torstai 17. joulukuuta 2009

RJaarli - Avaa silmäsRJaarli - Avaa silmäs
Pass The Mic Organization, 2009

Biisilista
01. Avaasilmäs ft. Eemeli
02. Tekojenseurauksia
03. Hitailla
04. Synninpäästö ft. Pikkolo
05. Faktahommaa
06. Mieti
07. Vääräsuunta ft. Mike
08. Tanssiriemusta
09. Aseeton ft. Levil
10. Kunneslopulta ft. Eemeli
11. Sunnuntai ft. Oiva Vedätys, Pikkolo, Puge, Jake & Sugar Ray Nixxa
12. Loppuun alkuun koskettaa (Outro) ft. Eemeli

Huhtikuussa 2009 perustettu Pass The Mic Organization laajenee levy-yhtiöksi. Aiemmin vain tapahtumajärjestäjänä toimineen lafkan ensimmäinen julkaisu on espoolaisen RJaarlin debyyttialbumi "Avaa silmäs".

Levy käynnistyy yhdessä Eemelin kanssa tehdyllä nimikkoraidalla Avaasilmäs. Kappaleella esitetään lievästi sanottuna pintapuolista kritiikkiä anonyymeille "päättäjille" ja kehoitetaan kuuntelijoita heräämään todellisuuteen. Samanlainen kantaaottava linja jatkuu myös seuraavien biisien aikana. RJaarli käyttää rap-musiikin mahdollisuuksia hyväkseen ja mahduttaa verseihin paljon asiaa. Sillä on kuitenkin myös varjopuolensa: välillä räpeissä joudutaan kiirehtimään turhaan eikä itsestäänselviltä valistuksiltakaan voi välttyä.

Pitkäsoiton alku ei opettajamaisessa paasauksessaan ole itse asiassa kovin vakuuttava. Flow on hapuileva, biitit eivät sytytä ja riimeistä on vaikea saada mitään irti. "Avaa silmäs" -platan ensimmäinen vakuuttavampi biisi pyörähtääkin käyntiin vasta viidennen raidan kohdalla. Jaarlin itsensä tuottama Faktahommaa kyseenalaistaa median välittämiä arvoja. Nokkela TV-sarjojen käyttö disautuksen apuna syöttää formaateille niiden omaa lääkettään.

Seitsemän biisin jälkeen levyn vakava pohdiskelu kääntyy astetta huolettomampaan suuntaan. Reggae-vaikutteita, sunnuntaichillausta ja rakkautta. Etenkin Levil:n tunteellinen vierailu Aseeton-träkillä piristää levyä huomattavasti. Yksi "Avaa silmäs" -levyn erikoisuuksista on, että kappaleiden vierailijat saattavat vetää sen normaalin yhden värssyn lisäksi myös toisen versen heti perään ja heittää vielä kertosäkeenkin purkkiin. Plussaa kaavamaisuuden rikkomisesta.

Levyn kliimaksi koetaan ennen outroa, kun RJaarli kumppaneineen kerääntyy tekemään rentoa possebiisiä Sunnuntain hyvistä ja huonoista puolista. Oiva Vedätys jättää muut räppärit varjoonsa hauskalla petosmaisella tyylillään ja läpillään. Biittipään jumittava tausta sopii välittömän biisin tunnelmaan loistavasti. Samalta tuottajalta on levyllä kaksi muutakin erinomaista biittiä: Vääräsuunta sekä Tanssiriemusta. Miehen neljäs sävellys Hitailla ei ihan yllä samalle tasolle ja on kaiken lisäksi käytetty jo Kultajousen toimesta aiemmin tänä vuonna.

RJaarlille täytyy antaa pisteet siitä, että "Avaa silmäs" -debyytistä on yritetty tehdä monipuolinen, mutta kriittinen kokonaisuus. Valitettavasti sanoitukset eivät vaan tarjoa uutta ajateltavaa tai oivaltavia havaintoja eivätkä ne oikein edes viihdytä. Tärkeimpänä täytyy mainita, että RJaarlilta puuttuu karismaa. Jonkinlainen särmä tai tunnepitoisempi itseilmaisu toisi jo paljon eloa virkamiesmäiseen räppäämiseen. "Avaa silmäs" jää taas yhdeksi mitäänsanomattomaksi suomirap-levyksi, jolta tosin löytyy omat huippukohtansa (Sunnuntai, Faktahommaa, Aseeton, Vääräsuunta).

2½ / 5

LINKIT
Levy-yhtiö: www.passthemic.org
MySpace: www.myspace.com/rjaarli

Ei kommentteja: