sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Sammonlahden Lance - Tykki-Öljy-Massi-PöllySammonlahden Lance - Tykki-Öljy-Massi-Pölly
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Nappi
02. Radalla taas
03. Transistori lojuu
04. Petollista paskaa ft. Cotton & Slaidi
05. Sotapojan laulu
06. Sekasi ft. Sekava Severi

Sammonlahden Lance on lappeenrantalainen mc, joka on aiemmin julkaissut materiaalia nimellä Balance ja kuuluu lisäksi Caaos BN -nimiseen yhtyeeseen. Miehen ensimmäinen uudella artistinimellä väsätty EP kantaa nimeä "Tykki-Öljy-Massi-Pölly". Nimihirviö on tällä hetkellä myynnissä Equal Dreams -verkkopalvelussa ja tulossa myöhemmin kaupattavaksi myös "fyysisesti".

Nykyään Joensuussa vaikuttava artisti on tullut jo aiemmin tunnetuksi yhteiskuntakriittisistä sanoituksistaan. Kuten uuden omakustanteenkin nimi antaa ymmärtää, samalla linjalla jatketaan edelleen. Heti avausraidalla jenkkien presidentillä todetaan olevan Nappi, jota painaessa "kuolee lapsi". Kappaleella mietitään ketkä tätä koneistoa lopulta pyörittävät ja millaisia mahdollisuuksia meille jää asettua heitä vastaan.

Toisaalta oman tilansa saa myöskin ihan straight up päihteet ja sekoilu. Itse asiassa Radalla taas -tyyppinen biisi suoraan Napin perään aiheuttaa aika mielenkiintoisen kontrastin. Hetken sitä miettii, mikä funktio tällaisella raidalla koko EP:llä ylipäätään on. Oli kappale sitten tehty huvin vuoksi tai ongelmien seurauksia kuvaavaksi. Träkit Petollista paskaa ja Sekasi onneksi tasapainottavat tätä tunnetta.

Sammonlahden Lancen flowsta tulee mieleen sana "amatöörimäinen" ja mielikuvaa tukee biitit, jotka puolestaan kuulostavat aika lailla raakileilta. SL ei ole huono räppäämään, mutta mitään hienouksia hänen riimittelyltään on turha odottaa. Painopiste on vakavalla, vihaisella ja puristetulla ulosannilla. Myös levyllä vierailevat tuntemattomat suuruudet ovat suurin piirtein samaa tasoa Sammonlahden Lancen kanssa.

Artistin itsensä tuottamien taustojen "halpa" taso kääntyy lopulta kuitenkin levyn eduksi. Niissä on nimittäin ideaa ja jonkinlaista selittämätöntä viehätysvoimaa. Oma osansa voi toki olla silläkin, että huipputuotantoon tottuneena sellainen aito fiilis puskee aloittelijamaisista biiteistä normaalia voimakkaammin läpi. Hiomatonta, luonnollista sekä yksinkertaista soundia.

Mitä tulee sanoituksiin, niin odotin niiden antavan enemmän ajattelemisen aihetta. "Nyt ne jenkit sotii öljyn puolesta" -tyyppinen kerronta ei puhuttele. Lyriikat kuljettaa biisejä mallikkaasti eteenpäin, mutta siihen se oikeastaan jääkin. Kuudesta raidasta yksi on yli muiden. Sodasta palaavat, sankareiksi ylistetyt yhdysvaltalaissotilaat asetetaan hieman erilaiseen valoon Sotapojan laululla. Konsepti ja oikeastaan kaikki muukin biitistä kertosäkeeseen toimii.

2½ / 5

LINKIT
Equaldreams.com: fi.equaldreams.com/sammonlahdenlance
Kotisivut: www.balanceprojects.net
Mikseri.net: www.mikseri.net/caaosbn
MySpace: www.myspace.com/balanssi

Ei kommentteja: