perjantai 18. kesäkuuta 2010

Flowboysfam - Opitsä tuntemaan?Flowboysfam - Opitsä tuntemaan?
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Valot
02. Se laittaa miettimään
03. Kunnossa
04. Koita päättää ft. Ezkimo
05. En vaihtais näitä kahta
06. Back off ft. KG
07. Mä en rakasta sua enää
08. Opitsä tuntemaan?
09. Tähtien alla ft. Henrytsaari
10. Kukaan ei välitä meist ft. Carl Finer
11. Miten se huominen ft. Lara C
12. Veri tahraa maan ft. Jam
13. Se mitä mä teen pt. 2
14. Kulkee suvussa
15. Suojelusenkeli

Kasper Vaikutuksesta, Mikesta ja Signaalista koostuva Flowboysfam (myöhemmin tekstissä viitattuna myös lyhenteellä FBF) on tällä hetkellä kunnioitettavassa nosteessa. Nuorten räppärien viime vuonna ilmestynyt debyyttilevy "Ehkä opit tuntemaan" myi useampien eri lähteiden mukaan yllättävän hyvin ja siivitti yhtyeen esiintymään mm. Helsinki Hip Hop Festivaleille. Tämä ei riittänyt kolmikolle, sillä nyt he ovat julkaisseet jo "Opitsä tuntemaan?" -nimisen seuraajan esikoiselleen.

Samalla Flowboysfamin maine hyvänä keikkaryhmänä on kasvanut entisestään: heidät nähdään tänä vuonna kesän tärkeimmillä kotimaisilla hiphop-festivaaleilla. Kymmenvuotista taivaltaan juhlistava Pipefest on kiinnittänyt trion omiin kekkereihinsä. Kovatasoisen Blockestin esiintyjäkaartiin yhtye pääsi puolestaan yleisöäänestyksen kautta, jättäen kärkikymmenikössä taakseen useita kokeneempia artisteja. Heillä on siis jo tässä vaiheessa tukenaan aktiivinen ja laajahko fanipohja.

Uutta pitkäsoittoa kuunnellessa tulee ymmärtäneeksi nopeasti sen, miksi FBF on etenkin varhaisnuorison keskuudessa niin kovassa huudossa. Heidän asenteensa musiikintekoa kohtaan on ammattimainen ja he vaikuttavat todella määrätietoisilta tulevaisuutensa suhteen. Kaikki kolme räppäävät teknisesti hyvin. Lisäksi sanoituksissa tuodaan painavalla tavalla nuorison ääni esille sekä käsitellään heidän ikäisilleen tavanomaisia ongelmia kuten kaveripiirien muutosta, syrjäytymistä, henkistä pahoinvointia, ensimmäisten pitkäaikaisempien ihmissuhteiden kariutumista ja niiden jättämiä arpia.

Mikäli "Opitsä tuntemaan?" pilkottaisiin kappaleidensa pääteemojen mukaan karkeasti kolmeen osaan, kuusi raitaa keskittyisi kavereihin, naisiin sekä perheeseen, viisi raitaa sisältäisi kannanottoa tärkeisiin aiheisiin ja loput neljä biisiä rakentuisi Flowboysfamin esittelylle sekä perinteisille räppilyriikoille, kuten kuinka jengi mustamaalaa kolmikkoa selän takana (Back off). Aiheiden suhteen platta onkin kiitettävän monipuolinen teos.

Ongelma piilee siinä, että henkilökohtaisesti en saa tästä paljoakaan irti. Suurin syy tähän on räppäreiden tyylit. Jo puolen minuutin kuuntelun jälkeen on selvää, että FBF:n jätkät ovat varttuneet mm. Don P:n & Jamin, Näkökulman ja Asten debyyttialbumin parissa, imien heiltä vaikutteita omaan ulosantiinsa. Samankaltaisia tyylejä harjoittaa nuoremmista tekijöistä esimerkiksi Mikael Gabriel ja Dilemma. Räppääminen on biisistä toiseen niin hirveän vakavaa ja puristettua, että räppihuudahdukset sekä tunteikkaat vuorottelut alkavat pidemmän päälle jo naurattamaan. Ei siksi, että ne olisivat noloja, vaan koska kaikki tämä dramaattisuus on jo esitetty muiden toimesta aiemmin.

Ärsytyskynnys ylittyy, kun kuulen "tää side kestää" (tarkoittaen kokoonpanoa itseään) ja "hyvää huomenta Suomi" -tyylisiä väsyneitä ilmauksia. Ärsytyskynnys ylittyy, kun havaitsen yhtyeen jäsenten muuntautuvan verseissä "sotureiksi" ja "veljiksi". Korostan, ettei sanoitukset ole huonoja eivätkä ne aiheuta niinkään myötähäpeää. Jätkät räppää hyvin. Jätkät kirjoittaa hyvin eteneviä värssyjä. Näillä kappaleilla ei vaan ole mitään, mikä koskettaisi mua. Musiikkina Flowboysfam kuulostaa tylsältä ja rutinoituneelta, koska tyylit, biitit ja osa läpistä on ikään kuin persoonattomia.

Lopuksi muutama poiminta levyn ääripäitä edustavista kappaleista. Back Off on tasaisen levyn ainoa pohjanoteeraus. Sen kertosäkeessä on aivan hirveällä tavalla toteutettu voksusample. Ensin FBF räppää oman aikansa perättömistä huhuista, sitten tulee KG:n featti joka on kolmen suht samalla lailla puskevan räppärin jälkeen kuin eri planeetalta (nimeltä WTF). Levyn parhaimmistoon lukeutunee taasen faijoille tehty Kulkee suvussa, mutseille tehty Suojelusenkeli ja piristävästi työntekoa käsittelevä Se mitä mä teen pt. 2. Jälkimmäiseen kastiin olisi ilman muuta noussut myös Coach Beatsin tuottama ja Henrytsaarilla täytetty kevyempi biisi Tähtien alla, mikä kuitenkin kurautetaan lopussa ihmeellisellä "rumien naisten" disautuksella.

"Opitsä tuntemaan?" on asiallinen paketti tärkeitä asioita käsittelevää räppiä niille, jotka ovat siihen sopivassa iässä. En lähde rajaamaan tarkemmin mitään ahdistavaa ikähaarukkaa. Tosin muutamat kappaleet - ellei koko levyn - voisi mun puolesta ihan vapaasti lähettää niille kuuluisille "päättäjille" kuunneltavaksi. Niille jotka kuuntelevat suomalaista rap-musiikkia aktiivisemmin ja ovat jo ehtineet hyvän matkaa parinkymmenen ikävuoden toiselle puolelle, Flowboysfamit kannattanee (levyllä) säästää vasta tulevaisuuteen. Livenä voi toimia paremmin.

2½ / 5

Facebook: www.facebook.com/pages/Flowboysfam/
MySpace: www.myspace.com/flowboysfam

TILAA "OPITSÄ TUNTEMAAN?" THE FUNKIESTISTA

1 kommentti:

Siivooja187 kirjoitti...

Haha, mikä nimi yhtyeellä...