maanantai 20. syyskuuta 2010

Super Janne - MunkkisaariSuper Janne - Munkkisaari

Upleftbass Records, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Soulmään
03. Mikä duuni
04. Stadi on snadi
05. Onni on ft. Sanna Vakkilainen
06. Et mua kiinni saa
07. Missä, miten & milloin ft. Minzi Da Vinci
08. Kaikki muuttuu
09. DHNN
10. Rahamies
11. Divine Plan (skit)
12. Yhessä aina
13. Jääräpäät ft. Sanna Vakkilainen
14. Kaikille teille
15. Outro

Helsinkiläinen Super Janne esitteli itsensä kotimaisen rytmimusiikin diggareille vuonna 2006, jolloin häntä kuultiin Kemmurun sekä Nopsajalan kehutuilla pitkäsoitoilla. Samoihin aikoihin ilmestyivät myös Jannen ensimmäiset omat julkaisut: "Hyvät munkit vol. 1" ja "Henkselit"-vinyyli. Sittemmin multilahjakkuuden nimen on voinut bongata keikkajulisteista, muiden artistien levyiltä tai vaikkapa YleX:n kesäkumibiisin (2008) tekijätiedoista.

Hänen virallinen debyyttialbuminsa on sen sijaan antanut odottaa itseään jo vuosia. Julkaisua jouduttiin lykkäämään lukuisia kertoja mm. valitettavien teknisten ongelmien takia. Super Janne ei kuitenkaan tehnyt davoja, vaan sai esikoisensa lopulta purkitettua. Upleftbass Recordsin kautta kesäkuussa ilmestynyt "Munkkisaari" on valtaosin tekijän itsensä säveltämä, sanoittama, sovittama, äänittämä, miksaama, masteroima ja tuottama kokonaisuus. Poikkeuksen tekevät vain lähipiiristä poimittujen vierailijoiden osuudet.

Olen kuunnellut levyn nyt yksitoista kertaa läpi ja mielipiteeni siitä on yhä sama kuin ensimmäisen pyöräytyksen jälkeen: iiiihan vitun jepa! Tyylitajuisesti räppiä ja soulia yhdistelevä "Munkkisaari" solmii sukulaisgenrejen kohtaamisesta kauniin suomenkielisen liiton. Jos Super Jannella on ollut paineita pitkäsoiton valmistumisen takia, näillä kappaleilla väkinäisestä puristamisesta ei ole tietoakaan. Musiikki on niin rentouttavaa, että niistä yhdestätoista kuuntelukerrasta peräti kymmenen soitin vain unohtaakseni arkiset murheeni - en niinkään tähtitieteellisen syväanalyysin takia.

Levyn sanoitukset perustuvat positiivisen elämänasenteen pohjalle, jonka mukaan kukaan ei tee asioita puolestasi, mutta kaikkeen ei silti tarvitse suhtautua kuolemanvakavasti. Kannustavien tsemppibiisien lisäksi albumilta löytyy kappaleita rakkaudesta, Helsingistä ja artistista itsestään. Perinteisten aiheiden joukosta erottuu aika selkeästi yksi biisi pelkällä konseptillaan. Jännittävän saluunapianon säestämä DHNN ei kerro tarinaa naisen näköisestä Dustin Hoffmanista, vaan...

Valtaosa kappaleista on varustettu pehmeillä kertosäkeillä, jotka jäävät loppupäivän ajaksi päähäsi soimaan. Upeilla samplevalinnoilla kuorrutetut monipuoliset taustat sekä raitojen vaihteleva rakenne takaavat sen, että kestoltaan kuuttakin minuuttia hipovat biisit pysyvät suvereenisti kasassa. Ajattoman lätyn ehdottomiin kohokohtiin kuuluukin Super Jannen ja Niina Koposen leikkisällä "kissa & hiiri" -vuoropuhelulla varustettu Et mua kiinni saa, jonka kesto on tarkalleen ottaen 5 minuuttia sekä 57 sekuntia.

Rakkaudesta ja sen vaalimisesta pienien vastoinkäymistenkin edessä kertova Yhessä aina on toinen esimerkki Jannen suuruudesta artistina. Kappaleen sanoituksista löytyy (muun levyn tyyliin) sopiva annos itseironiaa ja lapsenmielisyyttä, mutta biisistä kehkeytyy viimeistään tunnelatautuneen kertosäkeen myötä uskottavan eeppinen lemmenlurittelu. Biisin kruunaavien kosketinosuuksien lisäksi pidän mielettömästi träkin sanomasta (pysyvä suhde), mikä sotii viime vuosikymmenten yleistä trendiä vastaan.

Kohokohtina on mainittava myös Stadi on snadi, joka sisältää todella hyvin käytetyn "supafly"(?)-voksusamplen sekä legendaarista 70-luvun klassikkoa samplaava Kaikki muuttuu. Sielukkaaseen linjaan tuovat sopivaa syvyyttä arvostettavilla rummuilla etenevä Mikä duuni ja old school -kasarimeininkiä kunnioittava Rahamies, jotka tuovat esille Super Jannen räpimpää puolta. Jääräpäät on levyn ainoa biisi, joka ei onnistu sytyttämään allekirjoittanutta. Vika on kappaleelle valitussa tyylisuuntauksessa, sillä "vanhan ajan jamittelu" kuulostaa siltä kuin Viidakkokirjasta olisi tehty paska musikaali.

"Munkkisaari" on yksi hienon levyvuoden kirkkaimmista helmistä, jota tullaan tulevaisuudessa nimittämään tyylilajinsa mullistavaksi klassikoksi. Räppiä ja soulia ei olla koskaan yhdistelty näin uskottavaan muotoon suomen kielellä. Super Janne kuvailee omaa tyyliään erinomaisen osuvasti levyn avausraidalla Soulmään: "tyyli freesi vaikkei uus / niinku Pete Rock ja CL Smooth, alan olla old school".

5 / 5

Oho!
"Munkkisaari" päätyi arvosteluun epätavallista reittiä, kun Timi Lexikon toimitti Jannen antaman ylimääräisen promon meikälle. Iso kiitos ja kaikki kunnia siis Sawoon!

Oho! #2
Levyn kiitoslista on yksi pisimpiä, joita olen elämäni aikana nähnyt.

Facebook: www.facebook.com/pages/Super-Janne/6156037445?ref=ts
Kotisivut: www.superjanne.fi
MySpace: www.myspace.com/superjanne
Twitter: www.twitter.com/Supermonni
Video: Kaikki muuttuu

TILAA "MUNKKISAARI" THE FUNKIESTISTA

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Milloin tulee lisää arvosteluja? Pitkä tauko on menossa.

Mikko kirjoitti...

Lisäsin lokakuun ensimmäisen arvion nyt sivuille.

Pahoittelen hidasta tahtia, mutta vastoin tapojani en lähde tällä kertaa selittelemään etanamaista vauhtiani mitenkään enempää. Jonden sanoin: "täs o ollu kaikenlaista..." :)