perjantai 10. syyskuuta 2010

Utopia - MinuutitUtopia - Minuutit EP
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Minuutit
02. Suuri suunnitelma
03. Palapeli
04. Haaveisiin aikaa

Utopia on kahden lohjalaismiehen yhtye, joka hyödyntää kappaleissaan ainoastaan live-instrumentteja. Osaksi tämän takia kaksikko ei halua sitoa itseään yhteen genreen, vaan sekoittaa rap-musiikkiinsa myös muita tyylisuuntauksia. Yhtyeessä Lauri Kivelä (MC Utopia) hoitaa sanoitukset ja vokaalit osallistuen myös tuotantoon, kun taas Ilpo Satuli vastaa instrumenteistä, laulusta, nauhoituksesta sekä miksauksesta.

Neljä raitaa sisältävä "Minuutit EP" on tehty promootiota varten. Levyn tematiikka ei ole kovin kiehtovaa sorttia. Nimikkobiisillä käsitellään saamattomuutta, Suuri suunnitelma -kappaleella yritetään saavuttaa unelmia haasteet voittamalla ja Palapelillä nostetaan esille elämän monimuotoisuus. Lopulta EP päättyy itsetutkisteluun öisillä kaduilla (Haaveisiin aikaa). Teemat saattavat vaikuttaa hienoilta näin lyhyesti tiivistettyinä, mutta todellisuudessa niistä on väännetty riimiä jo koko 2000-luvun ajan.

Perinteiset aihevalinnat asettavat tietysti paineita etenkin räppärille: millä tapaa Lauri Kivelä onnistuu tarjoamaan jotain uutta kuuntelijoille? Hänellä on luotaantyöntävän vakava tyyli puskea riimejä, jotka puolestaan on kirjoitettu sellaiseen kuivan toteavaan muotoon. Kivelä ei räppää mitenkään erityisen hyvin eikä hänen asevalikoimastaan löydy myöskään mitään tehokeinoja. Lopputuloksena on ahdistavaa välimallin riimittelyä, joskin hyvin artikuloitua sellaista.

Live-instrumenteilla on rakennettu toimiva soundimaailma, mutta ollaanpa nyt rehellisiä: ei live-instrumentit sellaisinaan ole mitenkään piristävä tai sykähdyttävä kokemus edes kotimaisen rap-musiikin parissa vuonna 2010. Etenkin EP:n kaksi ensimmäistä biisiä ovat tunnelmiltaan todella tylsiä räppärin saarnatessa hartaiden soitantojen päälle. Haaveisiin aikaa on kirjoitettu kiinnostavasti muihin biiseihin nähden ja siinä on hieno kertosäe, joten poimittakoon se platan positiivisimmaksi näytöksi.

Nyt kun Utopia on selvinnyt ensimmäisestä julkaisustaan, jatkossa suunta lienee vain ylöspäin. Kaikesta kritiikistä huolimatta kaksikolla on yhteistyölleen hyvä pohja, jota lähteä kehittämään tulevaisuudessa. Omalaatuisuutta kehiin vaan.

2 / 5

Facebook: www.facebook.com/group.php?gid=115022218539622
MySpace: www.myspace.com/uto

TILAA "MINUUTIT EP" THE FUNKIESTISTA

Ei kommentteja: