tiistai 17. elokuuta 2010

Timi Lexikon - Vähät valitanTimi Lexikon - Vähät valitan

Karma Musiikki, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Reivaa
03. Hanskat ilmaan
04. Vähät valitan
05. Votkapullo
06. Sukupolvi sanoo (skit)
07. Käsis
08. Rooli
09. Haluanko tietää
10. Seinät ft. Joniveli
11. Älä vaivu
12. Huasteleppa levveemmin

Timi Lexikon teki vakuuttavan pohjatyön julkaistessaan "Kuka on Timi Lexikon" -mixtapen vuonna 2006. Monipuolisella teoksella hempeiltiin, kuiskailtiin ja uhottiin. Savolaisräppäri todisti hallitsevansa ne kuuluisat tyylit, vaikka epäonnistuessaan mies olisi ollut vaarassa joutua sirkuspelleksi. Suurimmaksi osaksi lainabiitteihin tehdyistä irroittelusta on kulunut nyt nelisen vuotta ja tällä välin Lexikonin virallinen debyyttialbumi on kypsynyt julkaisuvalmiiksi.

Karma Musiikin kautta ilmestynyt "Vähät valitan" tarjoaa näkökulman 2000-luvulla elävien nuorten aikuisten maailmaan. Levyn ensimmäinen puolisko keskittyy esittelemään Timi Lexikonin omia lähtökohtia ja tavoitteita. Poikkeuksena toimii Votkapullo, hauskasti kerrottu tarina normaalin baari-illan kulusta ja äärettömän nopealla flowlla esitettynä. Energiset kappaleet luovat positiivista tunnelmaa, mutta kuulostavat liialti kokoelmalta Lexikonin viime vuosien tuotantoa.

Skitin jälkeen langanpäästä saadaan kiinni. Levy alkaa vaikuttaa huomattavasti yhtenäisemmältä ja sujuvammin etenevältä kuin pitkäsoiton alkupuolella. Kuvioon tulee mukaan Timi Lexikonin hienoja laulukertsejä sekä syvällisempiä sanoituksia tunnelman kehittyessä samalla lähes eteeriseksi. Kappaleilla käsitellään jatkuvien odotusten ja paineiden alla eläviä ihmisiä, jotka yrittävät löytää muuttuvan maailman keskellä vastauksia ongelmiinsa. Oli kyse sitten onnellisuuden tavoittelusta tai yksinkertaisesti oikean suunnan löytämisestä.

Näiden biisien aikana albumin sävy muuttuu yllättävän vakavaksi esimerkiksi Reivaa -hittiin nähden, vaikka sanoma sinänsä pysyykin yhä positiivisena. Pohdiskelujen lomassa muistetaan rohkaista ihmisiä toimimaan, sillä muutoksen ainekset löytyvät jokaisesta itsestään. Melkeinpä ne levyn syvimmät kelat saadaan vauhtiin Käsis-biisin kolmannessa versessä (jolloin myös biitin tempo vaihtuu uhkaavan nopeaksi). Onneksi lyriikat löytyy kansilehdykästä.

Sanoitukset on kirjoitettu esittäjän kannalta kunnioitettavan monimutkaiseen muotoon. Näin ollen genrehienouksien ystävät saavat nauttia melkoisesti ainakin multiriimeistä. Välillä "multiriimittely" tuntuu jopa liian kevyeltä termiltä käytettäväksi tästä tykityksestä. Levyllä kuullaan Joniveljen hienon vierailun lisäksi vain naispuolisia taustalaulajia muutamilla raidoilla. Lexikoniin ei ehdi kuitenkaan kyllästyä, sillä häneltä löytyy niksit tyylinsä elävöittämiseen. Voksuchoppailuja, vuoropuhelumaista riimittelyä, laulua, huudahduksia... You name it.

Biittejä kuunnellessa tuntuu käsittämättömältä, että kasa Pirkanmaan ammattikorkeakoulun (entisiä) opiskelijoita on väsännyt albumista kansainvälisillekin markkinoille vertailukelpoisen paketin. Varsinkin Ipalta löytyy aika lailla tajuttoman kovaa kamaa. Mortal Kombat (!) / Timbaland -henkinen Vähät valitan nyrjäyttää niskat, Roolia ei voi edes verrata muihin tuottajiin. Lalle miksaa kansanmusiikin ja klubitrippailun Votkapulloksi. Aluksi vierastamani Reivaa on useiden toistokertojen jälkeen alkanut toimia ja murtautuu Piken biitin voimin levyn tuotannolliseksi mestariteokseksi.

"Vähät valitan" on mainio debyyttialbumi Timi Lexikonilta. Levystä ei kuoriutunut välitöntä klassikkoa, mutta tämän myötä artisti todistaa olevansa muutakin kuin "pelkkä räppäri" - nimittäin sanoittaja. Tulevaisuudessa rahkeita on parempaankin. Ehdottomia suosikkibiisejä: Haluanko tietää, Rooli, Huasteleppa levveemmin, Votkapullo ja Älä vaivu.

4 / 5

Arvio: Timi Lexikon - Kuka on Timi Lexikon
Facebook: www.facebook.com/timilexikon
Kotisivut: www.timilexikon.com
Levy-yhtiö: www.karmamusiikki.net
MySpace: www.myspace.com/timilexikon
Video: Reivaa
YouTube: www.youtube.com/user/TimiLexikon

TILAA "VÄHÄT VALITAN" THE FUNKIESTISTA

Ei kommentteja: