tiistai 16. helmikuuta 2010

Tuma - JatkoaikaTuma - Jatkoaika (mixtape)

Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Jatkoajan paikka
02. Laulu lapsille ft. LesoPentu
03. Tuma & Tripla T - Lungi päivä
04. Ne päivät
05. Onnellista panemist
06. Pitkää tietä
07. Päiväst arkisen
08. Homo poppii
09. Annapa ajan palaa
10. Tuma & Will - Näil sanoil
11. Mee vittuun Txxa!
12. Näkemiin

Nurmeksessa vaikuttava Tuma julkaisee musiikkia vaakuuttavaan tahtiin. Mieheltä ilmestyi helmikuussa 2009 viiden biisin netti-EP "Julmat aikeet". Tätä seurasi yhdeksän raitaa sisältänyt "Supisuomalainen" EP. Ja nyt on saatavilla hänen 19-vuotissynttäreidensä kunniaksi julkaistu "Jatkoaika" mixtape.

Tällä kertaa biisilista käsittää jo kaksitoista kappaletta. Vaikka mixtape sopiikin nimensä puolesta kirjoitushetkellä käynnistyviin Vancouverin olympiakiekkoiluihin, raidoilla ei (onneksi) räpätä lätkästä. Aiheiden kirjo on oikeastaan hyvinkin monipuolinen, kuten mixtapella kuuluu ollakin. Tuma räppää mm. lasten kasvattamisesta, onnellisen suhteen salaisuudesta sekä useamman biisin voimin ajasta. Mixtapelle on tungettu huvin vuoksi myös yksi menevämpi biisi (Homo poppii), jolla kokeillaan siipiä bileräpin parissa.

Moni saattaa kyseenalaistaa, miksi näin nuori mc räppää levyllään aiheista, jotka koskettavat lähinnä häntä tuplasti vanhempia ihmisiä. Ei kuitenkaan hätää: Laulu lapsille -träkkiä lukuun ottamatta lyriikoiden sävy ei ole mitenkään erityisen valistava. Sanoma ja tyyli ovat enemmän Tuman kuin keski-ikäisten näköisiä. Esimerkiksi aiemmin mainitun onnellisen suhteen avain löytyy panemisesta eikä mistään pariterapiasta. Suurin osa biiseistä on ihan suoraa kerrontaa ilman sen kummempia syvällisempiä keloja.

Yhtenä poikkeuksena voisi mainita mixtapen ensimmäisen mielenkiintoisemman kappaleen Pitkää tietä, jonka on tuottanut Tapez. Träkki kertoo tiivistettynä matkan tekemisestä; siitä, kun kuljet kohti asettamiasi päämääriä. Hieman salaperäisempi kirjoitustyyli, hyvä kertosäe ja monitulkintainen aihe tekevät biisistä heti normaalia houkuttelevamman. Levyn parhaat biisit käsittelevät muutenkin aikaa: sen kulumista, sen kuluttamista ja sen hyväksymistä.

Tuma on kehittynyt viimeisen vuoden aikana niin räppäämisessä kuin sanoittamisessakin. Enää ei tarvitse kuunnella vain yhtä (hyvin vakavaa) räppäystyyliä tai pelkkiä ympäripyöreitä riimejä. Esimerkiksi Lungi päivä -biisillä Tuma kuulostaa lähes eri räppäriltä vaihtaessaan asenteikkaan räppäämisensä rennompaan sanailuun. Aiheet on rajattu tarkemmin ja pohdiskeleville raidoille on tehty vastapainoa. Nyt osataan nauraa itsellekin, kuten Petri Nygårdin Mee vittuun Petri! -biisiä mukailevalla Mee vittuun Tuma!:lla tehdään. Tai kuten Annapa ajan palaa -raidalla räpätään: "... eihän tääl voi vielkään paskasta musasta sakottaa / meitsi ois varmaan lusimas sitte ... "

Tuma ei ole vieläkään mikään ns. valmis mc. Hyvästä asenteesta ja raa'asta sylkemisestä huolimatta flowta on mahdollista kehittää vielä paljon paremmaksi. Sanoitukset kaipaavat poikkeuksellisuutta. Sitäkin enemmän on tehtävää miksauksen saralla. Mutta se, mikä itsevarmuuden ja heittäytymisen lisäksi tekee Tumasta lupaavan, on hänen vaikutteensa. Miehen tyylissä on selvästi kuultavissa elementtejä suomiräpin kahdesta ääripäästä: "poppiräppäreiden" teknisestä osaamisesta ja vastaavasti "vaihtoehtoräppäreiden" materiaalista. Näillä eväillä Tumalle voi hyvinkin kehittyä ajan myötä oma persoonallinen tyylinsä.

"Jatkoaika" -mixtape on tiivistettynä 12 biisiä, jotka on tehty enimmäkseen lainataustoihin. Teos ei ole kokonaisuutena millään tavalla ihmeellinen, mutta jos levy alkoi kiinnostamaan, suosittelen aloittamaan lataamisen biisistä Pitkää tietä. "Jatkoaika" on enemmänkin osoitus Tuman henkilökohtaisesta kehittymisestä artistina ja osittain kokeiluluontoinen väliprojekti ennen hänen debyyttialbumiaan. Jos "mikseriräppi" putoaa ja haluat kuulla sivuston lupaavimpia osaajia, tsekkaa Tuman mixtape.

2½ / 5

LINKIT
Arvio: Tuma - Julmat aikeet EP
Mikseri.net: www.mikseri.net/njz
MySpace: www.myspace.com/perustuma
Lataa "Jatkoaika" -mixtape ilmaiseksi tästä

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siistit kannet!

Anonyymi kirjoitti...

aika mageet