keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Tuma - Julmat aikeetTuma - Julmat aikeet (EP)
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Julmat aikeet (Intro)
02. Tryffelisadetta
03. Kukat kuihtuneet
04. Nukkuvan laulu
05. Varastettu ego

Tuntuu siltä, että tätä nykyä Suomen jokaisella paikkakunnalla on oma räppärinsä. Ei väliä asuuko kunnan kirjoilla viisi tuhatta vai viisikymmentä tuhatta ihmistä. Itä-Suomessa sijaitseva Nurmes ei ole poikkeus. Vajaan yhdeksän tuhannen asukkaan kaupunki on tuottanut suomiräpin pariin 18-vuotiaan Tuman, jonka vuoden alussa julkaistu EP kantaa nimeä "Julmat aikeet". Platta on Mikseri.netin kautta edelleen ilmaisjakelussa.

"Julmat aikeet" ei tuo mitään uutta räntäsateen alle. Lyhyen julkaisun aikana ehditään käsitellä ne tavanomaisimmat huolestuksen aiheet. Päivitellään kuinka ihmiset ja maailma muuttuvat kylmemmiksi. Ihmetellään jatkuvaa kiirettä ja kahlitsevaa arkea höystettynä suomalaisella mentaliteetilla. Yritetään piikitellä artisteja, jotka räppäävät saavutuksista vailla totuuspohjaa. Mukaan mahtuu myös tunnepitoinen tilitys eron tiimoilta.

Monien muiden artistien kohdalla hokemani ympäripyöreys tekee riimeistä tylsiä. En ole ikinä fiilistellyt ns. kantaa ottavien kappaleiden kohdalla sitä, että jengi vaan pyörittelee aihetta tuomatta vahvempia mielipiteitä esille. Silloin, kun sanoituksissa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ollaan mun mielestä huteralla pohjalla. Ympäripyöreydestä ja kuluneista aiheista huolimatta tekstit on kuitenkin kirjoitettu ihan ajatuksen kanssa eikä ne pursua suoranaisia kliseitä, mistä plussaa.

Kehut ansaitsee myös Tuman ulosanti. Hänellä on itsevarma asenne ja hyvä ääni. Artikulointi on selkeää. Räpit hukkuu välillä Mikseri.netin "ilmaisbiittien" alle, mutta tällöinkään syy ei välttämättä ole äänenkäytössä, vaan käytettävissä olevasta studio-osaamisesta / laitteistosta. Harmi, että levyllä käytetyt freebeatit eivät tue ulosantia kovinkaan kunniakkaasti. Aika munattomia ja latteita taustoja.

"Julmat aikeet" EP:n perusteella Tumalle löytyy kyllä oma paikkansa näistä suomiräpin pienistä piireistä. Potentiaalia löytyy, kehitystä ja kasvamista tarvitaan vielä. Tryffelisadetta lienee julkaisun kovin biisi ihan tunnepitoisuutensa vuoksi.

2 / 5

LINKIT
Mikseri.net: www.mikseri.net/njz
MySpace: www.myspace.com/perustuma
Lataa "Julmat aikeet" EP ilmaiseksi täältä

Ei kommentteja: