maanantai 1. helmikuuta 2010

Huge & Mode - Pummien miljonääriHuge & Mode - Pummien miljonääri
Monsp Records, 2010

Biisilista
01. Introineen
02. Pilvet ladontaa
03. Kaupunkiin
04. Getonit
05. Flowretten syndrooma
06. Datablues
07. Hetekka haze
08. Tunne kuollut
09. Räimettäs
10. Duunijazz (mono)
11. Mitä sä haluut
12. Ajatelmia
13. Don Juon
14. Älä leiki ittelläs
15. Sanatukotus
16. Taantumakasvo
17. Mania
18. Varjosta aurinkoon
19. Lopputekstit

Ympäri käydään ja yhteen tullaan. Huge L:n ja Moden vuonna 2007 ilmestynyt yhteislevy "Seministit" käynnisti koko Tuoreet platat -blogin. Nyt kaksikko on täällä taas.

Monsp Recordsin julkaisema "Pummien miljonääri" etenee hieman samalla tapaa kuin Hugen kiitelty soololevy "Touché". Albumin ensimmäisellä puoliskolla brassaillaan nokkeluudella, kun taas jälkimmäisellä siivulla heittäydytään syvällisemmäksi. Yhdistävänä tekijänä toimii myös levyn pitkä kesto: 19 raidassa ja 74 minuutissa riittää pureskeltavaa.

Ei ole yllätys, että sanaleikittelyistään tunnettu multiriimi-kuningas Huge L hallitsee platan avauspuoliskoa. Vantaalainen on elementissään saadessaan tarkastella esimerkiksi digitaalista kulttuuria (Datablues) ja nekrofiliaa (Tunne kuollut) lennokkaan huumorin kautta. "Vaik on tyttö siin vieres / silti nollii ja ykkösii mieles" -tyylisiä kuningasläppiä riittää joka raidalle. Matalaääninen Mode pääsee samalle tasolle ainoastaan käsitellessään seksiä isälliseen sävyyn.

Hugen dominointi huipentuu hänen soolokappaleeseensa Duunijazz (mono). Äärimmäisen verkkainen tausta on vastakohta kaikelle sille hektisyydelle, minkä biisin aihe (työnteko) tuo mieleen. Huge tulkitsee eheät riiminsä hänelle epätyypillisen pehmeällä tyylillä, välillä jopa eläytyen laulamalla. Juuri erinomainen tyylittely ja ainutlaatuinen tunnelma tekevät Duunijazzista pitkäsoiton parhaan biisin. "Mulla on töihin hyvä tatsi, en ota sitä vakavasti / siit asti ku olin lapsi, mua on kiinnostanu bucksi / mut ei se, et viikkorahaa antaa joku natsi"

Tämän jälkeen Huge siirtyy enemmän taka-alalle ja levyä alkaa kuljettaa suoraviivainen, hyvinkin irrallisista pohdinnoista versensä kasaava Mode. Käytännössä Moden soolobiiseiksi voisi laskea raidat Mitä sä haluut, Don Juon ja Sanatukotus. Levyn alkupuolta hallinneet tiukasti rajatut teemat vaihtuvat samalla löyhemmiksi aihepiireiksi. Tarkoitan tällä sitä, että kappaleilla pyöritellään useampia eri aiheita päällekäin yhden tietyn sijaan.

Räpeissä vilahtelee näistä aiheista useimmin raha. Varsinkin Mania kulminoituu siihen kuinka kaikki pyörii paperin ympärillä. Soolobiiseillään Mode räppää myös minäkeskeisyydestä sekä ihmisten ajelehtimisesta materian maailmassa. Jälkipuoliskon parhaaksi träkiksi nousee Varjosta aurinkoon, etenkin loistavan kertosäkeensä takia:

"Varjosta aurinkoon, mä varjostan aurinkoo / jos joudun vararikkoon, meen varjosta aurinkoon / varjosta aurinkoon, mä varjostan aurinkoo / jos ei maailmas kaunist oo, sama kai sit mis oon"

Paikka auringossa on tavoittelemisen arvoinen, mutta kun aseman vihdoin saavuttaa, tiedätte mihin isokenkäiset haluaa vilvoittelemaan. Varjoon. Ja kun asiaa ajattelee kaunistelematta: lopulta on se ja sama missä sitä luuraa, "jos ei maailmas kaunist oo".

Levyllä ollaan tehty muutamia mielenkiintoisia ratkaisuja. Vaikuttaa siltä, että Hugelle ja Modelle yksi verse voi tarkoittaa mitä tahansa kahdesta barista muutamaan A4:seen. Värssyillä ei siis ole mitään vakiopituuksia eikä rakenteissa ilmene muutakaan kaavamaisuutta. Paitsi se, että levyn neljällä ns. aiheettomalla räppibiisillä (Pilvet ladontaa, Flowretten syndrooma, Räimettäs ja Ajatelmia) ei ole kertosäkeitä. Koska Moden flow osoittautuu keskinkertaiseksi, kappaleiden taustat vaihtuvat usein niin, että ne sopivat miehen tyyliin.

"Pummien miljonääri" latistuu kuitenkin hyvän alun jälkeen raskaaksi ja sekavaksi paketiksi. Levyn alku viihdyttää Hugen ja Moden poikkeuksellisen nokkeluuden takia. Samaa poikkeuksellisuutta ei kuitenkaan kuulla enää, kun nokkeluudesta pitäisi siirtyä kantaaottavammalle linjalle. En sanoisi levyn olevan liian pitkä, mutta ehdottomasti liian tylsistyttävä yhteen putkeen kuunneltavaksi.

Muita isoja miinuksia "Pummien miljonäärillä" ei ole. Edeltäjäänsä omaleimaisempi paketti (koska vastaavana tuottajana on Antti Innasen sijaan Huge) ja iso kehitysharppaus eteenpäin "Seministeistä". Toivottavasti ILS-tuotanto ei lopu tähän.

4 / 5

LINKIT
Arvio: Huge & Mode - Seministit
Levy-yhtiö: www.monsp.com
Musiikkivideo: Getonit
Musiikkivideo: Hetekka haze
Musiikkivideo: Kaupunkiin
MySpace: www.myspace.com/ilstrumentals
Tilaa "Pummien miljonääri" The Funkiestista

Ei kommentteja: