä. Hetken epäröinnin jälkeen asiassa ei ole enää epäselvyyttä.

Stark - nimi johon voit luottaa.

5 / 5

Oho!
Levyn bonusbiisinä kuullaan posseversio kappaleesta Eilen-tännään-huomena. Kymmenen minuuttia kestävällä raidalla on mukana peräti 14 artistia, joiden joukossa yksi suomiräpin todellinen legenda ja yksi suomiräpin lupaavimmista tulokkaista.

Levy-yhtiö: www.jokurotirecords.com
MySpace: www.myspace.com/bigbaali

TILAA "AD PORTAS" THE FUNKIESTISTA

8 kommenttia:

murkkumise kirjoitti...

Kyllä, oon paukuttanu Ad Portasia siitä lähtien ku se heti ekana päivänä tuli kauppoihin ja kestää luukutusta ainaki pari kolme pyöräytystä PUTKEEN, jonka jälkeen pikku tauko ja samammoinen putki päälle!

Yks kovimmista joku roti -julkaisuista ikinä!

Anonyymi kirjoitti...

Täytyis ilmeisesti avata vihdoin muoveista :D

-T kirjoitti...

Sä teit siitä klassikon. Arvasin.

Autoilu musiikin aatelia, älkää kuunnelko saatana "Puuratti" autolla ajaessanna, laulatte sitä kaks suraavaa viikkoo neljän ruuhkassa soi ämyreistä sitten kiss tai manowar. Koukutuksen ja kestävyyden ansioista 100% klassikko. Arvostelut osuu ja uppoo!

PS: Kesän kuunnelluin levy, mun olis pitäny kieltäytyy palkinnoistani kun tajusin että tää on jo hyllyssä.

Anonyymi kirjoitti...

jäi häiritsemään; Neron Heikkoudet on loisto kipale!!!

Anonyymi kirjoitti...

Itsehän kopion kirjaston levyn koneelle ja havaitsin tämän olevan hyvä jo kuukausi sitten

Micael kirjoitti...

Paras..

Anonyymi kirjoitti...

on kyllä vitun hyvä levy mutta kyllä streets of nekala oli vielä parempi. tässä oli pari huonoakin biisiä. parhaat oli puuratti, viimeset päivät, eilen tänään huomenna

Anonyymi kirjoitti...

A ѕtгetch mark is truly a scaгring that happеns when thе sκin that ѕtretcheѕ beуond its сaрacitу.Hеre is mу web pаge; trilastin coupon