keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Maw - Panda RideMaw - Panda Ride
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Dawn
02. Change pt. 2
03. Interlude - Plum Lily Floats
04. Love It
05. Wayfaring Tales
06. Interlude - Concrete Wisteria
07. Shore Music
08. Enter the B-Side (Segue)
09. Underground
10. Tomorrow / Res
11. Path
12. Interlude - Afterthought
13. Song for Momo
14. For Anything
15. Spring
16. Day's End

Jyväskylässä vaikuttava Maw on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta tämän vuoden julkaisuillaan. Nuoren artistin samplepohjaista instrumentaali-hiphopia on kuultu mm. kesäkuussa ilmestyneen "Concrete Preservation" -albumin muodossa. Levyn julkaisi Yhdysvaltain Ohiossa sijaitseva lafka nimeltä Philly Phil Entertainment. Tätä ennen Maw putkautti "Panda Ride" -nimisen kokopitkän ilmaiseen nettilevitykseen maaliskuussa 2010.

Julkaisun nimi kuvaa sisältöä aika lailla täydellisesti. 46 minuutin tripin aikana pääsee nimittäin todella osaksi jotain epätodellista ja kaukaista seikkailua. Levy lähtee käyntiin kansikuvan tunnelmia myötäilevällä Change pt. 2 -kappaleella, joka muuntaa viulusampleista omalaatuisen raivokasta takaa-ajofunkia. Rehellisen hiphopin äärellä liikutaan viimeistään Undergroundilla ja eteerisiin sfääreihin päästään kokonaisuuden päättävällä Day's End -raidalla.

Suurimman osan ajasta olen kuitenkin sanaton: kappaleille on vaikeaa langettaa mitään tietyn tyylisuunnan leimaa. Maw on luonut oman konstailemattoman tyylinsä. Teoksella samplataan mm. luonnon ääniä, haastatteluita, katkelmia livekeikoilta sekä ennen kaikkea tietysti kamaa vanhoilta levyiltä. Yksityiskohtaisen rakentelun tuloksina on syntynyt toimivia melodioita, jotka jo sellaisinaan ovat kunniakkaita saavutuksia. Kaikesta kuulee, että musiikin eteen on nähty paljon vaivaa.

Taidokkaasta rakentelusta huolimatta en pääse kuitenkaan "Panda Riden" musiikkiin täysin sisälle. Tuntuu siltä kuin kuuntelisin miksausta, jonka sykähdyttävät hetket ovat valitettavan harvassa. Kuunteleminen on työlästä, kun instrut kehittyvät hitaasti ja jäävät lopulta vain junnaamaan paikoilleen. Sitten on lyhyitä pätkiä joilla päästään suoraan asiaan. Kummassakin tapauksessa jää sellainen fiilis, että aloitettua projektia ei viedä päätökseensä. Ajatukset karkaavat muualle ja musiikki jää soimaan taustalle.

"Panda Ride" on täynnä hyviä versoja, joista ei kehity mitään enempää. Tällaiselle tavalliselle kuuntelijalle se ei riitä. Levyn varsinainen nerokkuus sujahtaa ainakin meikäläisen korvien ohi. Mitään huonoakaan tästä on paha lähteä kirjoittamaan, kyse on vain puuttuvista elementeistä. Concrete Wisteria -niminen interlude ja joissan määrin Tomorrow sekä Song for Momo jäävät mieleen seikkailun hienoimpina hetkinä.

3 / 5

Bandcamp: mawone.bandcamp.com
MySpace: www.myspace.com/mawone

LATAA "PANDA RIDE" ILMAISEKSI TÄSTÄ

Ei kommentteja: