lauantai 13. helmikuuta 2010

Teuski - PakkoTeuski - Pakko
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Pakko
03. Joenzoon poijjat ft. Haamu
04. Oodi Ekkerille
05. Maan korves
06. Sundaychill ft. Teme
07. Rakkaus on tuoksu
08. Ilmansuuntaa ft. Yrjö-Sakke & Avari
09. Kenen leipää syö
10. Teme ft. Teuski & Julia - Anna sen kuljettaa

Joensuulainen Teuski julkaisi tammikuussa ensimmäisen omakustanteensa "Pakko". 18-vuotias räppäri on vielä varsin uusi tuttavuus suomalaisen rytmimusiikin saralla, mutta esikoinen on siitä huolimatta päätynyt soittoon mm. YleX:n Mestarisoundiin. Lisäksi Super Jannen piti alunperin vierailla levyllä, joten alan ihmiset ovat selvästi vakuuttuneita nuorukaisen taidoista. Arvaamattoman tietotekniikan kanssa painiskeleva Munkkisaaren Keisari jäi kuitenkin aikatauluongelmien vuoksi pois lätyltä.

"Pakko" antaa tekijästään maanläheisen kuvan. Teuski nauraa yhteiskunnan kirjoittamattomille säännöille, mutta osaa samalla nauraa myös itselleen. Huolettomilla biiseillä sanaillaan arkisista aiheista eikä edes yritetä tavoitella mitään turhan monimutkaisia konsepteja. Esimerkiksi chillaaminen, rakkaus ja oma auto saavat ympärilleen omat kappaleensa. Teuski rikastuttaa räppäämistään alituisella sanaleikittelyllä ja hyödyntämällä suhteellisen hyvää lauluääntään.

Ongelmaksi nouseekin se, että nämä kaikki elementit ovat tyypillisiä jo kovin monelle muulle suomiräppärille. Kukapa ei olisi kuullut riimittelijää, joka tarinoi huolettomasta oman tiensä kulkemisesta itseironialla höystetyllä tyylillä. Tai käyttää melodiaa räpeissään. Aksim, Are, Ghetto-Juuhan, Haamu, Hannes Hauska, Huge L, Kipee Bill, Monsteri-Makke, Murkku, Olli-PA, Ruudolf, Stepa, Särre, Timi Lexikon, Tommi Perkele, Älli Leipäjuusto... Erilaisia tekijöitä, mutta kaikki osuvat jollain tavalla Teuskin tyyppisten räppäreiden lokeroon.

Teuskin ainoa ero näihin lonkalta heitettyihin esimerkkeihin on se, että (lähes) kaikki listatuista artisteista tekevät oman juttunsa paremmin. Mietitään ihan vaikka osa-alueittain. Ghetto-J on karismaattisempi. Huge on taitavampi sanaleikittelyssä. Haamulla on smoothimpi ääni. Lapin läänin Scarface on tarinankuljettajana etevämpi. Arella on hauskemmat läpät. Timi Lexikonilla on parempi flow. jne. jne. jne.

Tarkoituksena ei ole tylyttää esikoislevyttäjää maan rakoon vertaamalla häntä epäreilusti kokeneempiin artisteihin. Ei. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että "Pakko"-levyllä ei ole mitään mitä ei olisi tehty jo aikaisemmin. Lyriikoista on vaikeaa keksiä sanottavaa, kun niistä ei jää mitään mieleen. Ei erityisen hauskoja laineja, ei osuvia huomioita, ei yllätyksellisyyttä... Riimit ainoastaan soljuu toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Lisäksi Teuskin sinänsä vaikuttava ulosanti kokee nopeasti "inflaation", kun tyyli pysyy biisistä toiseen samana ja melodisuutta käytetään aivan liikaa tehokeinona. Esimerkiksi lainataustaan tehdyllä Oodi Ekkerille -raidalla tyyli kuulostaa enemmänkin ärsyttävältä.

Teuski vaikuttaa lahjakkaalta räppäriltä, vaikka "Pakko" ei tainnutkaan olla vielä ihan tarpeeksi kypsä teos julkaistavaksi. Miehen materiaalissa lupaavaa on pääosin todella sujuva flow sekä itsevarma asenne. Eikä levyn vierailijatkaan onneksi aiheuta myötähäpeää, vaikka yhden nimi on Yrjö-Sakke. Teme saa feattinsa lisäksi näyttää osaamistaan jopa oman biisin verran, mikä on toisen artistin soololevyllä aina hieman hämmentävää. Nopsajalalta kuulostava sälli ei tuo mitään lisäarvoa levylle. Sen sijaan levyn parhaaksi anniksi nousee aina yhtä vakuuttavan Maramicen biitit. Erityispropsit Rakkaus on tuoksu -biisin upeista voksusampleista, jotka on spotattu ansiokkaasti eräältä suomipopin kuningattaren kultalevyltä.

2½ / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/teuskiteppana
Tilaa "Pakko" The Funkiestista

Ei kommentteja: