keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Pohjolan Molli - Turhaan arkeutunutPohjolan Molli - Turhaan arkeutunut
ILS, 2010

Biisilista
01. Pohjolan molli
02. Biitit
03. Betoniviidakos
04. Ihmisluonto
05. Edveden
06. Puolesta annoin
07. Mainoskatko
08. Vastaan otin
09. Tositv
10. Kuulematta paskaa
11. Kaikki hyvin ft. Pyhimys
12. Rentouttava
13. Mieti hetki
14. Neliapilas
15. Lumme
16. Mekaaninen
17. Syy
18. Seuraus
19. Troijan hevonen
20. Villapaita
21. Lopussa soitto molliin

Nyt täytyy tunnustaa, etten ole ihan varma miten tämän merkinnän aloittaisin. Pohjolan Molli - Turhaan arkeutunut on Huge L:n uusin sooloprojekti. Arvailujen varaan on jätetty mm. se, onko Pohjolan Molli kenties Hugen uusi alias vai pelkästään osa albumin nimeä. Levy julkaistiin joka tapauksessa epävirallisesti Suomen itsenäisyyspäivänä 2009. Kymmeneen osaan pilkottu julkaisu oli kuunneltavissa aluksi ainoastaan MySpacessa.

Kuten arvata saattaa, ei mennyt kauaakaan kun joku kuuntelijoista oli jo kaapannut soittimen biisit itselleen ja kasannut niistä huonolaatuisen paketin, jota alkoi levittämään netin kautta ilmaiseksi. Myöhemmin Huge otti kappaleet pois MySpacesta ja julkaisi varsinaisen teoksen konkreettisesti 5. helmikuuta 2010. Kuluttajille annetaan nyt päätösvalta: tyytyvätkö he kuuntelemaan demoon verrattavaa sekamelskettä ilmaiseksi vai tukevatko he artistia ostamalla aidon tuotteen.

"Turhaan arkeutunut" käsittelee eräällä tapaa ihmiskunnan kehitystä pohjoismaisesta näkökulmasta. Nykyajan nurinkurisuudet puetaan omiksi kappaleikseen, mutta ennen kaikkea tarkastelun kohteena on juuri ihmisluonne. Ja siinä sivussa kerrotaan luonnollisesti myös suomalaisten mielentilasta. Jo yhden voksusamplen ympärille rakennettu Biitit muistuttaa maamme tavasta olla mieluiten hiljaa ja jos puhumaan rohjetaan, niin aiheena on yleensä (epämiellyttävä) ilmasto. Eli annetaan biitin suosiolla puhua puolestaan.

Nämä levyn alkupuolella esiintyvät naljailut betoniviidakon keskellä asuville tuppisuisille suomalaisille eivät sinänsä ole mitään uutta. Huge on räpännyt näistä aiheista samaan sävyyn jo vuosia, oikeastaan niin kauan kuin olen miehen materiaalia kuunnellut. Tällä kertaa kokonaisuus on kuitenkin aiempaa järkevämmin kasattu. Kappaleilla on omat selkeät aiheensa, jotka on sidottu yhteen isompaan pääteemaan.

Pitkäsoiton etenemistä tukevat kymmenet sampleista koostuvat skitit tai Hugen puhepätkät, joiden keräämiseen on jo sinänsä kulunut törkeä määrä aikaa. Tuskin koskaan on kuultu näin suurta määrää skittejä suomalaisella räppilevyllä. Ainakaan ilman, että ne olisivat epäoleellisia. Taitaa olla mainitsemattakin selvää, että taustojen suhteen ei ole mitään valitettavaa. Huge on todistanut jo aiemmin olevansa melankolisten maalailujen mestari eikä petä odotuksia tälläkään kertaa. Jos lyriikoissa ei tule pohjoismainen näkökulma tarpeeksi selvästi esiin, viimeistään biitit sen osoittavat.

Mitä turhia enempää jaarittelemaan, mennään suoraan levyn kohokohtiin. Jo aiemmin mainittu Biitit on ensimmäinen kappale, joka onnistuu mahtipontisuudellaan tuomaan hyvän fiiliksen kuuntelijalle. Heti ensimmäisellä kunnon raidalla monimutkaisia riimikikkailuja, todella sujuva flow ja hieno tausta. Puolesta annoin kuvaa aggressiivisella tyylillä duunarin alistumista työn ja TV:n orjaksi. Hugen asenteessa on kuultavissa jopa kiitettävää katkeruutta. "Digiboxiin virrat, en voi elää ilman / teen töitä päivät, katon TV:tä illat."

Pyhimyksen kanssa tehty Kaikki hyvin lukeutuu myös levyn kovimpien träkkien joukkoon. Kappale kertoo ihmismielen tavasta käsitellä kaikkea valittamisen kautta, vaikka sille ei olisi minkäänlaista aihetta. Toisaalta sillä sivutaan myös tavallista tallaajaa, joka tekee kaiken yleisesti hyväksyttyjen normien mukaan. Pyhimys käyttää omalla vuorollaan erinomaisesti hyväksi biitin tarjoamat temmon vaihtelut yms. Tällaisia ajattelemisen aihetta antavia, mutta samalla tarttuvia kappaleita kuulee valitettavan harvoin.

Euforisin tunne saavutetaan kahdeksannentoista kappaleen kohdalla. Juuri ennen tätä levyllä on käsitelty sotaa, vihaa ja tunteetonta täydellisyyden tavoittelua. Sitten pärähtää. Seuraus on kuin syvällä jokaisen suomalaisen sisimmässä sykkivä kansallistunne, jonka Huge onnistuu kaivamaan esille. Koko kansan rakastaman Vesa-Matti Loirin puhetta, aivan käsittämättömän huikea biitti ja luonnonläheiset, positiiviset lyriikat. Huikea fiilis! Seurauksella unohdetaan kaikki turha ja palataan perusasioiden äärille: nauttimaan ja arvostamaan luontoa. Kappaleesta vielä merkittävämmän tekee se, ettei se koskaan räjähdä täyteen loistoonsa, vaan kiusoittelee musiikin ystäviä lupauksia herättävillä rummuillaan.

Näiden neljän kappaleen lisäksi pakko nostaa hattua myös: Edvedenin monitahoisuudelle ja yllättävälle leikkimielisyydelle kertosäkeessä. Mieti hetki -biisin älyttömän tutulle Dreamy Days -tyyppiselle samplelle, jota en häpeäkseni saa millään tunnistettua sekä kappaleen multiriimeille. Lumpeen kertosäkeelle. "Viha on vaan tunne, kunnes vihan tunne löytää sydämestä vihatumme." Mekaanisen huikealle pelibiitille. Päätösraidan hauskalle monologille. Huh!

Aiemmin Huge L:n levyiltä on puuttunut se jokin. Jokaisella levylle on onnistuttu aina luomaan jotain nerokasta, mutta kokonaisuus on ollut pirstaleinen tai epätasainen. "Turhaan arkeutunut" on ensimmäinen Hugen levy, jota voi hehkuttaa oikeasti estoitta. Lähellä klassikkoa.

4½ / 5

LINKIT
Arvio: Huge & Mode - Pummien miljonääri
Arvio: Huge L - Egotaide
Arvio: Huge L - Laatuaika
Arvio: Huge L - Vintage
Arvio: Huge L - Touché
Arvio: Huge L - Huge Nro. 1
Arvio: Huge L - Supermania
Arvio: Huge & Mode - Seministit
MySpace: www.myspace.com/ilstrumentals
YouTube: www.youtube.com/user/huugouuno
Tilaa "Turhaan arkeutunut" The Funkiestista

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

olet tässä?

Mikko kirjoitti...

Ai onko tulossa arvostelua? Ei oo ainakaan vielä saapunu promokappaletta Ähkyltä.

Anonyymi kirjoitti...

pohjolan molli-olli, paras hugelevy koskaan.

riina kirjoitti...

Hieno arvostelu! Ainoo missä oon pikkusen eri mieltä on se, että mun mielestä tämä ei oo pelkästään lähellä klassikkoa, vaan se ON sellanen. Mä en voi kohta lopettaa kuuntelemista kun tää kuulostaa koko ajan paremmalta.

Anonyymi kirjoitti...

KLASSIKKO! Loistavaa, ihan mahtava paketti riimittelyä. Hyvä analyysi. :)