sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Vertikaali - TykinkuulaVertikaali - Tykinkuula
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Tykinkuula (intro)
02. Liekkeihin bensaa
03. Muste
04. Ääniä
05. Suunta ft. Jonibwoe
06. Jenkkilään
07. Aikuinen lapsi
08. Koskaan ei tiiä ft. Henkkapoika, Joutomies, Aakoo & Ovaali

Lapin maakunnassa sijaitsevasta Kemistä on lähtöisin useampia lahjakkaita muusikoita. Esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa Sonata Arctican jätkät, Jori Hulkkonen ja kliseitä viljelevä Heidi Kyrö. Samoilta nurkilta ponnistaa myös 22-vuotias rap-artisti Vertikaali, joka julkaisi viime vuoden puolella "Tykinkuula" -nimisen omakustanteen. Voit ladata levyn ilmaiseksi merkinnän lopusta.

"Tykinkuulan" mukana tulevissa saatesanoissa kerrotaan, että julkaisusta piti alunperin muodostua kokopitkä albumi. Lopputuloksesta tuli kuitenkin eräänlainen välimallin nettijulkaisu: liian lyhyt varsinaiseksi pitkäsoitoksi, liian pitkä EP:ksi. Juuri siltä se valitettavasti kuulostaakin. Suht vakuuttavan intron jälkeen taso tuntuu laskevan biisi biisiltä kehnompaan suuntaan eikä sisäisiltä ristiriidoiltakaan vältytä.

Vertikaali mainitsee levyn avausraidalla musiikin olevan hänelle terapiaa eikä niinkään keino saada pikkulikat voihkimaan. Biiseistä päätellen mies onkin tilittänyt riimivihkoonsa aika kantaaottavia tekstejä. Sanottavaa riittää muun muassa markkinointikoneistoista ja artistin sekä musiikin uudistumisesta. Ehtiipä räppäri kritisoimaan myös kotikuntansa tilannetta, osin omien kokemustensa pohjalta.

Sanoituksellinen anti on tuttua tavaraa: teemoja käsitellään ennalta-arvattavista näkökulmista ja niin tutuin sanankääntein, että sinänsä arvokkaasta kriittisyydestä tulee pinnallista. Osin jopa naiivia. "Politiikka yhtä nukketeatteria / värikuva, hymy naamalla ja numero paperilla / en oo äänestäny enkä aio äänestää / sama kuka pääsee ja kuka ei sitten pääsekään". No, ainakin asenne on kohdallaan.

Asennetta riittää riimien lisäksi myös itse ulosannissa, joka on monilta osin vakuuttavampaa kuin esimerkiksi aiemmin arvioitujen Sammonlahden Lancen ja Tuman flowailut. Varsinkin Vertikaalin ääni sopii räppäämiseen. Yksi heikkous kuitenkin löytyy. Jostain syystä kemiläisen lauluosuudet sekä räpeissä että varsinkin kertosäkeissä aiheuttavat melkoista ärsytystä. Kuulostaa jotenkin väkinäiseltä ja ihmeellisesti tehostetulta hoilotukselta hyvistä lähtökohdista huolimatta.

Parhaimmillaan Vertikaali on synkkien taustojen päällä. Cribsin dubstepahtava biitti Introlla ja Sade-A:n semi-punchlinemainen tausta Musteella luotsaavat räppärin hyvään vireeseen. Siisti tekele on myös Suunta-raidan tausta. Kyseisellä kappaleella Jonibwoe puskee muuten nätin feattivärssyn. Platan ehdottomasti kehnointa antia on kappale Jenkkilään, jolla taivastellaan kuinka Yhdysvalloissa on niin kovin ihmeellistä. Eikä räppäreiden raffia laiffia sivuava päätösraita Koskaan ei tiiä onnistu sekään säväyttämään.

Ennen tätä omakustannetta Vertikaalia on kuultu mm. "Lappi itsenäiseksi" -kokoelmalla sekä Talonpoika Lallin mixtapella. Nettijulkaisut nettijulkaisuina, mutta tällä kertaa platta ei onnistunut vakuuttamaan.

2 / 5

LINKIT
Mikseri.net: www.mikseri.net/vertikaali
MySpace: www.myspace.com/vertikaali
Lataa "Tykinkuula" ilmaiseksi tästä

Ei kommentteja: