keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Käsipuoli - Mikä on pläkki?Käsipuoli - Mikä on pläkki?
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Vinyylin reikä
03. Veijari
04. Se biisi mis mä kaivan nenää
05. Ootsä nähny sitä?
06. Skit 1
07. Napatkaa ft. Kostaja
08. Kyllästyny luuppaan
09. Pienet kengät
10. Mä aion tarttuu
11. Skit 2
12. Rehellistä ryöstöö ft. Heikki Kuula
13. Pistä mut kukuun

Mikäli olette seuranneet blogin Facebook-sivua, olette ehkä huomanneet jonkun lähettäneen oman levynsä arvioitavaksi kalapuikkopakettiin sekä Kelan opintotukihakemukseen käärittynä. Nyt ei tarvitse enää arvailla. Taitavasta paketoinnista on vastuussa Käsipuoli, jonka omakustanne "Mikä on pläkki?" ilmestyi huhtikuussa 2010. Pääosin hänen omassa olohuoneessaan ("36th Chamber") kyhätyllä pitkäsoitolla on mukana yhden kappaleen verran myös arvostettu Heikki Kuula.

"Mikä on pläkki?" sisältää kolmetoista raitaa savunhuuruista riimittelyä, kuten jo kansikuvakin antaa ymmärtää. Levy lähtee käyntiin isolla annoksella seminokkelaa iskulinjaa. Osuvia vertauskuvia satelee heti Introsta lähtien: "en hypi, pompi, mul on tykit kompit / jengi heittää samast aiheest mikkikopis niinku Kymppitonnis". Kolmannella raidalla Veijarit kuullaan puolestaan nopeaa sanaleikittelyä: "oon itää ku Boston, kallis niinku Oslo / rullaan niinku Koston, duunaan urpoille koston". Samalla biisillä mainitaan arvostettavasti myös Sandokan!

Ensimmäisen skitin myötä albumin lyriikat kääntyvät astetta graimimpaan suuntaan ja samalla alkulevyn muutamat liiankin pirtsakat biitit vaihtuvat synkkään jumitukseen. Käsipuoli räppää (hahmonsa) ahdistavaksi käyvästä elämäntilanteesta: virkavalta on perässä, rahattomuus ajaa päivätöissä käyvän miehen erilaisten epärehellisyyksien partaalle ja elämässä on vaikeaa päästä eteenpäin. Skiteiltä löytyy ehkä sitä kaikkein kutkuttavinta läppää. Varsinkin jälkimmäiseltä, joka alkaa: "Tervetuloa poliisit, varsinkin Hannu / ottaako pannuun, ku ette mua napannu / tää jannu, kuulee naksahdukset puhelimestaan / ja ilmottakaa ens kerralla teiän tulemisesta".

Käsipuolella ei ole räppärinä oikeastaan mitään erityiskykyjä. Sen sijaan jannu sattuu olemaan jokaisella mahdollisella osa-alueella tappavan tasainen. Hänen läsnäolonsa vakuuttaa, flow on varma, iskut nasahtaa kohdilleen, kuvailu on uskottavaa. Käsipuolen räppäämistä on yksinkertaisesti miellyttävää kuunnella.

Asenteesta pitää antaa vielä tunnustusta erikseen. Sanoituksissa paikallaan polkeva Käsipuoli välttelee niin lipuntarkastajia kuin poliisiakin, muttei tee "elämäntyylistään" turhan isoa numeroa. Alussa mainitulla "savunhuuruisuudella" en siis tarkoita räppärin hehkuttavan rappiotilaansa pajapäisellä laidback flowlla. Päinvastoin, kyseessä on oikein skarppi ja teräväpäinen artisti, joka tuo ns. PELIIN roimasti uusia kekseliäitä riimejä.

Omakustannejulkaisun "Mikä on pläkki?" voisi niputtaa tasaisen laadukkaaksi levyksi, joka paranee aina sitä mukaa mitä rikollisemmiksi läpät muuttuvat. Albumilta ei löydy heikkoja kappaleita, vaikka muutamat taustat eivät tunnukaan ihan sopivan räppien kanssa yhteen. Kovimmat styget: Pienet kengät ja Kyllästyny luuppaan.

4 / 5

MySpace: www.myspace.com/kasipuoli

TILAA "MIKÄ ON PLÄKKI?" THE FUNKIESTISTA

Ei kommentteja: