sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Äyriäiset - Kuorineen kaikkineenÄyriäiset - Kuorineen kaikkineen
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Aamustondis
02. Ylös, ulos, lenkille ft. SP
03. Räppifiguuri
04. Motarilla
05. Kelpaisiko seksi?
06. Revolverisankari ft. TommiPerkele
07. Kaiken takana on Spielberg
08. Putsaa naamas
09. Kovanonnen kundi
10. Pussikeittoo ft. Tykopaatti

Äyriäiset rantautuivat suomiräpin pariin lokakuussa, kun yhtye julkaisi debyyttilevynsä "Kuorineen kaikkineen" omakustanteena. Tamperelaisen duon muodostavat keikkajärkkärinäkin tutuksi tullut mc/tuottaja Älli Leipäjuusto sekä hieman tuntemattomampi räppäri Kipee Bill. Keikoilla (ja levylläkin) kaksikon taustalla häärii Dj Katkarapu. Että sellaiset artistinimet tällä kertaa...

No, suomiräpin ei tarvitse aina olla niin vakavaa. Sen Äyriäiset todistaa muutenkin kuin artistinimillään. "Kuorineen kaikkineen" tarjoaa 42 minuutin pituisen kurkistuksen kahden aikuistuvan miehen elämään. Heidän arkeaan pyörittävät periaatteessa laiskuus, seksi ja unelmat. Kenen tahansa nuoren miehen onkin helppo samaistua levyyn heti Aamustondiksesta kertovasta avausraidasta lähtien. Tavanomaisista aiheista riimitellään itseironiaa tihkuvalla huolettomalla tyylillä.

Molemmat räppärit tekevät ihan oivaltavia havaintoja arjesta ja onnistuvat välillä naurattamaankin kuuntelijaa. Mikissä piipahtavat nimekkäät vierailijatkaan eivät ole mitään paskaa, kuten Rähinä Recordsin uusi slogan kuuluu. Nyt seuraa kuitenkin se kuuluisa mutta. Kun kaikki kymmenen kappaletta käsittelevät arkisia aiheita samanlaisella tyylillä, "Kuorineen kaikkineen" käy väistämättä kovin tylsäksi levyksi. Esimerkiksi itseironia on jo neljännen biisin kohdalla kulutettu loppuun.

Unettavaa kuuntelukokemusta lisäävät itseään toistavat biitit. Kirjoitin seitsemännen raidan kohdalla ylös, että funk- ja soul-samplet alkaa pursuamaan jo korvista ulos. Lopulta ainoastaan seuraavan biisin (Putsaa naamas) tausta eroaa albumin muista, lämminhenkisistä letkeilyistä painostavuudellaan. Lisäksi jokaisen biisin loppuun on jätetty about puolen minuutin jälkifiilistelyt. Oon henkilökohtaisesti ns. loppubiittien ystävä, mutta levyn eheyden kannalta jatkuvat suvantohetket ovat hieman liikaa.

Kun kritiikin makuun päästiin, niin lisättäköön nyt vielä sekin, että Kipee Bill on ottanut räppäystyyliinsä häiritsevän paljon vaikutteita Ruudolfilta ja etenkin Tykopaatilta. Arvostelijan keystyle-näyte: Tsikidi-tsekkaan pikidi-Billin räppei venytetyil laidback ää-päätteil-lääääh, ungghhhh, voi jummi jammi neiti ottaa huiviin...

Kiteytettynä. Äyriäisten sanoitukset ovat hyviä, mutta pyörivät liian arkisissa aiheissa. Äyriäisten räppärit osaavat räpätä, mutta sylkevät riimejään valitettavan yksipuolisella tyylillä. Äyriäisten valitsemat biitit ovat tasokkaita, mutta toistavat itseään rankan lailla. Ristiriitaisuuden tuloksena "Kuorineen kaikkineen" jää eräänlaiseksi tasapaksuksi väliinputoajaksi suomiräpissä 2009. Se ei ole missään nimessä huono levy. Siinä on vaan liikaa käyttämätöntä potentiaalia. Toiminee paremmin kesällä.

Kohokohdat: Kaiken takana on Spielbergin hauska ensimmäinen verse (Kipee Bill), Kelpaisiko seksi?, Älli Leipäjuuston ensimmäinen verse biisillä Putsaa naamas ja 6mäen talkbox @ Pussikeittoo.

3 / 5

LINKIT
Facebook: www.facebook.com/pages/Ayriaiset/117710553673
MySpace: www.myspace.com/ayriaiset
Tilaa "Kuorineen kaikkineen" The Funkiestista

Ei kommentteja: