keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Sine Ira - KG & LLSine Ira - KG & LL
Yellowmic Records, 2010

Biisilista
01. KG & LL
02. Ihmemies
03. Haista klubi! ft. Michael J. Fix
04. Pinta
05. Sormet sorviin ft. JV
06. Lempibii-SI
07. Itselleen
08. Yhdet
09. Niitä ja näitä
10. Elämän julkasu
11. ...ja sen jatko-osa
12. Pohja ft. Katko
13. Oikeesti

Helsinkiläinen Monspin farmiyhtiö pienlevy-yhtiö Yellowmic Records on muodostunut loistavaksi ponnahduslaudaksi kotimaisille rap-artisteille. Solonen levytti lafkan suojissa "Harmaanaaman kirous" -klassikon, Juno pääsi radiosoittoon jo vuonna 2008 ja Cheddar poltti kaikki räppilevynsä. Yellowmicin myötä jokainen on saanut ansionsa mukaan: kaksi ensimmäisenä mainittua tekevät nykyään uraa arvostetulla Monsp Recordsilla, kun taas jälkimmäinen ottaa kitaratunteja.

Kun yhtiötä kaiken lisäksi pyörittää yksi suomiräpin tärkeimmistä taustahahmoista (Pyhimys) ja rosterista löytyy kovaan suosioon kohonnut Heikki Kuula, on helppoa ymmärtää miksi Sine Ira julkaisi debyyttilevynsä "KG & LL" Löyly-Viihteen sijaan juuri Yellowmicin kautta. Kenneth G:n (KG) ja Llapsen (LL) muodostama kaksikko on kylpenyt pienten piirien arvostuksessa jo useamman vuoden ajan. Sen sijaan valtaosalle tätä merkintääkin lukevista koko projekti voi tulla täysin uutena juttuna.

Sine Iran jätkiä on totuttu kuulemaan levyllä harvakseltaan. Kyseessä on kuitenkin sen verran vakuuttavia tekijöitä, että uusien kuuntelijoiden lisäksi vanhemmatkin hoppipäät saattavat yllättyä riimittelyn tasosta. Varsinkin KG on harvinaisen piristävä "uusi" tuttavuus. Vantaalaisen räppärin arvaamaton flow saattaa esimerkiksi pitää outoja, normaalia pidempiä hengähdystaukoja kesken versen. Sanoituksissa KG on puolestaan panostanut kollegaansa enemmän ns. teknisiin hienouksiin (pitkät riimijonot, sanaleikittelyt, kaksoismerkitykset).

"Mä poltan sen, niinku mul on tapana / niinku sillon ku tuli vittuileen se kakara / "kuka?" no, se oli yks kasiseiska / halus et mä bätlään, no se oli ykskasiseiska" (Niitä ja näitä)

Albumi käynnistyy nimikkoraidalla KG & LL, jonka upeasta biitistä on vastuussa Don P. Ensimmäiset viisi kappaletta antavat odottaa hengästyttävän hyvää kokonaisuutta: neljä menevää biisiä ja yksi rauhallisempi pohdiskelu (Pinta). Eräänlainen käänteinen klubibiisi, Michael J. Fix:n tähdittämä ja Sammybap:n tuottama Haista klubi! sekä JV:n vittumaisilla räpeillä höystetty Sormet sorviin puskevat joukosta väkisin kohokohdiksi. Sanoituksissa on hauskoja kohtia ja asenne on kohdillaan.

Tämän jälkeen fiilistellään tenaciousdmäisen (!) nokkelan, suomiräppilevyjen täytebiisejäkin parodioivan Lempibii-SI:n tahtiin ennen Itselleen-träkin hienoa kertosäettä. Sitten fiilistellään taas lisää. Mitä?! Mihin se levyn alkuosan lupauksia herättävä meininki katosi? Yhdetkin on yrityksestään huolimatta vain laimea tuopinpohjallinen poronkusta. TOSIN, kaipausballadin ja dokausbiisin yhdistelynä kunnioitettava yritys tehdä jotain kyynelkanavat avaavaa materiaalia.

Laimea meno loppuu onneksi jo kymmenennen raidan kohdalla. Elämän julkasu on monella tasolla oivaltava kappale mm. räppielämästä ja kaikista levyjen julkaisemiseen liittyvistä säädöistä. Haippi, paineet ja turhautuminen. Varsinkin Llapselta hyvä värssy, mutta KG:kin loistaa rinnastaessaan levyn työstämisen vauvantekohommiin. Ja mikä biitti! Vaikka taustalla ei voksusampleja tai raaputuksia kuullakaan, Otto Martikaisen väsäämä instru on suorastaan PREMOISH-kamaa.

Loppulevyltä mainittakoon vielä, että on ne Katkon jätkät vaan kovia räppäämään. Muutoin täytyy myöntää levyn olevan liian pitkä. Noin 50 minuutin kesto ei ole niinkään ongelma, mutta ilmeisesti levy tasaantuu keskivaiheilla tunnelmaltaan liian latteaksi. Viimeisten biisien aikana miettii vain albumin päättymistä. Ehkä tunnelmalliset biittivalinnat ovat liian samankaltaisia, ehkä KG:n vittuiluräppi ja Llapsen syvällisempi tyyli toimii paremmin (yhdessä) menevämmissä kappaleissa. Jokin tässä mättää.

Sinänsä äkillinen kyllästyminen Sine Iran levyyn on outoa, sillä ainakin räpit ja sanoitukset vaikuttavat lähes jokaisella biisillä olevan hyviä. Ja LL osaa todellakin kirjoittaa myös kevyempää materiaalia kuin mitä hänen ylistetty "Hiekka ja sumu" -soolonsa sisälsi. "KG & LL" on joka tapauksessa niitä ehdottomasti tarkastamisen arvoisia levyjä tämän vuoden räppisumassa.

3½ / 5

Oho!
Albumin elokuvamainen kansitaide on juonikuvioineen ja valokuvineen harvinaisen siisti. Ja CD-levy on periaatteessa Coca-Colaa. En kuitenkaan suosittele sen juomista.

Blogi:
sineirablogi.wordpress.com
Levy-yhtiö: www.yellowmic.com
MySpace: www.myspace.com/sineiramusic
Video: Lempibii-SI
YouTube: www.youtube.com/user/SineIraMusic

TILAA "KG & LL" THE FUNKIESTISTA

4 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Pyhimyksen tuottamat levyt saa aina vakio 3 1/2. Heitä pari vinkkii, mil päästään sinne nelkkuun, pliis.

Mikko kirjoitti...

Totta muutes. Ehkä sun pitäis keskittyä siihen vokaalituottamiseen eli Sepolle vittuiluun. Tai tuottaa Cheddan uus albumi.

Tosissaan: voin jo nyt kertoa, että jostain käsittämättömästä syystä pääset seuraavassa merkinnässä tästä kirouksesta (ainakin hetkellisesti) eroon.

Anonyymi kirjoitti...

Kolmejapuol on varovaisin arvosana mitä kriitikko voi antaa. Ei iskenyt itelle, mut ei kehtaa dumatakaan. Tällanen korostuu varsinkin tän tyyppisissä pienen piirin hommailuissa.

Mikko kirjoitti...

Mikäli muiden mielipiteet tuottaisivat tällaisia paineita, eikö loogisempaa olisi antaa Sine Irallekin arvosanaksi esim. 3/5? Ainakin henkilökohtaisesti koen arvosanan 3½ tarkoittavan poikkeuksetta hyvää levyä, josta kuitenkin puuttuu joku tietty säväys, mikä nostaisi sen ns. kiitettävien ja erinomaisten joukkoon.

Toisaalta mä en olekaan niitä tyyppejä, jotka kelaa kuinka "mä oon antanu liikaa arvosanaa X, nyt ei kyl enää voi hetkeen" tai "nyt täytyy räväyttää ja heittää jollekin hyvälle levylle paska arvosana (tai päinvastoin), vaikka oikeesti olisin toista mieltä". Ehkä samat jätkät välttelee myös jotain "varovaisia arvosanoja".

Niin kauan kuin itse suollan näitä merkintöjä, Tuoreet Platat tulee aina välittämään mun omat fiilikset lukijoille sellaisina kuin ne ovat - rehellisinä.