sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Pyhimys - VierasPyhimys - Vieras
Monsp Records, 2010

Biisilista
01. Punainen tupa ja pernamaa ft. Giant Räbät
02. Kolme / neljä ft. Llapsi
03. Helvetin kaupunki ft. Tony Stereo
04. Suuri präpsota ft. Saurus
05. Johda mua harhaan ft. Mikael Gabriel
06. Aamupahvit ft. Juno
07. Jee! ft. Edorf & Haamu
08. Automaattiaseita / jalkapalloa ft. Matinpoika
09. 7 puupäätä ft. Asa
10. Imperatiivi ft. Paleface
11. Tele-telepatiaa ft. Heinis & Laineen Kasperi
12. Pisnesmiäs ft. Opaali
13. Haistakaa vittu! ft. Steen1
14. Päivän lööppi ft. Solonen & J-P
15. Siipirikko ft. Ruudolf & Heikki Kuula
16. Ysikuus ft. Jonde
17. Mopolla motarille
18. Varmageddon ft. Huge L, Tommishock & Armo Murha

Hittibiisejä ja rahastusta. Sitähän ne kokoelmalevyt useimmiten on. Kun artisti/yhtye on polttanut itsensä loppuun julkaisemalla menestyslevyjä kolme vuotta putkeen, lätkitään vanhat singlebiisit, yksi ennenjulkaisematon demo ja yksi väsynyt uutuusrenkutus samoihin kansiin. Kokoelma on tekijöilleen hengähdystauko, jonka ansiosta nimi pysyy edelleen ajankohtaisena eikä diskografiaan jää ikävännäköistä välivuotta. Niitä vanhojen levyjen parhaita biisejä teoksilta harvoin löytyy, mutta kukas niitä nyt kuuntelisikaan.

Myös Pyhimyksen hiljattain ilmestynyt kokoelmalevy "Vieras" on täyttä rahastusta. Tämä myönnetään jo levy-yhtiön saatekirjeessä, jossa artistin kerrotaan työstävän parhaillaan peräti kahta eri pitkäsoittoa. "Vieras" on näin ollen rahankeruulevy edellä mainittujen albumien toteuttamiseksi. Sisällöltään ja toteutustavaltaan kokoelma eroaa kuitenkin muista vastaavista julkaisuista radikaalisti. Tuotos koostuu nimensä mukaisesti lähinnä Pyhimyksen vierailuista muiden artistien levyillä ja kappaleista kahdeksan on vieläpä ennenjulkaisemattomia. Lisäksi biisit on nidottu yhteen mixtape-henkisesti.

Lätyn kirjava artisti- ja biisilista kirvoittaa heti muutaman pointin Pyhimyksestä sekä hänen asemastaan suomalaisessa rap-musiikissa. Ensinnä tulee tietysti mieleen, että Pyhimys on artistina harvinaisen tuottelias ja poikkeuksellisen yhteistyöhaluinen. Mies on valmis räppäämään niin teini-ikäisen tulokkaan debyyttilevyllä (Johda mua harhaan) kuin myös kokeneen gangsta räppärin toisella pitkäsoitolla (Pisnesmiäs). Hänelle näyttää myös olevan se ja sama onko alla rullaava tausta kenties isomman yhtyeen soitantaa (Punainen tupa ja pernamaa) vaiko yksittäisen tuottajan väsäämää konemusatamppausta (Imperatiivi).

Mikä tärkeintä: Pyhimys ei ole kerännyt kuuttatoista biitintekijää ja kahtakymmentäkolmea räppäriä tehdäkseen tällaisen kokoelman, vaan muut ovat halunneet Pyhimyksen mukaan biiseilleen.

"Vieras" on hyvin eläväinen julkaisu. Mahtipontista avaruussoundia saattaa seurata haikeamielinen tilitys karikkoisesta suhteesta, jonka jälkeen siirrytään räppäämään aamukahveista ja traditioista Junon kanssa. On viihdyttävää kuunnella kuinka aiemmin jollain levyllä tiettyyn paikkaan istutetut kappaleet pääsevät eri ympäristöön. Jostain syystä esimerkiksi Opaalin kovan värssyn siivittämä Pisnesmiäs kuulostaa paremmalta tässä kuin osana "Hinnalla millä hyvänsä" -albumia. Eemo1:n erinomaiset miksaukset ovat tietenkin levyn etenemisen kannalta tärkeitä ja antavat joillekin kappaleille uusia ulottuvuuksia. Esimerkiksi Mopolla moottoritielle kuulostaa lähes eri versiolta kuin "Syvällä Pelissä" -kokoelmalla julkaistuna.

Vaikka kokoelman vanhemmat biisit ovat parhaimmillaan ajattomia klassikoita (Varmageddon), suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti ennenjulkaisemattomiin stygeihin. Niistä ylivoimaisesti huikein on X23:n kyhäämän hienon biitin varaan rakennettu Imperatiivi. Kappale on levyn keskellä kuin tyhjentävä räjähdys, joka jättää muut biisit varjoonsa. Suomeksi räppäävä Paleface on mikissä SAIRAS! Loistava on myös Matinpojan kanssa tehty Automaattiaseita / jalkapalloa, joka puolestaan rakentuu Jazzy-O:n yllättävän ja hypnoottisen taustan päälle.

Päivän lööppi käsittelee julkisuuteen pääsemistä ja lyhyesti myös median vaikutuksia ihmisten identiteettien rakentumisen kannalta. Kuinka päästä puheenaiheeksi ohi joukkoviestinnän vahtikoirien? Julkkisten nimiä viljelee Pyhimyksen ohella vakuuttavasti myös herrat Solonen ja harvemmin tätä nykyä mikissä kuultava Kultabassokerhon juontaja J-P. Ihan hauska on myös spontaanin oloinen Siipirikko, jolla Heikki Kuula herkuttelee kanojen lisäksi Wingston-raflan mainitsemisella. Tarttuva Helvetin kaupunki on puolestaan tunteikkaassa paasauksessaan hieman erilainen biisi mitä Tony Stereon hassu imago antaa odottaa.

Uusien träkkien joukosta löytyy myös pettymyksiä. Asan kanssa duunattu 7 puupäätä on lopulta aika tylsä rykäisy eikä sinänsä kekseliäs seitsemän eri ihmistyypin kuvailu oikein anna mitään. Ilman Edorfin verseä en kuuntelisi ärsyttävää Jee!-biisiä sekuntiakaan. Näyttelijä Joonas Saartamon alias Jonden tähdittämä Ysikuus kuulostaa taasen täytekappaleelta. Vaikka yhteen tiettyyn vuoteen rajattu muistelubiisi lienee jonkinlainen uusi saavutus, kolmen minuutin tylsä nostalgisointi ei yksinkertaisesti iske.

Pyhimys ei ole mikään epäinhimillinen nero, jonka kaikki verset olisivat puhdasta kultaa. Sen sijaan hän osaa kirjoittaa ne keskitasoa huonommat värssytkin mielenkiintoiseen muotoon. Pyhimys ei jätä vierailuaan vain omien riimiensä sylkemiseen, vaan mies osallistuu kertosäkeisiin, tuplauksiin ja heittäytyy vuorotteluihin tämänkin kokoelman aikana useaan otteeseen. Hyvänä esimerkkinä juuri Helvetin kaupunki, jonka lopussa Pyhimys tuplaa Tony Stereon riimit (ja toisinpäin) + on mukana kertsissä.

"Vieras" on varmasti etenkin Pyhimyksen diggareille hauska julkaisu kaikkine yksityiskohtineen. Vaikka kyseessä olisi rahastus, tätä on vaikeaa mieltää sellaiseksi. Viihdyttävästä toteutuksesta huolimatta biisien taso kuitenkin heittelehtii aika voimakkaasti. Skipattavia raitoja löytyy niin ennestään julkaistujen kuin uusienkin raitojen joukosta. Kun ennenjulkaisemattomien biisien viehätys lakkaa, "Vieras" jää levyhyllyn perukoille lojumaan.

3 / 5

Facebook: www.facebook.com/pages/Pyhimys/8659896482?ref=ts
Kotisivu: www.pyhimys.com
Levy-yhtiö: www.monsp.com
MySpace: www.myspace.com/pyhimys
YouTube: www.youtube.com/user/svenomese

TILAA "VIERAS" THE FUNKIESTISTA

Ei kommentteja: