keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Joustava Moraali - P*skaa jatsiaJoustava Moraali - P*skaa jatsia
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Yhetsille ft. Ghetto-Juuhan
03. Saammä elää
04. Poltetaan ensin
05. Jäälähde
06. Köyhä spurgu
07. Tai vaan lapset
08. Lähevettä ft. Timi Lexikon & Brädi

Joustavan Moraalin muodostavat Otto Martikainen ja Tuukka ajautuivat Tampereelle eri puolilta Suomea. Molemmilla tekijöillä on pitkähkö tausta kotimaisen rap-musiikin parissa: Otto on tehnyt nimeä erityisesti tuottajana (biittejä mm. OG Ikoselle ja Ruudolfille), kun taas Tuukka muistetaan esimerkiksi Konala Cartellin Tunkiona. Kaksikko on levyttänyt myös vähemmän vakavahenkistä riimittelyä Pykset-nimisen kollektiivin suojissa.

Heidän ensimmäinen yhteinen biisinsä Joustavana Moraalina (Tulijuomaa) julkaistiin keväällä 2008 "Syvällä Pelissä" -kokoelmalla. Lähes tarkalleen kaksi vuotta myöhemmin päivänvalon näki ensimmäinen levy, "P*skaa jatsia". Ilmaiselle nettijulkaisulle on mitä ilmeisimmin niputettu kaikki raidat, jotka näiden muutaman vuoden aikana on saatu valmiiksi. Laiska nauhoitustahti (= kahdeksan biisiä) selittynee osaksi studiotilojen puutteella. Tämäkin platta on viimeistelty kasaan Sauna Studiolla Tampereen ulkopuolella.

Keräilyn seurauksena levystä on tullut yllättävän monipuolinen, mutta samalla kokoelmamaisen irrallinen teos. En osannut odottaa, että sama jätkä joka avausbiisillä pistää "jengiä kylmäks", räppää myöhemmin samalla levyllä henkilökohtaista läppää seurustelusuhteen karikoista (Jäälähde). Ja vieläpä harvinaisen onnistuneesti. Albumilta löytyy myös bilebiisi Yhetsille (jolla Ghetto-Juuhan pesee virkaveljensä pelkän tyylinsä ansiosta) ja toisaalta Tai vaan lapset, jonka Alchemistin synkimpiä tuotoksia muistuttava mehevä biitti tuhlataan ärsyttävään valittamiseen, vaikka mielenterveydellisiä ongelmia olisi voinut käsitellä Mac 10 Handle -tyyliin.

"P*skaa jatsia" -julkaisun huippukohdat korvaa pettymykset onneksi helposti. Timi Lexikonin keikoilta tuttu Lähevettä on helvetin hyvällä asenteella (ja taustalla) siunattu egoilu, jolla kaikki räppärit vierailijoita myöden sylkevät esimerkillisen hyvin. Otto Martikaisen soolobiisi Köyhä spurgu valloittaa jo pelkällä tarinallaan, vaikka biittikin on tarpeeksi mahtipontinen. Kappaleen keskeinen hahmo päivystää ulkomaailman tapahtumia suoranaisen tornitalon ylimmässä kerroksessa, menee juomaan Koskenrantaan vaikka "vituttaa ne animet" ja ennen kaikkea: "tyhjä katse silmissä, Grooven edessä hädissään / silti aamulla pystyy herään kahen likan välistä".

Levyn paras träkki löytyy biisilistan puolivälistä. Seminokkelaa sanailua pursuava Poltetaan ensin on yksinkertaisesti mahtava. Lätyn paras kertosäe ja uusia (hitaita) ulottuvuuksia osuvasti kuvaava biitti tukevat riimejä hienosti. Oton aloitus: "tää on vanha stoori, mut tuntuu et mihinkään ei pysty / ennen kuin on vetäny päähänsä sen mietintämyssyn". Tuukan "ei olla yhen hitin ihmeit" + "kolme pyhää p:tä: pillu, pizza, pilvi / kun mä veän pizzaa naamaan pillunkuvat silmis" kertonevat esimerkkeinä kaiken oleellisen biisin aiheesta.

Taustoista täytyy näin yleisesti sanoa sen verran, että Saammä elää -jumppabiittiä huomioimatta jokainen niistä toimii. Kaikki biitit ei välttämättä sovi Tuukan skarppiin riimittelyyn tai Oton laidback-räppäämiseen (Intron vuorottelu kuulostaa juuri tyylien ristiriitaisuuden takia hassulta), mutta yksittäisinä taustoina ne ovat hienoja kyhäelmiä. "P*skaa jatsia" osoittaa lähinnä sen, että Joustavalla Moraalilla on avaimet tehdä kotimaista räppiä omalaatuisella tyylillä. Nettijulkaisu ei vielä iske napakymppiin, mutta toivottavasti hamassa tulevaisuudessa siintävä "oikea" levy sen tekee. Siinä vaiheessa "skinitkin on räppipäissään".

3½ / 5

Facebook: www.facebook.com/joustavamoraali
MySpace: www.myspace.com/joustavamoraali
YouTube: www.youtube.com/joustavamoraali

LATAA "P*SKAA JATSIA" ILMAISEKSI TÄSTÄ

Ei kommentteja: