tiistai 22. kesäkuuta 2010

Gasellit - EPGasellit - EP
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Kuja kutsuu
02. Uusii ongelmii
03. Silmäpussit
04. Kuka on lämmittäny mun uunii? ft. Juno & Villegalle
05. Pilaus-biisi
06. Pohjois-Helsinki ft. Pasi Saasta
07. Tee siit helpompaa
08. Mankka, lekoi & dekki

Helsinkiläiskolmikko Gasellit on joulukuussa 2008 perustettu yhtye, josta kuulin ensimmäistä kertaa vasta tänä keväänä Bassoradion Kultabassokerho-ohjelmassa. Nyt Hätis, Päkä ja Thube Hefner ovat saaneet ensimmäisen omakustanteensa julkaistua. Kahdeksan kappaleen mittainen "EP" on puoliksi K.V.N. & Lobo -kaksikon ja puoliksi MusaJusan biitteihin kyhättyä "rehtiä räppiä", kuten saatekirjeessä ilmaistaan.

Parikymppisille jannuille rehti räppi tarkoittaa lähinnä riimittelyä itsenäisyydestä. Ryypätään, rullataan, laiskotellaan ja eletään tyystin oman päivärytmin mukaan. Meininki tiivistyy erityisesti päätösraidalla Mankka, lekoi & dekki, joka loppuu Hefnerin laineihin: "pääoman puuttuminen ei tuu mun kesää kaataan / käteisvajeen korvaa se et mulla ei oo muuta ku aikaa / ja sen tuun taatusti hyvin käyttämään / auringon polttama asfaltti vielä aamuviideltäkin lämmittää".

Gaselleja kuunnellessa huomio ei kuitenkaan kiinnity ensimmäisenä sanoituksiin, vaan tekijöihin. Keneltäkään heistä ei löydy karismaa. Kolmikon jokainen jäsen kävisi esimerkiksi suomalaisesta riviräppäristä, jonka tyyli on vielä hieman hapuileva ja jota kuunnellessa alkaa sumplimaan huomisen kauppalistaa. Tai jotain muuta yhtä tärkeää. En erota Hätistä ja Päkää toisistaan. Thube Hefner onkin nurinkurisesti kaikessa aneemisuudessaan pieni piristys yhtyeen musiikkiin, koska hänen tyylinsä sentään tunnistaa nopeasti.

Itse levy alkaa suoraan sanoen ärsyttävästi. Avausraita Kuja kutsuu kertoo - yllätys yllätys - huolettomasta dokaamisesta. MusaJusan tuottama Uusii ongelmii -styge taasen käyttää samaa samplea kuin Heikki Kuulan loistava Eturivin tyttö vuodelta 2006. Ei siinä muuten mitään, mutta kun taustat ovat vieläpä niin samankaltaisia keskenään. Gaselleiden träkissä sample pyörii vain nopeammalla temmolla. Kolmas biisi Silmäpussit on jo hieman vakuuttamapi teos kuin edelliset kappaleet.

Pienen alkuverryttelyn jälkeen "EP" paranee nopeasti keskivaiheillaan. En tiedä johtuuko tasonnosto kekseliäästä sanailusta vaiko Junon ja Villegallen vierailuista, mutta Kuka on lämmittäny mun uunii? toimii hienosti. Hauskalla biisillä räpätään pettämisestä rkellymäisellä tyylillä eli keittiöstä muodostuu makuuhuone. Myös seuraava träkki Pilaus-biisi, joka siis kertoo bileissä äpäröinnistä, kolahtaa kovaa. Aiemmin risuja saanut MusaJusa saa tällä kertaa suitsutuksia päräyttävästä biitistä.

Ruoditaan levyn loppupuolikin samalla, kun kerran aloitettiin. Yleensä suomiräppilevyillä täytyy olla yksi muistelubiisi, mutta Tee siit helpompaa nimenomaan varoo menneiden vatvomista. Kaikessa hartaudessaan ehdottomasti levyn parhaimmistoa. Väsynyt Pohjois-Helsinki antaa puolestaan syyn painaa sitä skip-nappulaa. Tunteella. Swang-hitin fiilistä mukaileva ja merkinnän alussa mainittu Mankka, lekoi & dekki on periaatteessa ihan mukiinmenevä päätösbiisi. Kun kuitenkin muistamme kuinka upean kappaleen Dj Otto Stadista teki saman inspiraation lähteiltä jo vuonna 2007 (Rullaan), Gasellien näkemys kuulostaa lähinnä lapsille sopivalta sensuroidulta versiolta.

Kaikesta kritiikistä huolimatta, Gasellit-projekti vaikuttaa ihan lupaavalta. Oletan tekijöiden aloittaneen räppäämisen (tosissaan) juuri vuodenvaihteessa 2008 - 2009. Ottaen huomioon sen, muutamien biisien kekseliäisyyden ja Gasellien hyvän meiningin, yhtyeestä voi tulevaisuudessa kuoriutua vaikka mitä. Näin kuuntelijan kannalta ensin pitäisi löytää ainakin oma tyyli ja hankkia vähän sitä karismaa/auktoriteettia. "EP" jää vielä huippukohtiaan lukuun ottamatta varsin tylsäksi harrasteluksi.

3 / 5

MySpace: www.myspace.com/gasellit
Silmäpussit (video): www.youtube.com/watch?v=YqpIYED7udw

TILAA "EP" THE FUNKIESTISTA

Ei kommentteja: