keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Stepa - Made in SodankyläStepa - Made in Sodankylä
Joku Roti Records, 2010

Biisilista
01. Hyvien puolella
02. Kiviranta
03. Kaikki hyvin
04. Joskus vuosien päästä
05. I Don't Give A Fuck ft. Tapani Kansalainen
06. Kuolleet miehet
07. Päivi Paunu lailla ft. Tykopaatti, Edorf & Hannibal
08. Hullut jätkät ft. Are & Tapani Kansalainen
09. Lastenlaulu
10. Toiseksi viimeiset dollarit
11. Ei ft. Laineen Kasperi
12. Made in Sodankylä

Stepa on hyvä esimerkki siitä, miten haippi jonkun artistin ympärillä voi kasvaa ikään kuin luonnostaan. Sodankylässä varttunut räppäri päätyi erinäisten kokoelmien myötä julkaisemaan oman mixtapen ja yhä edelleen virallisen soolodebyyttinsä Joku Roti Recordsin kautta. Vain hieman kärjistäen voisi sanoa, että yhden biisin julkaisemisesta on syntynyt positiivinen kierre, jolle ei ole näkyvissä loppua.

"Made in Sodankylä" on puolestaan erinomainen esimerkki siitä, miltä itseironialla höystetyn huolettoman suomiräpin tulee kuulostaa. Nykyään valitettavan moni yrittää olla "renttu", joka "osaa nauraa itselleen" ja on muka jotenkin poikkeuksellinen käsitellessään "oravanpyörää". Yhtä usein nämä yritykset myös jäävät sellaisiksi. Onneksi Stepa ei yritä olla mitään, mitä ei oikeasti ole. Uudella levyllään hän käsittelee aiheita rehellisellä ja sympaattisella otteella. Vaikka riimit on väritettyjä, niitä kirjoittaessa on selvästi pidetty jalat tukevasti maan kamaralla.

Seurauksena on kaksitoista monipuolista kappaletta, joilta ei puutu omintakeista näkökulmaa, nokkelaa huumoria saati yllätyksellisyyttä. Varsinkin pitkäsoiton alku on erittäin vakuuttava. Positiivissävytteiset kappaleet kertovat mm. maailman hullunkurisuudesta, elämänmyönteisyydestä, kuolleista muusikoista sekä välinpitämättömyydestä. Samalla muistellaan myös menneitä ja vastapainoksi mietitään tulevaisuutta. Stepan asuttama Kiviranta taasen muuttuu riimien perusteella nykyaikaiseksi versioksi Lagon kylästä, joka tehtiin tunnetuksi Clint Eastwoodin elokuvassa "Ruoska".

Levy pyörii ihailtavan mutkattomasti eteenpäin. Erityisesti tuotanto on aivan eri tasolla kuin Stepan edellisen "MC"-levyn kohdalla. Kun biitit ennen kuulostivat melkeinpä yksittäisiltä loopeilta, nyt ne tukevat albumia kokonaisuutena. Voidaan puhua enemmänkin omasta soundimaailmastaan kuin pelkistä taustoista. Lisäksi Stepa on kehittynyt kirjoittajana. Vaikka lyriikoista löytyy edelleen fillerilaineja, joilla yritetään saada hyvä läppä väkisin rimmaamaan jonkin kanssa, sanoitukset ovat nyt selkeästi jatkuvampia kuin ennen.

Icecubemainen possebiisi Hullut jätkät rikkoo seitsemän träkin ajan jatkuneen harmonian. Monella tapaa poikkeuksellisella kappaleella käytetään yhteensä kuutta eri taustabiittiä, jotka muut suomiräppärit ovat jo tehneet tutuiksi. Näiden joukossa mm. Kemmurun Ray Charlz ja Jontin & Shakan Kolmatta linjaa. Dj Massimo on sekoittanut aineksista kiitettävän hämmentävän sopan, jolla etenkin Are on aivan pitelemätön. Hullu flow, vielä hullummat läpät ja kaikista hulluin asenne. Tapani Kansalainen on myös harvinaisen viihdyttävä heiluessaan delirium-päissään kaupungilla, haluten hakata Seppo Lehdon.

Kun eriskummalliselle linjalle päästiin, niin jatketaan nyt vielä tovi. Seuraava biisi Lastenlaulu on Hulluihin jätkiin verrattuna kuin toisesta maailmasta. Tuottaja 10th Wonder on selvästi kuunnellut Will Smithia säveltäessään semi-funkahtavaa discojytkettä. Levyn pisin biisi korostaa mm. lastenlaulujen järjettömyyttä irrationaalisilla tarinoillaan hirvistä ja hai-kaloista. Levyn viimeisten kolmen träkin ajaksi palataan taas seesteisempiin tunnelmiin. Toiseksi viimeiset dollarit on tietynlainen kiitoskappale Stepan äidille (ja muulle perheelle), mutta erityisen ansiokkaasti sillä onnistutaan kuvailemaan vanhempien eroa.

"Ja isä hyvä, tää menee myös sulle / et ees tiiä kuinka hyvä esimerkki oot mulle / ei tää elämä oo aina helppoa / täällä isät jättää äidin ja lapsensa / ja moni äiti ei anna isän nähdä lastaan / ja moni lapsi ei tiedä kummastakaan / oon siunattu siitä, että mul on molemmat / ja te oletta ylpeitä siitä että oon olemas"

Suorasukaista, mutta harvinaisen totta. Valitettavasti levyn ainoa paska biitti on osunut juuri tämän vedon kohdalle. Laineen Kasperin kanssa tehty biisi yhden sanan ja pessimismin ympäriltä, Ei, on Stepan uran parhaimmistoa. Platan ainoasta soundiltaan synkemmästä raidasta kuoriutuu yllättäen aika tarttuvakin tekele. Levyn nimikkobiisi Made in Sodankylä pistää vielä paremmaksi. Läpät Sodankylän tilanteesta + tunnelmallinen biitti + Stepan flow = Stepan paras kappale toistaiseksi.

Viimeinen vuosi, jonka Stepa on käyttänyt "Made in Sodankylän" tekemiseen, ei todellakaan ole valunut hukkaan. Kyseessä on kaikin puolin parempi teos kuin "MC"-levy oli vuonna 2008. Ainoa isompi valittamisen aihe on kappalejärjestyksessä. Hullut jätkät vielä toimii loistavan alkulevyn jälkeen, mutta Lastenlaulu alkaa useamman toistokerran jälkeen menettää nopeasti hohtonsa (varsinkin ylipitkän pituutensa takia) ja Toiseksi viimeiset dollarit -biisissä on se jumalattoman ärsyttävä tausta. Jotenkin Lastenlaulu vaan rikkoo kokonaisuuden.

Made in Sodankylän ja Ei-biisin lisäksi albumin parhaimmistoa edustaa Päivi Paunun lailla sekä Kuolleet miehet. Ensimmäisenä mainitussa on upea biitti vinyylinrahinoineen kaikkineen ja etenkin kertosäe, jonka takia joudun taas hehkuttamaan Tykopaatin monipuolisuutta. Edorfilla lisäksi erittäin makea tyyli toisessa värssyssä. Kuolleet miehet on nerokas idea jo sinällään, mutta entistä hohdokkaammaksi kappaleesta tekee sen jouheva nimitiputtelu.

Tiukkoja biittejä, asiansa osaava mc. Sitä on "Made in Sodankylä".

4½ / 5

LINKIT
Levy-yhtiö: www.jokurotirecords.com
MySpace: www.myspace.com/stepapalupa
Tilaa "Made in Sodankylä" The Funkiestista

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samoilla linjoilla. Hyvin niputettu.

Keskustelua suomalaisista arvoista kirjoitti...

Erikoista rapartistien huumesekoiluun verrattava uhoa, kun toimet ei ilmeisesti riitä kuin oman käden onneen?

Islam- ja maahanmuuttokriitikko
Finnish dissident
Seppo Lehto
Silvottu tynkä-Suomi

Miehitetyt alueet takaisin ja miehittäjä-Ryssä ulos alueiltamme

Anonyymi kirjoitti...

HAHAHAHAHHAHAHAHHAH!!!

ei vittu onkse ite seppo lehto!?
tiiäk vittu mä arvostan sua, oot elämäntapataitelija / koomikko. vittu oon nauranu sun sketsipätkiäs mis oot mm. punttisalil! ARVOSTAN. äijähän on aivan parast ryyppyviihdettä. ei kyl mitään käryy mitä koitat sanoa tol viestilläs mut ei välii, jäbä on nero. tosin et kyl lähellekkään pekka siitoimen tasol yllä mut propsit kovasta yrittämisestä.

ite seppo vitun lehto! ei saatana!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt meni Tuoreet Platat aevan uusiin leveleihin. Voi jeesuksen kristuksen kivekset kun meinas tulla paskat housuun, kun nauroin ääneen linkkuveitsenä kun näin tuon ensimmäisen kommentin!

Piti kuitenkin kommentoida tuota Toiseksi viimeiset dollarit -biisin krittiikkiä, johon sinänsä yhdyn, mutta mainittakoon kun MC:n arvostelua ei täältä löydy, että idea on sinänsä näppärä. Viimeiset dollarit on MC:n paras styge ja toka vikojen taalojen tausta on kikkailtu ja kakkailtu ekojen baksien taustasta, joka toimii paljon paremmin.