lauantai 6. helmikuuta 2010

Juno - V-TyyliJuno - V-Tyyli
Monsp Records, 2010

Biisilista
01. Intro
02. Aamukahvit ft. Pyhimys
03. Kirjotuspöytä
04. Kukka kedolla
05. Pullopostii
06. Pohjanmaan kautta ft. Heikki Kuula
07. Sitaatti
08. Postapocalyptica ft. Matinpoika
09. Viihdepallo ft. Jontti & TPH
10. Tervetuloo, tervemenoo ft. Matinpoika
11. Ei pitäis
12. Talviunta

21-vuotias Juno julkaisi debyyttialbuminsa "13" Yellowmic Recordsin kautta vuonna 2008. 22-vuotias Juno sai vakuuttavan esikoisjulkaisun myötä ns. levytyssopimuksen Monsp Recordsille vuonna 2009. 23-vuotias Juno julkaisi toisen pitkäsoittonsa "V-Tyyli" Monspin kautta 27. tammikuuta vuonna 2010. Ja tähän stop. Millainen lätystä tuli? Mihin suuntaan helsinkiläisen räppärin artistiura on menossa? Mitä tekee 24-vuotias Juno?

"V-Tyyli" alkaa erinomaisella Introlla. Flamin taustaan tehdyllä avausraidalla Juno esittelee itsensä sekä uutukaisen teoksensa. Samalla mies käyttää tilaisuuden hyväksi ja kuittaa Asa-vertaukset, joita kriitikot sekä kuluttajat esittivät hänestä debyyttilevyn kohdalla. Hienosti tiivistetyn infopaketin lomassa artistin sujuva flow ja rohkea äänenkäyttö tulevat vaikuttavasti esiin. Juno antaa itsestään huomattavan itsevarman ja rehellisen kuvan. Varsinaisesti levyn - ja monien muiden vuorokaudet - käynnistää kuitenkin Aamukahvit, jolla mukana on myös suomiräpin aktiivisin värssynlainaaja Pyhimys.

Junon mielentilaa ja luonnetta avataan kappaleilla Kirjotuspöytä, Kukka kedolla ja Pullopostii. Paljastuu, että kyseessä on maanläheinen luonnon ystävä, joka seuraa maailman kehittymistä varauksella. Alkoholi ja suomalainen juomakulttuuri saavat myös oman levytilansa, kun Juno tarkastelee teemaa yhdessä Heikki Kuulan kanssa. Jälkimmäisenä mainittu sylkee tavallista kryptisemmin kirjoitetut linjat, joiden aikana mainitaan mm. Shakiran lanne ja pirivauvat. Wau. Haluan heti t-paidan, jota koristaa ahdistavaan verseen sisältyvä läppä "elämä on aivotärähdys likasel tiellä".

Lisää sitaatteja löytyy seuraavalta raidalta (Sitaatti). Päätön meno toimii eräänlaisena väliaikana tulevalle, sillä Postapocalyptica aloittaa "V-Tyylin" kolmen biisin kriittisemmän osion. "Trilogian" ehdoton helmi on Jontin ja Timo Pieni Huijauksen kanssa tehty Viihdepallo. Biisillä ei ainoastaan yhdisty kolme eri levy-yhtiötä, vaan myös kolme eri näkemystä harhaanjohtamisesta, manipuloinnista sekä kansalaisten lammasmaisuudesta. Poukkoilevan biitin päällä elementissään on erityisesti Jontti, joka räppää mm. lasten muuttumisesta hyperaktiivisiksi hortoilijoiksi. Elämästä ja maailmasta ylipäätään kertova Tervetuloo, tervemenoo ei jää paljoa jälkeen: Matinpoika tekee vahvan featin niin kertosäkeessä kuin räpeissäkin.

Albumia ei suinkaan lopeteta liian vakaviin tunnelmiin. Siitä pitää huolen (hyvällä tapaa) siirappinen kunnianosoitus Junon elämän naiselle ja samalla "baby mommalle" - Ei pitäis. Sekä Talviunta-nimellä kulkeva päätösraita, joka kuitenkin kertoo lähinnä yksittäisestä työmatkasta ja keloista sen aikana. Oikeastaan samalla sulkeutuu Aamukahvit-raidan käynnistämä ympyrä: aamurutiineista on päästy yli 40 minuutin räppäämisen jälkeen takaisin aamurutiineihin. Platan ostavia hoppipäitä hemmotellaan vielä salaisella bonusbiisillä. Gangsta-vinkunoihin nauhoitetussa musafiilistelyssä on mukana yllättävä vierailija pohjoisesta.

Pitkäsoiton biitit periaatteessa puoliksi tehneet Janne K. ja Puukko-Jere ovat tehneet vierailevien räppäreiden tavoin hyvää duunia. Ja Juno on tietysti tehnyt osuvia biittivalintoja. Varsinkin Jannen taustojen käyttäminen on hienoa, sillä kyseessä on yksi tämän hetken taitavimmista hiphop-tuottajista Suomessa. Nättejä sampleja, upeita tunnelmia ja nostalgiaa. Ai että. Puukko-Jeren kokeilevampi ja vauhdikkaampi tuotanto sopii taas mainiosti muihin träkkeihin.

Nyt kun koko arvion ajan on länkytetty muista kuin itse levyn päänerosta, niin lienee aika ottaa myös Juno käsittelyyn. Edellislevyllään mies todella otti jopa liikaa vaikutteita Asan tyylistä. "V-Tyylillä" Juno on päässyt kyseisestä ongelmasta kokonaan eroon. Nyt räppääminen, sanoitus, presenssi... kaikki on enemmän Junoa. Ja siten tietysti luonnollisemman ja persoonallisemman kuuloista. Riimittelijänä herra on taitava. Sanoittajana kypsempi kuin koskaan ennen. Tärkein kehitys on kuitenkin tapahtunut juuri mikkipresenssin saralla. Kuten jo aiemmin mainitsin: Junon itsevarmuus on aivan eri luokkaa kuin "13":ta.

Memento. Palataan alun kysymyksiin. "V-Tyyli" on vakuuttava kokonaisuus, jolla ei ole heikkoja raitoja. Biisejä ja Junon räppäämistä kuuntelee mielellään. Kaikki tuntuu vaan olevan "oikein": tekijät, riimit, riimien paikat jne. Levyltä kuitenkin puuttuu vielä se ominaisuus, joka erottaa sen hyvistä levyistä loistavien joukkoon. Se ei puhuttele, se ei ole kovin yhtenäinen eikä aihevalinnat ole persoonallisimmasta päästä. Mutta se on rap, viihdyttävä ja kypsä. Toki nämä määritelmät eivät (puolin ja toisin) päde kaikkiin biiseihin. Helsinkiläisräppärin ura jatkuu ehdottomasti nousujohteisena. 24-vuotias Juno saattaa olla jo Monsp Recordsin uusi keulakuva.

4 / 5

LINKIT
Arvio: Juno - V-Tyyli
Levy-yhtiö: www.monsp.com
MySpace: www.myspace.com/juno09
Tilaa "V-Tyyli" The Funkiestista

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kuka mahtaa olla tää bonusträkin vierailija?

Mikko kirjoitti...

Sori, unohtu vastata tähän. Kyseessä on Junon ikätoveri. Enempää vihjeitä en viitti antaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Stepa