perjantai 13. elokuuta 2010

XO Records - Hienoksi tislattuXO Records - Hienoksi tislattu
XO Records, 2010

Biisilista
01. Paleface / Fat Beat Sound System - Merkit
02. Eino Antiwäkki / The Jar (Koe) - Isoo rytmii inna di Bööle
03. Kolmisointu / The Jar (Koe) - Paluut ei oo
04. Tommy Lindgren / Fat Beat Sound System - Kävelijä
05. Redrama / Mark Nomen (Kiwa) - Glaset läcker
06. Kaku / K.V.N & Lobo - Pataässä
07. Sipuli Jaska / Mässy Ättäck (Vishnudata) - Kermaa
08. Toinen Kadunpoika / K.V.N & Lobo - Kadunkieltä
09. Tommi H ft. Davo / Mel Hooks & Tommi H - Tääl ollaan
10. Dänkki J / Mässy Ättack - Dänkkii
11. Tommi H / Mel Hooks & Tommi H - Kevät
12. Mac Mavis vs. Dj Trip Dog - Outroll

Exogenic Music Group on kaikessa hiljaisuudessa kerännyt alaisuuteensa neljä eri labelia. Yksi näistä on hiphop-musiikkiin keskittyvä XO Records, jonka tarkoituksena on julkaista esimerkiksi Palefacen ensimmäinen suomenkielinen pitkäsoitto myöhemmin syksyllä. Toukokuussa ilmestynyt "Hienoksi tislattu" on puolestaan tuottajakokoelma, jolla Exogenicin kutsumat riimittelijät räppäävät lafkan "elektronisemman laidan artistien" kyhäämiin biitteihin.

Fat Beat Sound System, The Jar, K.V.N & Lobo, Mel Hooks & Tommi H sekä Vishnudatanakin tunnettu Mässy Ättäck ovat kukin säveltäneet kaksi taustaa kokoelmalle. Heidän lisäkseen Mark Nomenin tuotantoa kuullaan Redraman kappaleella Glaset läcker, josta en aio törkeän huonon ruotsini takia mainita enempää. Albumin värikkääseen räppärijoukkoon kuuluvat mm. Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren, Skill Street Entertainmentille levyttävä Eino Antiwäkki, jo aiemmin mainittu Paleface sekä helsinkiläistulokas Toinen Kadunpoika. Legendaarinen Davokin on lätyllä mukana yhden värssyn verran.

Kaiken järjen mukaan tällaisen kokoelman pitäisi tarjota yllättäviä lopputuloksia kahden eri tyylisuuntauksen kohdatessa toisensa. Näin ei tällä kertaa kuitenkaan käy. Toinen Kadunpoika ei räppää goa trancen tahtiin, vaan pysyttäytyy periaatteidensa parissa sylkemällä synkälle räppibiitille Kadunkieltä. Samaa tyyliä edustavat myös Tääl ollaan ja Pataässä, joka päätyi levylle Kakun voittaessa (ansaitusti) Bassoradion järjestämän kilpailun. Ajoittain kuuluvista vahvoista Idän Ihme -vaikutteista huolimatta Kakulla on biisillä oikea asenne ja hyvät läpät.

Kokoelman paras biisi on ehkä Kalpeanaaman sekä Fat Beat Sound Systemin aivoituksista syntynyt Merkit. Sillä on perinteisestä räpistä poikkeava tausta ja se kuulostaa kaikin puolin kotimaiselta biisiltä, minkä lasken erittäin isoksi plussaksi. Sipuli Jaska, joka esiintyy platalla toisenkin kappaleen verran Dänkki J -aliaksella, on taitojensa puolesta yllätys. Tyyli natsaa Mässy Ättäckin päräyttäviin biitteihin makealla tavalla ja jätkä hoitaa kertosäkeetkin sulavasti purkkiin. Father Metron taianomaisissa tunnelmissa liikkuva Kävelijä on sekin ihan onnistunut, joskin vaikeasti tartuttava suomenkielinen debyytti(?) DJBB:n nokkamieheltä.

Tommi H:n Kevät on sen sijaan lätyn mitäänsanomattomin kappale. Kun kosketaan kotimaisiin klassikkoihin, biisistä sietäisi tulla hyvä tai ainakin uudenlainen versio alkuperäiseen nähden. Turhaa mollivoittoista riimittelyä. Ilman The Jar:n tuoretta biittiä Kolmisoinnun Paluut ei oo jäisi huomattavasti köyhemmäksi raidaksi. Dr. Sykeröllä, Latentilla ja Hasalah Masalahlla on ok tyylit, mutta kahden jälkimmäisenä mainitun väsähtäneet suomirap-piikittelyt ja lopun outrohöpinät nolostuttavat. Yllättäen Antiwäkin Isoo rytmii inna di Bööle yltää kokoelman huonoimmaksi träkiksi kuulostaessaan hätäisesti tehdyltä remixiltä. Vaikka Eino on selvästi ottanut studiosessiot ilahduttavan rennohkolla otteella, kappale ei tuo esiin yhtäkään hänen vahvuuksistaan.

"Hienoksi tislattu" nostaa hyvin esiin nimet Kaku ja Sipuli Jaska. Nämä vähemmälle huomiolle jääneet tekijät onnistuvat ainakin tällä levyllä hyödyntämään potentiaalinsa. Suomalaiseen räppiin friikahtaneille kokoelma voi olla hyvä keräilykappale: kuullaanhan tässä kuitenkin Palefacen ja Father Metron ensimmäisiä suomenkielisiä levytyksiä, Redraman ruotsinkielistä materiaalia ja "takuutiputtavat" lainit Davolta. Tunnustusta täytyy antaa myös avarakatseisuudesta mitä tulee kokoelmalle pyydettyihin räppäreihin. Muutoin levy jää hieman keskinkertaiseksi julkaisuksi.

3 / 5

Levy-yhtiö: www.xorecords.com

TILAA "HIENOKSI TISLATTU" THE FUNKIESTISTA

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Extendеԁ-ago it has been not quick οr еѵen not
prоbable to takе аwаy
or lessen the impаct of strеtсhеd
tiѕsue.

My ωeb sіte ... buy trilastin