perjantai 15. tammikuuta 2010

Eetu Newman & Ra Viidakko - $lummien FryckmanitEetu Newman & Ra Viidakko - $lummien Fryckmanit
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Rikollinen
02. Isot pojat ft. Teme Kanuuna
03. Läpi galaksin
04. Keinolapset
05. Uskomaton
06. Kokovartalosekundakondomi
07. $lummien Fryckmanit ft. Frygä Baby
08. Pankkii beibi
09. Laiva (Ramix)
10. Skrugu mua frygäks

Huh! Taannoisesta Tuoreet Platat Awards -listauksesta jäi valitettavasti mainitsematta yksi viime vuoden positiivisimmista yllätyksistä. Nimittäin Eetu Newmanin ja Ra Viidakon yhteinen Internet-julkaisu "$lummien Fryckmanit".

Peter Fryckmanin mukaan nimetty levy on kestoltaan alle puolituntinen, vaikka sisältääkin yhteensä kymmenen kappaletta. Tämä ei tarkoita sitä, että julkaisu olisi kasattu vasemmalla kädellä huitaistuista raakileista. Ehei. Nopeasti etenevältä platalta on ainoastaan jätetty kaikki epäolennainen pois. Ei mukahassuja välispiikkejä, ei liian usein toistuvia kertosäkeitä eikä ylipäätään minkäänlaista fillerimeininkiä. Sinänsä rohkea, mutta fiksu veto nuorilta artisteilta.

Lyhyillä biiseillä räpätään... no, räpätään. Monilta biiseiltä on vaikeaa erottaa isompia teemoja, sillä pelkästään taitavan riimittelyn perässä pysytteleminen on työlästä. Etenkin Ra Viidakko tekee vaikutuksen suoraviivaisella tyylillään. Sälliltä löytyy sitä kovasti kaivattua swäggeriä. Eetu Newman omaa puolestaan hieman monipuolisemman ulosannin. Vaikka mitään vuorottelun kaltaista toimintaa ei levyllä kuulla, tuntuu duon kemia tästä huolimatta toimivan. Parhaimmillaan kaksikko kuulostaa Suomen vastineelta Mobb Deepille.

Silloin kun biiseiltä onnistuu hahmottamaan käsiteltävän aiheen, löytyy lisää kehun aiheita. Esimerkiksi platan huikein raita Keinolapset sivuaa kadonnutta lapsuutta ja nuorten mielenterveysongelmia. Normaalilla suomirap-levyllä aiheesta räpättäisiin kyynel silmäkulmassa, esittäen erilaisia "viisaita" kysymyksiä taustalla soivan pianonpimputuksen päälle. Eetu Newman ja Ra Viidakko lähestyvät sekä käsittelevät teemaa tuoreemmalla tavalla. Läpät on kirjoitettu enemmänkin iskulinjamaiseen muotoon eikä itsevarmaa ns. katuasennetta ole heivattu nurkkaan.

Erillisen mainintansa ansaitsee vielä julkaisun biitit, joita ilman "$lummien Fryckmanit" ei olisi mitään. Levyn taustoista on pääosin vastannut Ra Viidakko itse. Tyyppi ei ole ainoastaan lupaava räppäri, vaan myös hyvin lahjakas tuottaja. Platalta löytyy koko kavalkadi: bängäävä "electro"-kikkailu (Uskomaton), minimalistiset street synkistelyt (Keinolapset, $lummien Fryckmanit), ysärimelankoliaa (Laiva), funkkivaikutteista kamaa (Skrugu mua frygäks) jne.

"$lummien Fryckmanit" -levyä ei voi laskea vuoden 2009 parhaimpien julkaisujen joukkoon, mutta se on selvästi yksi pirteimmistä yllätyksistä vähään aikaan. Vaikeaa keksiä mitään pahaa sanottavaa. Ja tätä saa ilmaiseksi? Huh.

3½ / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/slummienfryckmanit
Lataa "$lummien Fryckmanit" ilmaiseksi tästä

2 kommenttia:

Eetu Newman kirjoitti...

Kiitos arvostelusta.

Pieni korjaus viittaukseen että nimi olisi "lainattu" Hugelta ja Modelta on se että on käynyt pelkkä sattuma. Levyn nimi ollut tiedossa jo ennen kuin "pummien miljonäärit" levystä oli edes infoa.

Hyvää jatkoa kaikinpuolin.

-Eetu

Mikko kirjoitti...

Korjattu.