perjantai 5. maaliskuuta 2010

Näkökulma - Odotusmusiikkia 2Näkökulma - Odotusmusiikkia 2

Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Odota ft. MGI
02. Lahja
03. Kaikki palaa kuitenkin ft. MGI
04. Pommisuoja
05. Tiedäzä ft. Papru
06. Oikein ft. Tuomo
07. Aloillaan
08. Huominen
09. Tulee ja menee
10. Kaikki hyvin ft. MGI
11. Tuhka
12. Hyvästejä ft. MGI

Tähän alkuun pitäisi varmaan esitellä Näkökulman bio- ja diskografiaa, mutta sitä on toisteltu jo kyllästymiseen asti viime vuosien aikana. Kyllä te tiedätte Efun ja Olan. Ne veljekset Porvoosta. Suomen Clipse, kuten usein on tapana mainita. Kaksikolta ilmestyi helmikuussa "Odotusmusiikkia 2" -niminen levy, minkä voit käydä lataamassa veloituksetta merkinnän lopusta löytyvän linkin kautta. Levy on jatkoa vuonna 2008 julkaistulle ensimmäiselle osalle ja samalla yhtyeen toistaiseksi viimeinen platta, sillä osapuolet jättäytyvät tekemään omia soolodebyyttejään.

Albumin ensimmäistä kappaletta (Odota) kuunnellessa voitaisiin pysähtyä hetkeksi miettimään Näkökulmaa. Vaikka yhtye muodostuukin veljeksistä, kenelläkään ei liene vaikeuksia erottaa räppäreitä toisistaan. Efun poikkeuksellinen ääni pääsee oikeuksiinsa haikeilla kappaleilla, kun taas Ola pystyy painokkaammalla ulosannillaan hyppäämään mihin tahansa tempoon. En ole päässyt Efun tyylistä oikein koskaan yli enkä tykkää siitä vieläkään. Olan räpit sen sijaan kuulostavat enemmän kuin vakuuttavilta. Ristiriitaisuus kuuluu selvimmin tällä avausbiisillä, joka ei ehkä juuri sen takia osoittaudukaan mitenkään ihmeelliseksi vedoksi.

On kuitenkin sääli, ettei Näkökulma murtautunut ensimmäisellä virallisemmalla pitkäsoitollaan ("Elä unelmaa tai kuole mukana") suurempaan suosioon. Heillä on nimittäin kyky yhdistää positiivinen sanoma ja tarttuva soundi tyylikkäästi yhteen. "Odotusmusiikkia 2" -levylläkin kannustetaan kuuntelijoita itsevarmuuteen, samalla kun alla rullaa kappaleesta toiseen modernin hiphopin huipputuotantoa. Vaikka levy myötäilee etenkin soundinsa puolesta jenkkiräpin tuulia, en pistäisi ollenkaan pahakseni mikäli nämä biisit olisivat suomalaisten radiokanavien tehosoitossa.

No, tarkemmin itse levystä. "OM2" alkaa pirteillä, joskin hieman mitäänsanomattomilla träkeillä Odota ja Lahja. Niitä seuraa MGI:n hienosti tulkitsema (ja sanoittama?) kertosäe kappaleella Kaikki palaa kuitenkin, kunnes neljäs raita Pommisuoja aloittaa albumin kovimpien biisien putken. Pommisuojan tunnelma on sopivan häiriintynyt verrattuna avausbiisien purkkamaisuuteen. Suurin ansio tästä kuuluu tietenkin biitille (jälleen MGI:n käsialaa) sekä kylmät väreet aiheuttavalle kertsille. Räppiläpissäkään ei ole valittamista.

Viidenteen kappaleeseen mennessä albumin iloinen tunnelma on muuttunut suoranaiseksi alakuloksi. Ja silloin esiin manataan tietysti Papru. Tiedäzä. Kaikilta kolmelta räppäriltä hyvät värssyt, mutta Ola pistää kyllä tiukasti kampoihin feattikuningas Paperi T:lle. Ensinnäkin jo Olan avauslainit pudottaa: "ei huoleta kuolema nuorena / mä oon jumis ku Late Huomenta Suomessa". Myöhemmin kuullaan vielä oikeaoppinen Pusha T -räkäisy. Herranjestas. Mies on liekeissä.

Yhtä lailla Oikein laittaa pään nyökkäämään, vaikka sen kertosäe muuttuukin liian pitkän toistelun jälkeen enemmän tragikoomiseksi kuin itsevarmaksi. Efu ja Ola petaavat reilut kolme minuuttia sopivaa saumaa Tuomolle, joka räjäyttää lopulta pankin omalla featillaan. Kun edellisellä kappaleella heitettiin oikea-aikainen Lauri Karhuvaara -läppä, nyt siirrytään jo toiseen ulottuvuuteen. "Sä voit kutsuu nuoreks Spordeks vaikka / kaks yhteist tekijää: silmäpussit ja se, et on pakko painaa." !!!!!!!!!!!!!!!!!!! YOUNG SPORDE!!! REEEWIND!

"Sä voit kutsuu nuoreks Spordeks vaikka / kaks yhteist tekijää: silmäpussit ja se, et on pakko painaa."

"Sä voit kutsuu nuoreks Spordeks vaikka / kaks yhteist tekijää: silmäpussit ja se, et on pakko painaa."

"Sä voit kutsuu nuoreks Spordeks vaikka / kaks yhteist tekijää: silmäpussit ja se, et on pakko painaa."

"Me ei kreisibailata, mut kaikki lähtee mikä irtoo / su casa es mi casa, nyt sun koti on mun disko."

OMFG.

Tällaisen tykityksen jälkeen on vaikeaa enää pistää paremmaksi. Loppulevy ei tarjoakaan kuin yksittäisiä väläytyksiä. Tarinabiisissä Huominen on hyvä idea. Kaikki hyvin korostaa ihan ansiokkaasti kuinka on epänormaalia olla iloinen. Efu loistaa Tuhkalla. Ja levyn päätösraita Hyvästejä jättää Näkökulman lopulta telakalle lojumaan. Erittäin hyvä biisi edelleen, vaikka on alunperin julkaistu jo kaksi vuotta sitten Syvällä Pelissä -kokoelmalla.

"Odotusmusiikkia 2" on monipuolinen osoitus siitä, millaista jälkeä Näkökulma saa aikaan yhdessä MGI:n (ja tietysti Olan) tasoisen huipputuottajan kanssa. Muutamia erittäin kovia raitoja, muutama heikompi ralli ja kasa parempaa keskitasoa. Suosittelen etenkin suoraviivaisen räpin ystäville paketin lataamista tai kuuntelemista YouTuben kautta.

3½ / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/nakokulma
YouTube: www.youtube.com/nakokulma
Lataa "Odotusmusiikkia 2" ilmaiseksi täältä

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siis oon varmaan aivan vitun tyhmä, mutta en saa ladattua tota levyä? taisiis kun meen tonne streetstylen sivuille, niin sielä vaan sanotaan, että se nettikauppa avaa ovensa pian Ja se on sanonu sitä jo siitä asti kun toi levy on tullu.... Onks mitään vinkkejä idiootille? :D

Mikko kirjoitti...

Moro!

Et oo tyhmä, vaan levy on ilmeisesti poistettu Streetstylen serveriltä. Toivottavasti löytyy vielä jostain muualta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen ollut myös katsomalla yksittäisten aivan kuten sen toisella www-sivulla.