torstai 14. tammikuuta 2010

Rimma - Viimeinen vuoteniRimma - Viimeinen vuoteni
Omakustanne, 2010

Biisilista
01. Sisään
02. Vastauksii ft. Debi-B
03. Hei älä itke
04. En tiiä miten kiittää
05. Tää on
06. Edelleenki täällä
07. Enkelten kyynelillä ft. Stilisti
08. Viimeset sanat
09. Auringon jälkeen ft. Toni Pandora
10. Katupolitiikkaa
11. Pahuudenkartano
12. Ulos

Tuoreet Platat käynnistää uuden vuosikymmenen omakustanteella, jonka takaa löytyy nainen. 23-vuotias Rimma on nimittäin vastuussa "Viimeinen vuoteni" -nimisen kokonaisuuden sisällöstä.

Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi törmännyt suomalaisen naisräppärin julkaisuun. Esimerkiksi Mariskan tuorein albumi "Suden hetki" julkaistiin jo viitisen vuotta sitten. Rimma ei pääse kuitenkaan yllättämään täysin puskista: kuopiolaista ollaan kuultu mm. Don Bigileonen kulttisuosioon nousseella debyyttilevyllä viime kesänä.

Platan nimi "Viimeinen vuoteni" voisi olla yhtä lailla "Viimeinen levyni". Rimma tekee nimittäin hyvin selväksi, että aikoo tämän rykäisyn jälkeen pitää määrittelemättömän pituisen tauon räpin väsäämisestä. Itse kappaleet käsittelevät musiikinteon sijaan elämää ja erityisesti sen päättymistä. Esimerkiksi biisit Viimeiset sanat, Enkelten kyynelillä ja Hei älä itke kuuluvat jälkimmäisenä mainittuun kategoriaan.

Rimmasta välittyy kappaleiden kautta uskottava kuva. Hän omaa ensinnäkin äänen, jota on miellyttävä kuunnella niin räpeissä kuin lauluosuuksissakin. Tekstit ovat yksinkertaisia pohdiskeluita, jotka on kuitenkin kirjoitettu hyvin sujuvaan muotoon. Kappaleet (ja itse asiassa koko levy) tuntuvat etenevän loogisesti. Ja ennen kaikkea: Rimma kuulostaa luonnolliselta. Hänen riimittelyssään ei ole pätkääkään yliyrittämistä tai mitään muutakaan epäolennaista todistelua.

Näin alkuihastuksen jälkeen on kuitenkin sanottava, että tylsyys iskee tätä levyä kuunnellessa nopeasti. "Viimeinen vuoteni" kun on tosiaan kasattu turvallisesti perusasioiden äärellä pysyen ja sanoituksissa vakava ote säilyttäen. Mitä jää sen jälkeen, kun Rimma todetaan vastakkaisen sukupuolen edustajana yllättävän vakuuttavaksi räppäriksi? Koruttoman perinteinen räppilevy.

Rimma hallitsee tiettyjä osa-alueita paremmin kuin monet miespuoleiset kollegansa. Näitä ovat mm. itsekriittisyys, luonnollisuus ja sanoitusten jatkuvuus. Se ei kuitenkaan tee hänestä tai tästä levystä mitenkään erityisen poikkeuksellista tapausta. Platan parhaaksi kappaleeksi nousee Rimman kumppanille osoitettu feelgood-raita Tää on.

2½ / 5

LINKIT
Mikseri.net: www.mikseri.net/rimma

Ei kommentteja: