keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Eetu Newman - HolaiiniiEetu Newman - Holaiinii (mixtape)
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Moi
02. Normii
03. Meininki hyvä
04. Elämä on raffii
05. Idiootti
06. Holaiinii
07. Kookoo
08. Naapurist kuuluu ääniä ft. Infektio & Få Flow
09. Paskalaulu ft. Ra Viidakko
10. Huurre
11. Älä koske
12. Uhopullien laulu
13. Sielust kumpuavaa

Vuonna 2006 ongin erilaisilta keskustelupalstoilta uusien kotimaisten rap-artistien kappaleita. Eetu Newman jäi tuolloin mieleen siitä, että tönköstä flowstaan huolimatta hän halusi kehittyä rakentavan palautteen kautta eteenpäin ja lisäili koko ajan biisejä muiden kommentoitavaksi. Tämän vuoden alussa kuulin Newmania pitkän tauon jälkeen uudelleen, kun jannu julkaisi Ra Viidakon kanssa "$lummien Fryckmanit" -nimisen omakustanteen. Levy osoittautui positiiviseksi yllätykseksi eikä vähiten siksi, että Eetu tuntui löytäneen oman varman tyylinsä.

Nyt häneltä on ulkona mixtape nimeltä "Holaiinii". Lätyn voi ladata vapaasti Internetin syövereistä (linkki löytyy merkinnän lopusta) tai ostaa suoraan artistilta fyysisenä tuotteena, mikäli pienestä painoksesta on vielä tavaraa jäljellä. Mixtapen raidat on tehty pääasiassa lainabiitteihin, mutta mukana on myös kolme erinomaista taustaa Ra Viidakon tuottaja-aliakselta Ra Junglelta. Vierailevina räppäreinä platalla kuullaan Viidakkoa, teknistä Infektiota ja Få Flowta.

Eetu Newman jatkaa tällä teoksella samoilla linjoilla kuin "$lummien Fryckmanit" -levyllä. Tyyli on edelleen oma ja sanoitukset on puettu hieman normaalia mystisempään muotoon. Ajoittain Newman tuntuu tosin keskittyvän liiaksi siihen, että kuulostaisi muiden korvissa uskottavalta. Pahimmillaan se syö kappaleiden sisältöä, kun keskelle verseä sijoitetaan läppää jota ei pysty millään liittämään biisin aiheeseen. Flow on joillakin raidoilla (oman tyylin löytymisestä huolimatta) hapuilevan oloinen, minkä arvelen johtuvan biittivalinnoista. Nykivät konetaustat soveltuvat Newmanin räpeille paremmin kuin vaikkapa "livebändin" soitanta.

Parhaimmillaan räppäri on silloin, kun hän antaa mielikuvitukselleen enemmän tilaa. Naapurista kuuluvat äänet on paljon mielenkiintoisempi aihe kuin velat. Yhden kiellon ympärille rakentunut Älä koske on toteutukseltaan koukuttavampi kuin pari suoraa verseä aiheesta X. Mixtapelle on eksynyt valitettavasti liikaa tyhjänpäiväisiä kappaleita, jotka eivät herätä oikein minkäänlaisia tunteita. Tällaisia träkkejä ovat esim. Uhopullien laulu, Kookoo (Don Bigileone -läpästä huolimatta), Normii ja Huurre.

Vastaavasti positiivisia yllätyksiä on lähinnä kaksi. Elämä on raffii erottuu helposti kovimpana raitana koko levyltä. Biisi alkaa Pasi Viheraho -samplella ja perustuu näkökulmalle, jonka mukaan elämän tuleekin yllättäen olla vaikeaa mikäli sen haluaa elää oikein. Ra Junglen upea biitti antaa hyvät puitteet Eetu Newmanin räpeille ja tekee kappaleesta jopa jonkin tason anthemin! Paskalaulun ensimmäisessä versessä taas otetaan mallikkaasti kantaa konkurssiin asetetun Reuman sairaalan kohtaloon, jonka jälkeen Ra Viidakko tilittää omalaatuisella tyylillään toisen värssyn purkkiin.

Ilmeisesti Heinolan pohjalta nimensä saanut ja ko. kaupungin tilannetta myös jonkin verran käsittelevä "Holaiinii"-mixtape ei ole parasta Eetu Newmania. Levystä on pyritty tekemään ainakin biittivalintojen perusteella suhteellisen monipuolinen paketti, mutta lopputuloksena on syntynyt aiheesta toiseen pomppivaa tylsää räppiä. Kappaleiden tasot heittelehtivät myös kirjaimellisesti eli masterointien ja miksauksien suhteen on jäänyt niin ikään parannettavaa.

2½ / 5


Arvio: Eetu Newman & Ra Viidakko - $lummien Fryckmanit
Facebook: www.facebook.com/group.php?gid=108106265883716&ref=ts
MySpace: www.myspace.com/eetunewmanmusic

LATAA "HOLAIINII" ILMAISEKSI TÄSTÄ

Ei kommentteja: