perjantai 12. helmikuuta 2010

Turku 201 - SymposiumTurku 201 - Symposium

Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Symposium - Intro
02. Kalmiston Jormas - Narri
03. Isimasa - Clara & Josefina
04. Helppo J - Musta ori
05. k!RBy ft. Isä Nitro - Setä on vähän väsynyt
06. Sakea - Elämän palo
07. TKUG (Isimasa, Hot ´n´ totti & k!RBy) - Hei vaimo
08. Vieläki Lepposaa ft. Haamu - Mikki kiertää
09. Olavi Vola - Skit
10. Kalmiston Jormas - Tasapuolist mielivaltaa
11. L0ja - Ptyalismi2009
12. Dani Cooper, S-Molli & Lime - Lepoo
13. Jimisetä - Yksinpuhalteluu
14. Basick - Unique Technique
15. Gummisetä ft. Isimasa - Hölkynkölkyn pölkyllä
16. Katujen Laki - Likapyykkii
17. AKA - Piruvie
18. Heimo AK - Vastaa päivää
19. Kalmiston Jormas ft. Lempi Joe - Hyvää
20. Chyde, Isimasa, Hot ´n´ totti & k!RBy - Jos mä oisin mä

Vielä viitisen vuotta sitten oli vaikeaa listata turkulaisia räppäreitä. Ritarikunta... ja ryhmän jäsenten sooloprojektit. Ulkopuolisen silmiin hiphop näytti hetkeksi kuolleen perinteikkäästä satamakaupungista. Jopa Cheek riimitteli sinkullaan kuinka "Turku jäätyy".

Chyde teki kuitenkin ansiokasta työtä järjestäessään aktiivisesti hiphop-iltoja Suomen vanhimpaan kaupunkiin. Piireihin ilmestyi uusia nimiä ja muuttovirta toi mukanaan muutamia nuoria tekijöitä lisää. Vuosien varrella "skenestä" on tullut jälleen aktiivinen. Nyt Turussa järjestetäänkin hiphop-festivaaleja ja kasaillaan kokoelmia paikallisten rap-artistien levytyksistä.

"Symposium" on jo toinen kokoelma, joka sulloo turkulaiset tekijät yhdelle ja samalle levylle. Tällä kertaa kokoamisesta ovat olleet vastuussa Kalmiston Jormas, Isimasa, Heiska-Setä sekä Heimo AK. Nelikko on onnistunut tekemään katsauksesta oikeasti laajan ja mielenkiintoisen pyytämällä lätylle mukaan useita täysin tuntemattomiakin nimiä. Kuuntelija ehtii kahdenkymmenen raidan tutustumiskierroksen aikana tavoittaa jotain oleellista turkuräpin luonteesta.

Jo levyn ensimmäinen puolisko on värikäs. Isimasa yrittää iskeä siamilaisia kaksosia kappaleella Clara & Josefina. Hyvin riimittelevä k!RBy sekä aisaparinsa Isä Nitro ovat puolestaan kyllästyneitä nykymenoon biisillä Setä on vähän väsynyt. Turkuun asettuneet nuoret tekijät Haamu ja Vieläki Lepposaa -yhtye pitävät räppimeiningin yllä, kun Mikki kiertää. Ainoasta hyvästä träkistä vastaa kuitenkin TKUG-kolmikko. Hei vaimolla haetaan oikeutusta sällien kosteille vapaailloille. "On otettava loikka siihen mielentilaan / mis voi nöyränä poikana palata taas himaan / anoo anteeksantoo ja ehtoollista / tuomioks yleensä pelkästään ehdollista." Rennon kuvailun kruunaa upea kertosäe.

Olavi Volan huonon vitsin jälkeen Kalmiston Jormas käynnistää kokoelman toisen puolen raidallaan Tasapuolist mielivaltaa. Ilmeisesti kahdesta henkilöstä koostuva L0ja yllättää oivaltavilla sanoituksillaan Ptyalismi2009:llä. Dani Cooper, S-Molli ja Lime ovat puolestaan nostaneet hyvän aiheen eli unenpuutteen tapetille. AKA sylkee Piruviellä hauskoja, mutta yllättävän raakoja läppiä. Kalmiston Jormas ja Lempijoe kertovat mikä on hyvää. Ja levyn päättää lopulta pieni kuittailu arvion alussa mainitulle Cheekille. Miehen kultaa myynyt Jos mä oisin sä -hitti kääntyy turkulaisten suussa muotoon Jos mä oisin mä. Chyden ja kumppaneiden versio tuskin juhlii myyntilistoilla samaan tapaan kuin Cheek, mutta on toteutettu tyylikkäästi.

Erikseen täytyy mainita vielä levyn kuudestoista kappale Likapyykkii. Kyseessä sattuu olemaan kokoelman ainoa lainabiittiin tehty biisi. Ainoa klubibängeriä muistuttava träkki. Yllättäen mikin takaa ei löydy esimerkiksi The Gambit, vaan pienten piirien keskuudessa kulttisuosiota nauttiva Katujen Laki! Omintakeisen tyylittelyn aikana näytetään kaapin paikka niin vihaajille kuin entiselle heilallekin. "Jos et diggaa Lakii, voit imee mun pykälää!" + "mietin mun ex-ämmää ku hyppään mun mustaan Sedaniin / miks koskaan sekaannuinkaan siihen separiin". HAHAHA, classic!!

Mielenkiintoisten ja/tai hyvien biisien vastapainoksi kokoelmalta löytyy myös useampia väsyneitä tuherruksia. Gummisetä ja Jimisetä eivät vakuuta omilla raidoillaan. Levyn ainoa lontoonkielinen styge Unique Technique on nimestään huolimatta hyvinkin tavanomaista enkkuräppiä. Basickin artikulointi on ok ja Ollimaisen Jäbän biitti kuulostaa vähän RJD2:n tuotannolta, mutta läpät on pelkkää ruosteista todistelua. Sakea ei lämmitä ja Kalmiston Jormas olisi saanut jättää panoksensa kahteen hyvään biisiin: Narri on nimittäin jotain ihan muuta kuin priimaa.

"Symposium" tuo mieleen vuosituhannen vaihteen - niin hyvässä kuin pahassakin. Tekemisen meininki, raaputukset, soundi, tilaisuuden antaminen tuntemattomille nimille... Toisaalta suvaitsevuuden takia kokoelmalle on eksynyt myös Basickin tyylisiä nimiä, jotka ovat valitettavasti jämähtäneet kymmenen vuoden takaiseen aikaan. Turkulaisuutta tuodaan mukavasti esille skittien avulla.

Turku 201 -jätkien kokoelma on kaunistelematon niputus turkuräpistä 2009. Sillä on viisi hyvää biisiä: Hei vaimo, Lepoo, Likapyykkii, Hyvää ja Jos mä oisin mä. Loput jäävät syystä tai toisesta keskinkertaisiksi, vaikka aihe olisikin mielenkiintoinen tai räppärit hyviä. "Symposium" on osastoa "kannattaa tarkistaa, mutta varaudu pölyttymiseen".

3 / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/turku201
Tilaa "Symposium" The Funkiestista

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos arvosteluista!

Anonyymi kirjoitti...

Mikko, olet hakoteillä.

Anonyymi kirjoitti...

Asiallinen arvostelu.

Anonyymi kirjoitti...

jos mä oisin mä -biisin alkuunpanija, ja samalla yksi sen kirjoittajista ei ollut kuullut cheekin biisistä tän tekoa ennen muuta kuin nimen. sikäli kyse ei oikeen voi olla "kuittailusta". hyvä arvio kyllä!