maanantai 28. joulukuuta 2009

OPP - Kadonneet lapsetOPP - Kadonneet lapset
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Alkusoitto
02. Mattimyöhäne, Rikihatka & Jumio - Paremmasa paikasa
03. Jumio, Olli-PA, Holtiton D & Soholo ft. Kala - Nevadaa
04. Jumio, Sekopa, Rikihatka & Mattimyöhäne ft. Mvee - Herrään vasta huomenna
05. Jumio Stubastian - Klo 3:30
06. Jumio & Holtiton D - Vaihe vappaalle
07. Jumio, Rikihatka, Sekopa & Maikstoun - Siis hä?
08. Holtiton D & Jumio ft. Kelepo - Ei tähän jalakoja tarvita
09. Sekopa, Jumio & Holtiton D ft. P. Siltala & Refu - Päätöntä läppää
10. Välisoitto
11. Kelepo, Jumio & Kala - Lupaus
12. Jumio Stubastian & Maikstoun - Illan matto
13. Mattimyöhäne, Holtiton D, Rikihatka & Jumio - Jokutrippi 2
14. Olli-PA & Jumio - Mies yli venneen
15. Holtiton D, Jumio, Rikihatka & Olli-PA ft. Kelepo - Go
16. Jumio Stubastian - On tavallaan
17. Kelepo & Jumio - Menolippu minne?
18. Jumio & Sekopa - Isommalle
19. Olli-PA & Jumio - Ei oo

Oulusta (ja välillisesti Tampereelta) tärähtää. 19 biisiä, yli kymmenen eri räppäriä ja lähes kymmenkunta tuottajaa. O(man)P(ihan)P(orukka). Kollektiivin tunnetuin jäsen lienee Olli-PA, jonka viime vuonna ilmestynyt debyyttilevy "Syke" keräsi kiitoksia niin kollegoilta, kriitikoilta kuin kuluttajiltakin. Ehkäpä juuri siksi "Kadonneet lapset" antaakin muille ryhmän jäsenille enemmän tilaa näyttää osaamistaan. Projektin selkärankana on toiminut Jumio, joka on masteroinut, miksannut ja kuvittanut tuotoksen. Paljon kertoo sekin, että linkki OPP:n sivuille vie hänen MySpace-profiiliinsa.

Jumio on kokoelmamaisella levyllä myös äänessä jokaisella raidalla. Kyseessä on eittämättä lahjakas räppäri, jolta luonnistuu riimittely niin suomen kuin venäjänkin kielellä. Hänen tyyliinsä kuuluu sanojen venyttely ja rallattelumainen flow. Rennolla otteella puskeva mies ei pelkää puhjeta lauleskelemaan. Koska Jumio on niin keskeinen henkilö levyllä, hänestä muodostettu mielipide vaikuttaa isosti myös koko levyn arvosanaan. Jos diggaat Jumiosta, diggaat todennäköisesti koko levystäkin. Henkilökohtaisesti havaitsin kuuluvani siihen joukkoon, joka ei syty tyypin tyylille.

Vaikka albumilla on tosiaan yli kymmenen räppäriä äänessä, välillä tuntuu (kärjistetysti) kuin he kaikki kuulostaisivat samalta. Jo aiemmin tutuksi tulleen Olli-PA:n lisäksi levyltä erottuu lopulta positiivisessa mielessä Holtiton D, Rikihatka ja vain yhdellä raidalla piipahtava Refu. Muut jäävät tasaiseen massaan, mistä on vaikeaa erottaa yksilöitä.

"Kadonneet lapset" on muodostunut erinäisten sessioiden pohjalta, mutta sillä on kuitenkin yksi kaikkia biisejä yhdistävä teema. Elämästä nauttiminen. Sanottavaa löytyy siitä kuinka nuoruutta ei kannata pilata töitä orjallisesti tekemällä, vaan ottamalla lungisti kera päihteiden. Muuta näistä yhdeksästätoista raidasta ei oikein jääkään mieleen, vaikka tuskin kokonaisuudesta on minkäänlaista erityisen kantaaottavaa levyä tarkoitettukaan. Ja hyvä niin.

Siinä mielessä "Kadonneet lapset" onnistuu tehtävässään hyvin, että mainioita biittejä ja letkeitä ouluräppejä kuunnellessa ainakin rentoutuu. Valehtelematta ensimmäisten neljän kuunteluyrityksen aikana nukahdin joka kerta kesken levyn enkä mainitse tätä nyt vain negatiivisessa mielessä. Kirjaimellisesti leppoisaa, mutta ei välttämättä kovin viihdyttävää, tunnelmointia. Levyn parhaat hetket koetaan yllättäen silloin, kun meininki on vähiten rap.

2½ / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/jumioo
Tilaa "Kadonneet lapset" The Funkiestista

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo itekki ostin tuon levyn,että saa paremmin unen päästä kiinni. Kaikki jäbät kuulostaa ihan elastiselta. Cheek on levyn paras fiitti.Meikä lähtee onnelaan.

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä edellisen kommentin kanssa!

-Goljatti-
Onnelan homot!

Anonyymi kirjoitti...

Jumioo jätkä toimii :) Soololevyä odotellessa.

Mielestäni täysin turhaa mainita samassa lauseessa Elastinen, Cheek ja tämä levy.

Tämä levy edustaa mielestäni Suomi Rap:iä.. Pieni budjetti, rakkaus josta ei tingitä, ystävät, historia ja kasvaminen, erilaisuus,ei turhia välikäsiä, UG...

..ja Cheekit sun muut elastiset jätkät edustaa sitte jotain rmbhopPOP osastoo...

(tää o spaceräppiä \o/)