maanantai 8. maaliskuuta 2010

Opaali - Hinnalla millä hyvänsäOpaali - Hinnalla millä hyvänsä
Monsp Records, 2010

Biisilista
01. Hinnalla millä hyvänsä
02. Raskaat huvit ft. Tykopaatti
03. Puutetta massista ft. Puukko-B
04. Varo
05. Pisness ft. Pyhimys
06. Kiukaat ft. Idän Ihme
07. Sorilta ft. Otto M., Juju & Hannibal
08. W.M.D. ft. Aksim & Särre
09. Laitapuolen kulkija ft. Asa
10. Ryynityyli ft. Kärppä
11. Kiikun kaakun ft. Tesoman Apteekkari & Sipe-Tay
12. Osta, myy, vaihda
13. Flippaa ft. Juju
14. Ymmärrä

Opaali murtautui isompaan tietoisuuteen julkaistuaan virallisen debyyttialbuminsa Turnin' Recordsin kautta vuonna 2007. "Viisasten kivi" raivasi esimerkillisesti tietä rapakon takaa tutulle soundimaailmalle ja esitteli samalla Orivedellä varttuneen räppärin, joka pystyi riimittelemään rikollisuudesta vakuuttavammin kuin suurin osa suomalaisista kollegoistaan. Esikoisen heikkoudeksi muodostui lopulta lyriikoiden itseääntoistavuus. Tai oikeastaan kömpelöiden sanavalintojen värittämät tekstit ylipäätään.

Nyt sama mies levyttää Monsp Recordsille, joka julkaisi Opaalin toisen pitkäsoiton "Hinnalla millä hyvänsä" 24. helmikuuta. Kansikuvassa huppu on otettu pois silmiltä ja biisilistalla vierailijoiden määrä on kasvanut edellislevyyn verrattuna aika tavalla. Tuoreella teoksella kuullaan peräti kahdentoista muun artistin panostusta. Unohtamatta tietenkään biittejä, joita on ollut työstämässä kahdeksan eri tuottajaa.

Albumin runsaalla vierailijakaartilla on tietysti huomattava vaikutus levyn linjaan. Tällä kertaa kappaleet ovat aiempaa monipuolisempia feattien piristäessä normaalisti niin tummanpuhuvan gangsterin elämää. Esimerkiksi Asa hyräilemässä Kilari Audion letkeään ja varsin tunnistettavaan soundiin on jotain, mitä en uskonut kuulevani Opaalin julkaisulla. Toisaalta: jotta artisti on saanut haalittua levylleen haluamansa vierailijat, on selvästi jouduttu tekemään myös liian suuria kompromisseja. Esimerkiksi W.M.D. kuulostaa Aksimin ja Särren yhteisbiisiltä, jolla Opaali roikkuu mukana vain turhana kolmantena lenkkinä.

Uskottavuus on Suomessa näin nuoren tyylisuuntauksen parissa kaiken A ja O riippumatta siitä, ovatko sanoitukset totta vai tarua. Opaalin kannalta onkin tärkeää, että naurettavat Aku Ankka -läpät on jätetty vuoteen 2007 ja lyriikat pursuavat asiantuntevaa sekä yksityiskohtaista kuvailua. Mutta. Jälleen iso mutta. Sekä Opaalin kirjoitus- että räppäystyyli ovat kehittyneet sangen ärsyttäviksi. Laiska laidback-flow kuulostaa Opaalin äänellä yliolkaiselta mussutukselta. Siihen kun yhdistetään irrallinen, pätkivä kirjoitustyyli sekä totaalinen karisman puute, niin ulosantia on vaikeaa lähteä kiittelemään.

Opaali tuntuukin suoriutuvan parhaiten synkillä, hieman nopeatempoisemmilla biiteillä, joilla pitää räpätä skarpimmin. Näitä tapauksia löytyy lätyn loppupuolelta. Jazzy-O:n tuottamat Ryynityyli ja Kiikun kaakun (jolla Tesoman Apteekkari puskee hyvän värssyn) sekä etenkin Open Sound Productionsin tuottama ja Jujun kanssa tehty Flippaa toimii. Kovimmaksi träkiksi nousee kuudes raita Kiukaat jo pelkästään Tupla-I:n tyylittelyiden sekä Emen hienon biitin takia. Ehkä pienet golf-taputukset voi antaa vielä introlle sekä kappaleelle Varo.

Muutoin "Hinnalla millä hyvänsä" on rikkonainen albumi, joka ei yksinkertaisesti onnistu viihdyttämään odotetulla tavalla. Lopuilta biiseiltä löytyy toki yksittäisiä hyviä pätkiä, kuten Tykopaatin kertosäe träkillä Raskaat huvit tai harvoin levyllä kuultavan Otto M:n läpät possebiisillä Sorilta, mutta kokonaisuuksina ne eivät toimi. Suurin kynnys on tulla sinuiksi Opaalin tyylin kanssa. Perushyvää räppiä.

3 / 5

LINKIT
Arvio: Opaali - Viisasten kivi
Levy-yhtiö: www.monsp.com
MySpace: www.myspace.com/opaali
Tilaa "Hinnalla millä hyvänsä" The Funkiestista

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai tuo Bassossa heiluminen tarkoita arvostelutahdin hidastumista? Eihän tietysti kellään ole varaa valittaa, kun joku jaksaa pyyteettömästi näitä vääntää, mutta suomiräpistä kun ei päteviä arvioita pysty lukemaan Suomeksi mistään muualta.

Mikko kirjoitti...

Kiitos kommentista! Valitettavasti Basso ja muutama muukin projekti näyttää hidastavan päivitystahtia jonkin verran, mutta katellaan miten tää tästä kehittyy. Myöhemmin tänään pitäis tulla jo uutta arviota.