perjantai 7. toukokuuta 2010

Ritarikunta - AlbumiRitarikunta - Albumi
Monsp Records / Loko Records, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Klassist!
03. Albumi
04. Hallussapito ft. Huge L
05. Horjuntavoitto
06. Hyvän tahdon pelejä
07. Suomiseiskat
08. Vanha kunnon meininki
09. Penkki takakenos
10. Tupenrapinat ft. Hot'n'Totti
11. Yö on täynnä
12. Rakkauden sotilas
13. Takasin kotiin ft. Hot'n'Totti

Ritarikunta ratsastaa taas. Turkulaisyhtye nousi suuremman yleisön tietoisuuteen 2000-luvun alussa, jolloin poppoo levytti mm. Liisanpuiston ja Seremoniamestarin ohella Ranka Recordingsille . Myöhemmin kokoonpanon tie vei Monsp Recordsille, jonka suojissa he julkaisivat neljännen studioalbuminsa "Kroonisesti akuutti" vuonna 2005. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Ritarikunta vetäytyi lähes viiden vuoden mittaiselle tauolle vain palatakseen entistä ehompana takaisin. Ryhmän näkyvimpinä hahmoina toimivat luonnollisesti räppärit Chyde ja LempiJoe, joista jälkimmäinen on osallistunut myös uuden levyn sävellystyöhön. Taustalla häärivät lisäksi tuottajat Jesse J ja Dj Oddjob sekä livemiksaaja Varissuo. Ritarikunnan uusin teos "Albumi" on julkaistu Monspin sekä turkulaisen pienlevy-yhtiön Loko Recordsin yhteistyönä.

Fraasit sikseen. Tunnustan heti kättelyssä, etten ole perehtynyt ryhmän aiempiin levyihin juuri ollenkaan. En tiedä kuinka hyvin uusi materiaali on saatu päivitettyä vuoteen 2010 verrattuna aiempiin teoksiin enkä osaa suorittaa muitakaan vertailuja pitkäsoittojen välillä. Sen kuitenkin tiedän, että "Albumi" tuo kotimaiselle räppikentälle kaivattuja kompromisseja. Lyyrisesti se risteilee Asan kryptisimpien tekstien ja Huge L:n nokkeluuksien välimaastossa. Soundiltaan sitä voisi kutsua tyylitajuiseksi sekoitukseksi bändimäistä fiilistä sekä konebiittejä.

Chyde ja Joe käsittelevät useilla kappaleilla elämän koukeroita, etenkin kasvamista. Juuria pidetään isossa arvossa (mm. Albumi), mutta myös tulevaisuuteen suhtaudutaan enemmän toiveikkaasti kuin kauhistellen (Penkki takakenos). Toki sekaan mahtuu myös aivan erilaisia kappaleita kuten vaikkapa Joen molemmat soolobiisit Suomiseiskat sekä Yö on täynnä. Pointti on siinä, että kaksikon sanoitukset ovat kautta linjan kypsiä ja sopivan haastavia. Kuuntelijalle jätetään tulkinnanvaraa: esimerkiksi Hyvän tahdon pelejä -rallin voi lähestymistavasta riippuen sulattaa vain hassuna biisinä pelikoneiden pelaamisesta tai vaihtoehtoisesti yrittää nähdä syvempiä merkityksiä riimien taustalla.

Jo parisenkymmentä vuotta piireissä vaikuttanut Chyde jaksaa yllättää persoonallisella tyylillään. Miehen sanoitukset ovat ensinnäkin salamyhkäisempiä kuin Joella ja pullollaan erilaisia pieniä viittauksia. Heti levyn ensimmäinen raita alkaa: "reikäses ja läpimädäs maailmas takas rakastamas / saranoita joihin pystyy salaa laittaa rasvaa (raz dva) / -trii, jalan korkeus ja noususuunta suhdanteissa...". Sen lisäksi, että läpissä viitataan Ritarikunnan aiempaan tuotantoon, onnistuu Chyde sisällyttämään riimeihin luvut yksi, kaksi ja kolme venäjäksi.

Flow on yht'aikaisesti nopea ja painava eli suoraan sanottuna pysäyttämätön. Isälliseen äänensävyyn räppäävää Chydeä ei voi keskeyttää, sillä tyypin lainit tuntuu jatkuvan äärettömyyksiin normaalien hengähdystaukojen sijasta. Vastapainoksi tekniselle osaamiselle ja monitasoisille lyriikoille, Joe esittää asiansa selkeämmin ja panostaa tunteikkaaseen, hieman vapaampaan tulkintaan. Hänen valttikortteinaan toimii omien fiiliksien kuvailu sekä viihdyttävämpi tarinankerronta.

"Albumin" parhainta antia on sen alku. Klassist! potkaisee platan käyntiin tykillä kertsillään, verkkaisella kitarafiilistelyllään ja osuvilla riimeillään. Nimikkoraita jatkaa siitä mihin toisella raidalla jäädään. Kun biitti ns. droppaa täydellisen oikea-aikaisesti Chyden ensimmäisen värssyn alussa, tuntuu pitkästä aikaa mahtavalta kuunnella uutta musiikkia! Kaksi erinomaista kotimaista räppibiisiä vuodelta 2010. Samalle tasolle yltää myös albumin päättävä Takasin kotiin, joka on sävytetty Hot'n'Tottin hienoilla vokaaliosuuksilla. Soolobiiseistä propsit ansaitsee Chyden Horjuntavoitto sekä Joen Suomiseiskat, jolla tehdään kunniaa etenkin Four Catsin suuntaan.

Hyvän alun jälkeen "Albumi" tuntuu hieman lässähtävän Vanha kunnon meininki -biisin kohdalla. Levyn ainoa huono raita on töksähtelevästi sanoitettu Yö on täynnä, jolla kerrotaan periaatteessa baari-illan kulusta. Kertosäe on äärimmäisen ärsyttävä, biitti melkoista pilipali-meininkiä ja ainoa myönteinen hymähdys irtoaa LempiJoen "mäkkäämiselle" kolmannessa versessä. Lisäksi on myönnettävä, ettei Hugen featti muuten loistavalla Hallussapito-raidalla yksinkertaisesti toimi. Miehen versen aikana koko lupaava kappale pysähtyy paikalleen.

Tiivistettynä: Ritarikunnan paluu on onnistunut. Viisikko on tuottanut tasaisen levyn tuijottelematta normeja tai sääntöjä (kappaleiden rakenteet ja kestot vaihtelee aika lailla). Tasaisesta massasta nousee esiin useampia älyttömän kovia vetoja, mutta myös yksi ruma ankanpoikanen. Mikäli kypsä, sopivan haastava räppi ammattimaisella otteella ja semi-kesäisillä taustoilla kiinnostaa, suosittelen "Albumia".

4 / 5

Facebook: www.facebook.com/ritarikunta
Kotisivut: www.ritarikunta.com
Levy-yhtiö: www.monsp.com / www.lokorecords.com
MySpace: www.myspace.com/rkritarikunta
Twitter: www.twitter.com/ritarikunta
VIDEO: Ritarikunta - Klassist! (Dub)
VIDEO: Ritarikunta - Suomiseiskat
YouTube: www.youtube.com/ritarikunta

Tilaa "Albumi" The Funkiestista

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Avauslaineissa viitattaneen mainittujen lisäksi myös De La Souliin.