lauantai 20. maaliskuuta 2010

Juan Muteniac - Koko SuomiJuan Muteniac - Koko Suomi
Northgrind Music, 2010

Biisilista
01. Ulkona nyt
02. Isä teidän ft. Markiisi Skandaali
03. Pelle ft. Ezkimo
04. Alaluokan valtaa ft. Ikonen
05. Mä kuljen ft. Kymppilinja
06. Rakastan ft. Gee
07. Esittely
08. Vaivan palkka ft. Timo Pieni Huijaus
09. Sydäntä ft. Vapaapudotus
10. Hereille! ft. Tasis
11. Kahdeksantena päivänä ft. Joniveli
12. Tyhjä värssy ft. Asa
13. (Outro)

25-vuotias Juan Muteniac on ehtinyt tuottajauransa aikana säveltää taustoja mm. Ambassalle sekä yhdysvaltalaiselle Outerspacelle, unohtamatta Christianin ja Karri Koiran upeaa Aika lentää -bängeriä. Vielä viime syksynä mies tuotti kokonaan isoveljensä Ezkimon "Muteniaatikot"-levyn. Nyt on kuitenkin koittanut pikkuveljen vuoro astua artistien varjosta esiin. Tuottajalevy "Koko Suomi" on Juanin perustaman Northgrind Musicin ensimmäinen julkaisu ja samalla näyte siitä, millaista soundia se helsinkiläistynyt latino-lappalainen oikein väsääkään.

Julkaisun kappalejärjestys on tuottajalevyille hyvin tyypillinen: intro, viisi raitaa räppien kera, eräänlainen välisoitto, toiset viisi vierailijoiden kanssa tehtyä träkkiä ja outro. Sen sijaan harvalta tuottajalätyltä löytyy viihdealan monitoimimiehen Jari Karjalaisen eeppisiä hehkutuksia, saati yhtä nimekästä vierailijalistaa. Kymmenestä vierailevasta aktista jokainen on julkaissut pitkäsoiton/pitkäsoittoja levy-yhtiön kautta ja päässyt valtakunnalliseen radiosoittoon. Yksi tapa arvioida tuottajalevyjen onnistumista onkin miettiä sitä, millaisia vierailevien artistien sävyttämistä raidoista on muodostunut verrattuna heidän normaaliin tasoonsa.

Lähdetään liikkeelle onnistumisista. Heti ensimmäisessä varsinaisessa biisissä on nimittäin aivan käsittämättömän sairas tausta. Markiisi Skandaali pääsee vetämään Juanin tuotannolle tyypilliseen mahtipontiseen biittiin ja käyttää tilaisuuden hyödyksi. Skandaali kyseenalaistaa vanhalla kunnon vittumaisella tyylillään muiden suomiräppäreiden motiivit. Hieman liian samankaltaisista värssyistä huolimatta biisi on ehdottomasti parasta Markiisia moniin vuosiin ja hienoa, vuoteen 2010 päivitettyä katuräppiä.

Myös Geen kappale Rakastan on miehen onnistunein kappale comebackin jälkeen. Ei sillä, että väsyneet läpät graindaamisesta ja unelmista rapakon toisella puolen sytyttäisi, mutta Remon laulama hyväntuulinen kertosäe iskee. Lisäksi Geen flow on tarpeeksi skarppi, laadukkaasta tuotannosta puhumattakaan. Diggaan myös Timo Pieni Huijauksen träkistä Vaivan palkka. Karismaattinen räppäri ei voi epäonnistua kuoro-nostatuksen ja syvältä riipaisevan viulubiitin jälkeen. Riimit kateudesta ja kiittämättömyydestä sopii taustalla pauhaavaan sävellykseen ja päinvastoin.

Onnistuneisiin vetoihin laskisin vielä myös Vapaapudotuksen stygen Sydäntä ja Joniveljen kappaleen Kahdeksantena päivänä. Yksi "Koko Suomi" -levyn merkittävimmistä teoista on nimittäin juuri Vapaapudotuksen jätkien saaminen studioon. Juanin biitti on saattanut sytyttää vaasalaiskaksikossa isommankin kipinän, sillä huhujen mukaan jätkät suunnittelevat uuden albumin tekemistä. Taustassa etenkin huilu ja basso toimii helvetin hyvin, räpeissä taasen vuorottelu ja kertsi. Mitä tulee Joniveljeen... ihan kuin mies räppäisi sadepisaroiden säestämänä. Hieno, seesteinen tunnelma. Läpät kahdeksannesta päivästä eli meille monille muille "huomisesta", kolahtaa täysillä.

Ezkimo, Ikonen, Tasis ja Asa räppäävät oikeastaan sillä omalla "keskitasollaan". Ikosella on hyvä meininki, mutta en oikein fiilaa biittiä saati flowta. Hereille! -raidassa on liikaa yhtäläisyyksiä Kapasiteettiyksikön materiaaliin, vaikka tausta on tehty Tasikselle kuin mittatilaustyönä. Hieno bridge biisin lopulla on kappaleen parasta antia. Asa puskee niin paljon omaa materiaalia, erilaisia kokkaribiisejä ja featteja, että värssyjen pitäisi olla erinomaisia, jos kappaleen haluaa jotenkin erottuvan joukosta. Ezkimon ensimmäinen verse erikoisine Stepa-läppineen tulee olemaan spekuloinnin kohteena vielä pidemmän aikaa; herkkähipiäisimmät voisivat pitää kappaletta Eesaun julkisena erona Guerra Nortesta.

Ainoa suoranainen floppi on Kymppilinjan kanssa tehty Mä kuljen. Vaikka biisissä on hyvä sanoma, läpät on Linjan tasoon nähden todella mitäänsanomattomat. Jannew kuulostaa (nimiä mainitsematta) kuin erään aloittelevan räppiklikin sylkijältä.

En tiedä edustaako vierailijalista lopulta ihan "Koko Suomea", mutta ehkäpä tässä on jätetty pelivaraa mahdollisille jatko-osille, joilla kuultaisiin taas uusia nimiä. Riimeissä ja biiteissä "Koko Suomi" tulee jollain lailla esiin, jos asian niin haluaa ajatella. Onhan useampi kappaleista kuitenkin sidottu Suomeen, suomalaisuuteen tai puhtaasti suomiräppiin. Ja siinä missä Ikonen penää Alaluokan valtaa, Joniveli on toiveikas tulevaisuuden suhteen ja Gee yltyy suorastaan rakastamaan. Tunnelmat ja mielentilat vaihtelee.

Juan Muteniac on saanut kasaan ihan ansiokkaan tuottajalevyn. Vierailijoiden lukumäärä on pysynyt hallinnassa ja jälki on viimeisteltyä. Juan on rakentanut periaatteessa jokaiselle biisille hyvät lähtökohdat. Välillä häiritiseekin ehkä se, että biiteistä on tehty tietyille artisteille liian tuttuja ja turvallisia. Isojen biittien lisäksi levyllä kuullaan myös erilaisempaa soundia kappaleiden Sydäntä, Kahdeksantena päivänä ja Tyhjä värssy muodossa. "Koko Suomi" ei ole mitenkään poikkeuksellisen yhtenäinen tuottajalevy, mutta sen kuuntelee paljon mieluummin läpi kuin monet muut vastaavat platat. Oman kiitoksensa tästä ansaitsee itse kapellimestarin ohella myös Iso H.

4 / 5

LINKIT
Arvio: Ezkimo - Muteniaatikot
Facebook: www.facebook.com/pages/Juan-Muteniac-Koko-Suomi-10032010/340197426816?ref=ts
MySpace: www.myspace.com/juanmuteniacsuomi
YouTube: www.youtube.com/user/NorthgrindMusic
Tilaa "Koko Suomi" The Funkiestista

1 kommentti:

Lainkuuliainen Ikonen kirjoitti...

Kiitos rohkaisevista sanoista meidän VP-orkesterin osalta. Uutta materiaalia on tosiaan työn alla, toivottavasti albumiksi asti.