lauantai 9. tammikuuta 2010

Meissi - 1000 kuvaaMeissi - (Sanat kertoo enemmän kuin) 1000 kuvaa
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. 1000 kuvaa
02. Tutka ft. MGI
03. Tähti ft. Krisu
04. Oikein ft. Cheek
05. Pinnan alla ft. Japi
06. Avaimet ft. Iisakki
07. Piilossa
08. Unta ft. Jopi & Matu
09. Katkeraa kalkkia ft. Veljenpojat
10. Valot ft. Vesa Suonto
11. Laiha lohtu
12. Elämäni vedossa
13. Ääneen ft. Krisu
14. Tyytyväinen
15. Aikuisia
16. Ei tänään ft. Japi
17. Viimeiseen hengenvetoon ft. Ideaali & Jay Who?

Tuoreet platat -blogi laittaa aivan tuota pikaa viime vuoden kovimmat levyt järjestykseen. Ehdokkaiden listalle viimeisenä pinnisti Meissi, joka julkaisi pitkäsoittonsa "(Sanat kertoo enemmän kuin) 1000 kuvaa" juuri ennen joulunpyhiä. Kyseessä on Veljenpojat-kollektiiviin kuuluvalle räppärille jo neljäs omakustanne.

Albumin käynnistävä nimikkobiisi 1000 kuvaa antaa ymmärtää, että levyllä tullaan kuulemaan hyvinkin henkilökohtaista tekstiä. Meissi esittelee tiukan tilityksen lomassa myös teknistä osaamistaan: napakat multiriimittelyt nopeatempoisemmalla flowlla luonnistuvat kuin vettä vaan. Heti tämän jälkeen tapahtuu kuitenkin yllättävä käänne: seuraava biisi ei olekaan raastavaa vuodatusta, vaan levyn hyväntuulisin bileralli Tutka. Sash!:n ysärihitti Ecuadoria samplaava träkki on lajityypissään erinomainen tekele - eikä vähiten MGI:n valtavan panostuksen vuoksi (biitti, kertosäe, adlibit).

Levyn aloitus kertookin jo kaiken tarvittavan "1000 kuvaa" -albumin pääasiallisesta linjasta: heitellään tasaisin välein pohdiskelevampia biisejä ja jotta platasta saadaan monipuolinen, pidetään kuuntelijoiden mielenkiintoa yllä menevämmillä raidoilla niiden välissä. Joitakin poikkeuksia tietysti löytyy, kuten Cheekin kanssa tehty träkki Oikein. Kappale käsittelee ennalta-arvattavasti (mutta hyvin) suomalaisten räppäreiden työmoraalia. Eli lupaillaan ja puhutaan, mutta mitään ei tehdä - ainakaan annetun aikataulun mukaisesti. Oikein voisi tosin kertoa myös ulostamisesta, sillä molemmat räppärit käyttävät ko. toimenpidettä vertauskuvana.

Useimmiten artisti on parhaimmillaan silloin, mitä enemmän hän antaa itsestään raidalle. Meissi ei ole mikään poikkeus. Levyn kohokohta on nimittäin Laiha lohtu, jolla mennään oikeasti pintaa syvemmälle tervakoskelaisen räppärin menneisyyteen. "1000 kuvaa" -albumin pisin kappale onnistuu kuvailemaan jopa koskettavalla tavalla pienen pojan elämässä tapahtuvia mullistuksia ja sitä, kun ei ole ketään jolle niistä kertoa. Yllättävän rehelliseksi äityvää biisiä edeltää toinen hyvä kappale: öisestä inspiraatiosta ja tuotteliaisuudesta kertova Valot. Vuoden 2008 Idolsista tuttu Vesa Suonto niittaa raidalle aivan uskomattoman kovan kertosäkeen!

Kuten Laiha lohtu -kappaleen kertosäkeessäkin todetaan: tällaisiin tarinoihin on helppo samaistua. Sitä kautta myös Meissiin on helppo samaistua. Se on yksi levyn vahvuuksista. Toinen on hänen hyvä verkostonsa ja visionsa: "1000 kuvaa" on pullollaan hyviä kertosäkeitä ja etenkin päräyttäviä biittejä ammattitaitoisilta tekijöiltä. Kappaleet etenee niin luontevasti, ettei niiden rakenteisiin tarvitse kiinnittää sen suurempaa huomiota. Mielenkiintoinen on myös Meissin lähestymistapa räppäämiseen: asenne kuulostaa välillä munattomalta, mutta flow on silti sujuva.

Meissi jätti edellisellä soololevyllään ("Kauas pilvet karkaa", 2007) itsestään hieman teennäisen kuvan. Tällä platalla tuo ongelma on saatu suurimmaksi osaksi karistettua. Olkoonkin, että levyltä löytyy yhtymäkohtia Cheekin vastaaviin. Räjähtävä intro, ristimänimensä paljastaminen, choppaukset, henkilökohtaisuus... Cheekin kopiota ei Meissistä saa, mutta samoja piirteitä löytyy. Oli ne sitten tahattomia tai tahallisia. Sanoitukset ovat yleisesti ottaen varsin päteviä, vaikka teemat useasti käytettyjä olisivatkin.

Seitsemäntoista biisin joukkoon mahtuu kuitenkin myös aimo annos kliseitä. Ja varsinkin pari aivan turhaa raitaa, jotka olisivat voineet jäädä korkeintaan nettijulkaisuiksi. Mikä tää Katkeraa kalkkia esimerkiksi on? Ihan ymmärrettävää, että tehdään Veljenpojat-reppausraita, mutta toi helpon kaavan mukaan tehty rähinä siitä kuinka jätkät ovat kasvaneet räpin parissa nykyhetkeen on äärimmäisen tylsää. Samaten Ei tänään, vaikka Meissiltä taas taidokasta kikkailua kuullaankin. Älkää hei tulko tänään haastaan meille riitaa tai Japi näyttää teille palan. Oh shiiieeet!

Muutamaa ongelmakohtaa ja levyn sekavuutta lukuun ottamatta "1000 kuvaa" on hyvä albumi. Potentiaalia riittäisi jopa kaupalliseen menestykseen, mikäli sama sisältö olisi tyrkätty markkinoille joko ison levy-yhtiön tai tunnetun indielafkan kautta. Artisti räppää tutuista ja turvallisista aiheista, mutta tekee sen hyvin. "1000 kuvaa" on levy, jota kuunnellessa Meissin äiti voi olla ylpeä pojastaan. Ja ennen kaikkea myös Meissi itse itsestään.

Parhaat biisit: Tutka, Tähti (kemia Krisun kanssa toimii), Avaimet, Valot, Laiha lohtu.

3½ / 5

LINKIT
Kotisivut: www.veljenpojat.com
MySpace: www.myspace.com/meissi

Ei kommentteja: